Székelyudvarhely: hamarosan kezdődik a dráMA kortárs színházi találkozó

Tizenhárom előadással és számos kiegészítő programmal várja az érdeklődőket az idei dráMA kortárs színházi találkozó a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban szeptember 18–23. között. A fesztiválon a magyar és román kortárs szövegekből színre vitt hazai és magyarországi előadások lesznek láthatók.

14. alkalommal szervezik meg a dráMA kortárs színházi találkozót a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színházban. A Románia-szerte egyedülálló fesztiválon kizárólag magyar és román kortárs szövegek alapján színpadra állított hazai és magyarországi előadásokat mutatnak be.

Minden évben felmerül a kérdés, hogy születik-e elég minőségi előadás, amely megfelel ezeknek a kritériumoknak, hogy kap-e elég teret a kortárs dráma a színpadainkon, és milyen eszközökkel nyúlnak a hazai alkotók a kortárs szövegekhez. Ezekre a kérdésekre kíván rálátást nyújtani a dráMA.

Fotók: dráMA Facebook-oldal

Nagy Pál igazgató hangsúlyozta, hogy előző évekhez képest több, szám szerint öt nagytermi előadás szerepel a programban: Pass Andrea Napraforgó című darabja Radu Afrim rendezésében, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház előadásában, majd Visky András Caravaggio című drámája, melyet Visky Andrej állított színpadra a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház társulatával. A Matei Vișniec Színház Szucsáváról a névadójuk által írt Întoarcerea acasă című előadást hozza el a dráMÁra  Botond Nagy rendezésében, a nagyváradi Szigligeti Színház pedig a Gianina Cărbunariu által írt és rendezett Magyarosaurus Dacus című produkciót mutatja be. A Tomcsa Sándor Színház két saját előadást tűzött műsorra: egyik a Tóth Tünde által Tamási Áron Ábel a rengetegben című. regénye alapján írt és rendezett Ábel. Rengeteg című dráma, amely éppen a magyar dráma napján kerül színpadra. Másik a Győri Nemzeti Színházzal közösen játszott, Matei Vișniec tollából származó EXiT/KiJÁRAT című kétszemélyes dráma, Zakariás Zalán rendezésében.

További előadások: Alexa Băcanu: Visul (r.: Dragoș Alexandru Mușoiu) Reactor de creație și experiment, Kolozsvár, Teljes lényeddel – Polcz Alaine élete (r.: B. Török Fruzsina), Gubás Gabi önálló estje, Budapest, Frankie, a király és a kárhozott (r.: Zakariás Zalán), Győri Nemzeti Színház, Ștefan Caraman: Întoarcerea de acasă (r.: Dana Lemnaru), Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Ifjú barbárok (r.: ifj. Vidnyánszky Attila), a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, Egressy Zoltán: Portugál (r.: Tóth Árpád), Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós, Lackfi János: Lélekfitnesz (r.: Sebestyén Aba) Yorick Stúdió, Marosvásárhely.

Ebben az évben újra lesz bérlet is a dráMÁn, kizárólag a nagytermi előadásokra, amelyeket kedvezményes áron értékesítenek.

 Az idei év mottója: „OTTHON… VAGY?”, hiszen a hovatartozás, a választás lehetősége és a tudatos otthonteremtés kérdésköre az idei program több produkciójában is visszaköszön. Dálnoky Réka főszervező elmondta, hogy a tizenhárom merőben más előadás mellett számos kiegészítő program is helyet kap. Ilyenek például a szakmai és kerekasztal-beszélgetések, valamint egy könyvbemutató. Emellett lesz kvízjáték, amelyre bárki jelentkezését várják, aki kellően játékoskedvű és bátor ahhoz, hogy összemérje a színház történelmével kapcsolatos tudását, ügyességét másokkal. Természetesen nem maradhatnak el az ingyenes koncertek, bulik sem.

Egy kiemelten fontos kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül szerdán délelőtt 11 órától Színházainknak van jövője (?) címmel, amelynek témája az országunkban a kultúrát is érintő új kormányrendelet által teremtett helyzet.

A színházi szakma magyar részről szép számban képviselteti magát, de román kritikusok is részt vesznek majd az eseményen. A szervezők hangsúlyozták, hogy a dráMA évek óta a magyar dráma napja köré szerveződik, amely ebben az évben a fesztivál hetének csütörtökére esik, ezáltal is kellő ünnepi kontextusba akarják helyezni ezt az emléknapot. A szervezőcsapat egy hétig a dráMA színeibe öltözteti a színház épületét, és a nézőket egy külön, ez alkalomra létrehozott oldalon fogják értesíteni a legújabb hírekről és fejleményekről, illetve minden nap ugyanott olvashatnak szakmabeliek tollából származó kritikákat, blogbejegyzéseket az előző nap előadásairól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?