Tizedik alkalommal rendezik meg a Vásárhelyi Forgatagot

Tizedik alkalommal rendezik meg idén a marosvásárhelyi magyarság ünnepét, a jubileumi Vásárhelyi Forgatagot augusztus 25. és 27. között tartják – jelentették be a szervezők csütörtökön Marosvásárhelyen.

A marosvásárhelyi várban tartott beharangozó sajtótájékoztatón Szente Katalin, a szervező Marosvásárhelyért Egyesület elnöke és Jakab Orsolya főszervező az elmúlt évtized mérlegét is megvonta. Emlékeztettek arra, hogy a kezdeti helyszínek után a rendezvény otthona a vár lett, amely ideálisnak bizonyult. „Úgy érezzük, a következőkben ezen a helyszínen tud kiteljesedni a Vásárhelyi Forgatag” – fogalmazott Szente Katalin.

Fotók: Vásárhelyi Forgatag

Felidézte: a Vásárhelyi Forgatag kulturális rendezvényként indult, és az is maradt, de családi rendezvénnyé is vált, amire nagy igény volt. A kisgyerekektől a nagymamákig minden korosztálynak kínálnak programokat. Az egyesület mára több másik rendezvényt, családi programot is szervez, ahol szintén a közösségi élmény megteremtése a cél.

A Vásárhelyi Forgatagnak a zenei program is fontos aspektusa, az elmúlt kilenc évben 97 helyi és magyarországi zenekart vonultattak fel. De az önkénteskultúra megteremtése is jelentős eredmény, évente mintegy 50 fiatal segédkezik a rendezvény megvalósításában.

Jakab Orsolya a fő partnerek között említette a Teleki Tékát, a Maros Megyei Múzeumot, a Maros Művészegyüttest, a marosvásárhelyi és Maros megyei önkormányzatot. A magyarországi intézmények közül a Petőfi Kulturális Ügynökség, a Mathias Corvinus Collegium és a Magyar Turisztikai Ügynökség érkezik saját programkínálattal Marosvásárhelyre - hangzott el.

Fontos cél a népi kultúra népszerűsítése is, ami az Erdélyi Hagyományok Háza segítségével valósul meg.

A szervezők eredményként könyvelik el, hogy a korábbi hagyományokra építve visszahonosították a vásári kultúrát a vásárairól híres városban. A kézművesvásár a helyi, minőségi termékeket vonultatja fel.

A közösségépítés és szórakoztatás is céljuk. „Mi úgy érezzük, hogy a tíz év alatt megmozgattuk, életre keltettük ezt a közösséget” – jelentette ki Jakab Orsolya.

Az idei rendezvényről szólva elmondták: megpróbálják zöldebbé tenni a fesztivált, amiben zöld szervezetként a Milvus csoport segíti őket. Tovább erősítik a beszélgetősarkot, ahol szakemberekkel hangzanak el beszélgetések, és a családi programok helyszíne is bővül.

Egy visszatekintő fotókiállítással is készülnek az eddigi fesztiválokról, és a népszerű Rákóczi-lépcsőfutást és Forgatag váltómaratont is megtartják. A Spectrum Színház szervezésében színházi program is lesz, melybe a Nemzeti Színház is bekapcsolódik.

Idén is lesznek koncertek, pénteken a helyi zenekarok kapnak fellépési lehetőséget, szombaton Dolhai Attila és Koszika után a Hot Jazz Band, vasárnap a Blahalouisiana és az Edda lép színpadra.

A szervezők fontos célja a fiatalok bevonása a rendezvénybe, ezért számukra külön bulit is szerveznek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?