Báthory Fest Szilágysomlyón: hagyományőrző csapatok, várostrom, koncertek

Háromnapos rendezvénysorozat keretén belül rendezik meg Szilágysomlyón a már hagyománnyá vált Báthory Festet a hétvégén. Idén többek között koncertekkel, lovasbemutatóval, várostrommal, zsonglőrökkel, sportrendezvényekkel, konferenciákkal várják az érdeklődőket.

Szabó Ernő Csaba szilágysomlyói városmanager elmondta, az elmúlt évekhez viszonyítva ezúttal sokkal színesebb és gazdagabb programokra számíthatnak a résztvevők. Szilágysomlyó két testvértelepülése, a magyarországi Nyírbátor és a lengyelországi Czchow európai programon keresztül közösen pályázott a fesztiválra, így idén 30 ezer euróból gazdálkodhattak a szervezők. Ennek köszönhető, hogy idén, a Magura lábainál neves együttesek léphetnek fel, valamint előadásokkal, kulináris- és sportversenyekkel bővült a program.

A szerző felvételei

„Újdonságnak számítanak a délelőttönként tartott konferenciák, a bográcsfőző verseny és a sportrendezvények, ugyanakkor a már megszokott programokkal is számítani kell. Fellépnek a hagyományőrző csapatok, a nyírbátori mazsorettek, a fúvószenekar, de lesz ünnepi szentmise és koszorúzás, valamint eljönnek a magyarországi testvértelepülés – Nyírbátor és Szarvas – küldöttei is” – mondta Szabó Ernő.

Péntek délután, a 13 órától kezdődő konferencián három előadást láthatnak a Báthory István életének és munkásságának, valamint a három országra gyakorolt hatásainak bemutatása, A vilniuszi és kolozsvári Babes Bolyai Egyetem alapítója és A nők és férfiak közötti egyenlőség Báthory Istvántól az Európai Unióig címmel.

Délután 16 órától a Báthory várba megérkeznek a hagyományőrző csapatok, felverik sátraikat, és megnyílik a Történelmi Tábor. Ezt követően a Kalotaszegi Turul NHE lovasbemutatót tart, koncertezik a Dare, de lesz középkori fegyverek bemutatója, fáklyás felvonulás, középkori történelmi zene (Peregrinii), majd az estet a Bosquito koncertje zárja.

Szombaton, a 10 órától kezdődő előadások témája az Európai Unió. Az Európai Unióhoz való csatlakozás történetének bemutatását követően vita keretén belül megbeszélik: hogyan küzdjünk az euroeszkepticizmus ellen, majd Lehetőségek az állampolgárok bevonására az Európai Unió által finanszírozott tevékenységekbe és Vita az Európa jövőjéről címmel tartanak előadást.

Délben a Báthory vár udvarán hagyományőrző csapatok szervezésével, kapitányok találkozójával, mazsorettek és a fuvószenekar fellépésével indul a program, ezt követően párbajra, lovasbemutatóra, apródcsatára, felvonulásra számíthatnak a kilátogatók.

A hivatalos megnyitó délután 16 órakor kezdődik a csapatok, fegyverek bemutatása. 19.30-tól zsonglőr műhely, majd Crimson Haze koncert lesz, őket követi 21 órától a Deep6 Project &Peregrinii. Este 22 órától a Bere Gratis ad koncertet

A sportkomplexumban reggel 09 órától labdarugó verseny, főzőverseny, röplabda- és sakkverseny kezdődik.

A vasárnap délelőtti konferenciák szolidaritás a három testvérváros szintjén témában zajlanak, az előadók Mi a szolidaritás az Európai Unióban?, Hogyan érintett minket a Covid-járvány és mit tehetünk, hogy feldobjuk a morálunkat?, A három testvérváros szolidaritási terve az Oroszország-Ukrajna konfliktushelyzettel kapcsolatban, Megbeszélés az új európai projektről és a megvalósultak bemutatása címmel tartanak bemutatót.

Délelőtt 10 órától a Római Katolikus Templomban zajló ünnepi szentmise után koszorúzásra, a várkertben várostromra, a résztvevők köszöntésére, az utolsó puskalövésekre kerül sor, majd a háromnapos rendezvényt a Kalotaszegi Turul NHE lovasbemutatója zárja.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?