Színházi előadásokkal is készülnek a Vásárhelyi Forgatagon

Négy nap alatt öt színházi előadást tekinthet meg a közönség a Vásárhelyi Forgatagon. Az előadások közt van klasszikus és modern, felnőtteknek szóló és gyerekek számára is élvezhető, monodráma és sokszereplős előadás is – közölték a szervezők.

Augusztus 22-én, kedden este indulnak a színházi programok Bogdán Zsolt színművész Amikor... című előadásával a Spectrum Színházban. A kommunizmus kérdéseit járja körül az előadás, melyet Bartis Attila hat novellájából szerkesztett, rendez és előad Bogdán Zsolt színművész.

Ezt követően szintén kedd este a Budapesti József Attila Színház Márai Sándor Kaland című darabját mutatja be. Márai katartikus drámája szenvedélyes szerelmi és karriertörténet, mely egyben élethazugságokkal kikövezett boldogságkeresések sora, írja a közlemény. Az előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán láthatja a közönség.

Illusztráció | Fotó forrása: a Vásárhelyi Forgatag Facebook-oldala

Szerdán szintén a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagyszínpadán Petőfi Sándor János vitéz című művét nézheti meg a nagyérdemű a MATE Kaposvári Campus, Rippl-Rónai Művészeti Intézet 3. éves színművész szakos hallgatóinak előadásában. Az előadás nem csupán az iskoláskorúak, hanem az egész család számára maradandó élményt nyújt, lendületes, fiatalos játékmódjával – ígérik a szervezők.

Csütörtökön a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház és a Budapesti Nemzeti Színház koprodukcióban adja elő Nyikolaj Vasiljevics Gogol Háztűznéző című darabját a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kisszínpadán.

„A háztűznéző vagy háztűzlátás a leánynak és hozzátartozóinak látogatása a leendő vőlegény házánál. A háztűznézőre akkor volt szükség, ha a legény anyagi viszonyai nem voltak ismertek a leányos család előtt. Nemegyszer előfordult megtévesztési kísérlet ilyenkor: mások vagyonát, kölcsönkért ingóságait mint magáéit mutatta be a legény családja” – olvasható a Magyar Néprajzi Lexikon idevágó szócikkében. Hasonló alaphelyzetből indul ki Gogol ismert darabja, melyben házasodni készülő (vagy éppen hezitáló) ifjú (vagy éppen korosodó) szereplők szórakoztató vívódásainak, a párválasztással járó gyötrelmeinek lehetünk tanúi.

„Az előadás sem mehet el reflexió nélkül a világunkat felforgató változások mellett, s a maga sajátos módján, izgalmas megoldást találva, meg is adja ezekre az embert próbáló időkre a saját válaszát, sőt, az eredményes háztűznézés reményében fejezi ki legfőbb kívánságát: >>Jólétben élj, és hozzatok a világra egy sereg gyermeket…<<” – írja a közlemény.

Lukácsy György Hazatérés című darabját játssza el a Budapesti Nemzeti Színház augusztus 25-én, pénteken este a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház kisszínpadán. Az életrajzi dráma a Felvidék mártír politikusának tragikus története, egy közép-európai példakép titkának keresése, áll a szervezők ajánlójában.

Az előadásokon a részvétel ingyenes, azonban előfoglaláshoz kötött. Ha maradnak szabad helyek, előadás előtt két órával a helyszínen válthatók ki belépők.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?