Régészeti ásatásokat támogat Hargita Megye Tanácsa múzeumi együttműködéssel

Elindította 2020-as régészeti programját Hargita Megye Tanácsa, amely a Csíki Székely Múzeummal, illetve a Haáz Rezső Múzeummal együttműködésben régészeti kutatásokat támogat csíki és udvarhelyi helyszíneken.

Székelyudvarhelyen a Székely Támadt vár déli sarkánál lévő Fóris-bástya belső oldalának a kutatását végzik. Célja a még nem kutatott ágyútorony bejárata, szintjei, belső szerkezete és a várfalakkal való kapcsolatának meghatározása, az esetleges előzmények feltárása.

A Csíki Székely Múzeummal együttműködésben a csíkkozmási Szent Kozma és Damján plébániatemplomban lesznek kiegészítő régészeti kutatások, amelyet falkutatással összekapcsolva a műemléképület minél teljesebb építéstörténetének megismerésére nyílik lehetőség. Ugyanakkor a megyei tanács műemlékvédelmi programjából támogatja a templomfal körül a tereprendezési munkálatokat, így a kozmási templom hamarosan műemlék jellegéhez méltó állapotában várja majd a híveket és a látogatókat.

 „Múltunk megismerése elengedhetetlen egy erős jövő építéséhez. Éppen ezért támogatunk régészeti kutatásokat, hogy gazdag történelmi múltunkból építkezve, erőt merítve alakítsuk szülőföldünket. Célunk, hogy a nagyközönség számára is elérhetővé, látogathatóvá tegyük történelmi múltunk helyszíneit” – emelte ki a kutatások kapcsán Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke.

(Címlapképen a Fóris-bástya, forrás: Hargita Megye Tanácsa)

Kapcsolódók

Kimaradt?