Tusványos: változatos koncertekkel és szakmai előadásokkal is készülnek a szervezők

A béke ideje mottóval indul a 32. Tusványos. A rendezvény sajtótájékoztatóján Sándor Krisztina, a Tusványos politikai programfelelőse, az EMNT ügyvezető elnöke, Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke és Popa Ilona erdélyi főszervező nyilatkoztak az eseményről.

A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Magyar Ifjúsági Tanács július 18-23. között szervezi meg a XXXII. Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort Tusnádfürdőn. A rendezvény kiemelt partnere az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács.

Horváth Réka, a Magyar Ifjúsági Tanács elnöke kiemelte, hogy a MIT büszkén ünnepli 15 éves szerepvállalását Tusványoson: 2008 óta viszi az erdélyi főszervezői szerepet. „Az elmúlt másfél évtizedben Tusványos szerves részévé vált a MIT életének, és a szervezőcsapat – amely a MIT tagszervezeteinek az önkénteseiből áll (ezek az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, az Erdélyi Ifjúsági Keresztyén Egyesület és az Udvarhelyi Fiatal Fórum tagjai) – évről évre lelkesen dolgozik azon, hogy egy élményekkel teli tábor maradjon a résztvevők számára. Szeretném kiemelni a Mitugrász csapatot is, akik 2014 óta rendszeresen részt vesznek Tusványoson, és izgalmas akcióikkal, játékaikkal színesítik a szabadegyetem programját és hangulatát. A MITugrászok idén is számos akcióval készülnek a táborban, és sok értékes nyereménnyel örvendeztetik meg majd a résztvevőket.” – mondta Horváth Réka.

Fotók: Tusványos

Sándor Krisztina kiemelte, hogy az idei Tusványos fő üzenetévé a béke idejét választották. M Arra törekedtek, hogy a Tusványos mottója tükrözze az aktuális társadalmi és politikai helyzetet. „A béke ideje jelmondata erősíti azt a hitünket, hogy a béke egyetlen útja a tárgyalás, a párbeszéd, és erre immár évtizedek óta jó példa Tusványos, mely éppen a vitakultúrájával, a szemben álló felek egymás mellé ültetésével vált népszerűvé” – mondta.

Gazdag és változatos programok

Az idei Tusványoson új helyszínként jelentkezik a Kriza János Csűr, mely helyet ad a népzenei, néptánc és hagyományőrző programoknak, és mára ez lett az egyik legkedveltebb helyszín a

rendezvényen. A programok a Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány közreműködésével jönnek létre. Ez a partnerség lehetővé teszi, hogy még gazdagabb és változatosabb programokból válogassanak a résztvevők. Itt lépnek fel a hét folyamán Pál István Szalonna, a Tokos Zenekar, Berecz István, Heveder Banda, a Kárpátaljai Kultúrkaraván, a Magos együttes, a Bekencs Néptáncszínház, Petrás Mária.

A Petőfi Színpad fellépői:

  • július 18-án kedd este 20:00 órakor Maszkura és a Tücsökraj lép színpadra, majd este 22:00 órakor következik a Magna Cum Laude,
  • július 19-én., szerdán este 20:00 órai kezdéssel a Pál Utcai Fiúk szórakoztatja a közönséget, majd este 22:00 órakor érkezik a Quimby,
  • július 20-án csütörtök este 20:00 órakor az Anima Sound System lép a színpadra, majd este 22:00 órától követi a Vad Fruttik,
  • július 21-én, péntek este 20:00 órakor a Parno Graszt következik, majd este 22:00 órakor lép fel Péterfy Bori és a Love Band,
  • július 22-én szombat este 20:00 órakor a Republic lép színpadra, majd este 22:00 órakor az Ismerős Arcok zárja a fellépők sorát.

Előadások és viták

„Az idei Tusványos kiemelkedő sarokpontjai közé tartoznak a politikai programok, melyek mellett a gazdasági, tudományos, kulturális és oktatási témák is hangsúlyosan jelen lesznek. A három hagyományos programelem közé tartozik a szombati előadás, amelyen Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi bizottságának elnöke, a szabadegyetem alapítója az idei mottó kapcsán fejtik ki gondolataikat. A szerda délelőtti megnyitó a Lőrincz Csaba sátorban zajlik, ahol Potápi Árpád János államtitkár, Németh Zsolt és Toró T. Tibor alapítók, Popa Ilona, az erdélyi főszervező és Butyka Zsolt tusnádfürdői polgármester vesznek részt. A nemzetpolitikai kerekasztalt is hagyományosan megszervezzük, amelyen valamennyi Kárpát-medencei magyar politikai szervezet képviselői részt vesznek.” – fogalmazott Sándor Krisztina politikai programfelelős.

A háború témaköre politikai, kulturális és vallási dimenzióiban is megjelenik a programban, minden napra jut legalább egy ilyen témájú előadás. A meghívottak között szerepel több magyar kormányzati képviselő is, mint Csák János miniszter, Gulyás Gergely miniszterelnökséget

vezető miniszter, Nagy István agrárminiszter, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és számos államtitkár, főosztályvezető. Továbbá jelen lesznek a nemrég leváltott korábbi romániai magyar miniszterek, államtitkárok, Kelemen Hunor szövetségi elnök és több más hazai politikus is.

Horváth Réka a MIT sátor programját emelte ki, melyben idén is változatos programokkal találkozhatnak a résztvevők. A MIT sátor teljes programja elérhető a tusvanyos.ro oldalon, és a MIT-sátor Facebook-eseményében.

Esténként a MIT-sátorban az erdélyi zenekarok mutatkoznak be, ezeket a koncerteket fergeteges, hajnalig tartó bulik követik, melyeket erdélyi lemezlovasok biztosítanak. A MIT-színpad fellépői: kedden a Mano&Gregor és a Mel’amour, szerdán a House of Pioneers és a Raklap, csütörtökön a Csajod és a Friday Rehab, pénteken a Don’t Stop The Queen és a Last Minute, szombaton a FUNKorporation és a Szintaxis.

Néhány fontos tudnivaló

Popa Ilona főszervező néhány közérdekű információt emelt ki a tábor kapcsán. Tusványos kapui kedden reggel 8 órakor nyílnak, a belépés feltételei idén sem változtak, és azonosak a tavalyiakkal. A tábor délután 16 óráig ingyenesen látogatható, míg ezt követően a napi belépőjegy ára 30 lej, a heti belépőjegy pedig 120 lej. Azok, akik sátorozni szeretnének a táborban, ugyanezen árakért vehetnek részt, azaz 30 lej a sátorozás napi díja, míg a heti belépő 120 lej. Hasonlóan az előző évhez, idén sem lesz nyomtatott programfüzet, a programok fokozatosan válnak elérhetővé a honlapon és a Tusványos applikáción keresztül, valamint a Tusványos Facebook oldalán is követhetőek a kiemelt programok. Fontos újdonság, hogy a Lőrincz Csaba sátorban tartott előadásokat élőben lehet követni a honlapunkon és a közösségi médiafelületeinken.

Fotó: Tusványos Facebook-oldal

„Kreatív és vagány tábori termékekkel is készülünk, mint pólók, vászonszatyrok, bögrék és esőkabátok, melyeket az infópontoknál lehet megvásárolni. Továbbá idén is folytatjuk a tábor környezetének és sátrainak szépítését. A táborba idén autóval csak a szervezők és az árusok jöhetnek be, és ők is feltételekkel. Autómentes táborra törekszünk, és ezt kívánja meg a helyszín is” – fogalmazott Popa Ilona.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?