Fesztivállal zárul a nagyváradi Szigligeti Színház idei évada

Három kőszínházi és három főiskolai társulat előadása lesz látható az idei HolnapUtán Fesztiválon június 10–16. között Nagyváradon. Az eseménysorozatban helyet kapott a Szigligeti Társulat három előadása is, illetve az ünnepélyes évadzáró gála.

Június 10–16. között kerül sor a Szigligeti Színház HolnapUtán Fesztiváljának 12. kiadására. A programban a csíkszeredai, a székelyudvarhelyi és a sepsiszentgyörgyi színházak, illetve a házigazda produkciói mellett a marosvásárhelyi, a kolozsvári és a budapesti színművészeti egyetemek előadásai szerepelnek – áll a teátrum közleményében.

A fesztivál június 10-én 17:00 órakor indul a Transilvania Színpadon, a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem ötödéves zenés színművész osztályának Frontátvonulás című produkciójával. Ecsédi rohangál az utcán, zaklatja Budapest lakosait, ugyanis a barátját keresi, a barátját Vizit, aki ott hagyta őt egy lakásban aludva két liter kávélikőr után, mert Vizinek megvilágosodása támad és el akar innen menni, máshová, valahová, bárhová, cselekedni akar amíg képes rá, csak hogy innen nem lehet elmenni, az emberek itt ragadtak valahogy, innen nem mennek és ide nem érkeznek vonatok. A Cseh Tamás és Bereményi Géza művéből készült előadást Krasznai Vilmos rendezte.

Frontátvonulás/ Forrás: Színház- és Filmművészeti Egyetem Facebook-oldala

Ugyanaznap este 19:00 órakor a színház nagytermében folytatják a fesztivált a Csíki Játékszín Koldusopera című előadásával. „Mi egy bankrablás, egy bankalapításhoz képest?”– kérdezi Brecht hírhedt Bicska Maxija a világ színpadain, csaknem 100 év óta újra és újra. Hiszen mindig voltak olyanok, akik saját birodalmuk építéséhez inkább mások zsebébe nyúltak, s épp úgy voltak közöttük kisstílűek, mint nagyban utazó gazemberek.

Brecht az előbbiek világába kalauzol minket, de a piti bűnözők, álkoldusok és utcalányok zajos, szenvedélyes és korrupt alvilági birodalmának ábrázolása mellett, az utóbbiaknak is tükröt tart. S miközben a nagyváros utcáit elönti a választásokra özönlő tömegek áradata, a bűn és bűnüldözés összefonódó sikátoraiban viharos érzelmek és még annál is viharosabb érdekek között próbálja elveszejteni és megmenteni egymást a rendőrkapitány Tigris Brown, a Kolduskirály és Bicska Maxi, a tolvajok nőcsábász kapitánya. És persze Maxi megcsalatott és szerelmes Pollyja, Lucyja és Jennyje. A brechti hagyományból kiindulva az alkotók egy sajátos elidegenítő effektussal dolgozó, szerelemmel, feszültséggel és mai alakokkal teli, különleges humorú előadásban idézik meg Brecht alakjait, miközben Kurt Weil közkedvelt dalai is felcsendülnek.

Koldusopera/ Forrás Csíki Játékszín Facebook-oldala

Június 11-én 19:00 órától és 12-én 17:00 órától a Transilvaniába várják a nézőket a Kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem színművészet szakos hallgatói a Hair című musical stúdióváltozatával. A Hairt több mint 50 éve játsszák töretlen sikerrel világszerte, 2017-ben a Broadway-n és Londonban egyaránt felújították. A hetvenes évek végén Milos Forman készített felejthetetlen filmmusicalt belőle. „Magunk részéről mit is mondhatnánk ma? Túl a slágereken, túl a Hair kultuszán, az emberiség újra olyan rettenetes helyzetbe sodródott amely kötelez, hogy a Hair kapcsán a háborúról beszéljünk és talán mi művészek, a mi eszközeinkkel felhívjuk a figyelmet egy újabb összeomlás veszélyére” – vallják a Váta Lóránd rendezte előadásról fiatal alkotói.

Június 13-án 17:00 órától a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Exit című előadására kerül sor a Transilvania Színpadon. Dorra, a boszniai lány, egy megrázó élményen esett át; Kate, az amerikai nő, úgyszintén: az egyik saját testén keresztül tapasztalta meg a fájdalmat, ami húsáig hatolt és lassú növekedésnek indult benne, a másik a lelkének széthullásában. Mindketten a kiutat keresik ebből a zsibbasztó ürességből, ami egy fekete küldemény a külvilág részéről. Azonban a legnagyobb sötétben ismerszik meg a fény, ez a küldemény ajándék is lehet, ha felismerjük, elfogadjuk és szeretjük.

Exit/ Forrás: Tomcsa Sándor Színház Facebook-oldala

Ugyanaznap 19:00 órától a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház Iráni konferencia című előadására várják a nézőket a nagyterembe. A kortárs drámairodalom kiemelkedő szerzője, az orosz származású és Lengyelországban élő Ivan Viripajev 2017-ben írta meg egyik legnagyobb hatású, kultikus darabját, az Iráni konferenciát, amelyet azóta már számos nyelvre lefordítottak és több jelentős színházban is bemutattak. Dánia fővárosában, a Koppenhágai Egyetemen összegyűlik néhány értelmiségi, hogy az „iráni probléma” kapcsán kifejtsék a véleményüket az emberi jogokról és szólásszabadságról, a Közel-Keleten zajló geopolitikai konfliktusról. Ám a tudományosnak induló konferencia egy idő után váratlan fordulatot vesz, amikor a felszólalók eltérő világnézete és gondolkodásmódja, különböző élettapasztalata egymásnak feszül. A világban zajló kataklizmák okait és következményeit kutatva a szereplők eljutnak a keleti és nyugati civilizáció szembenállásáig, és az emberiség alapkérdéséig – mi az élet értelme?

A fesztivál az elmúlt évad egyik legnagyobb sikerű váradi előadásával, A padlás című musicallel folytatódik június 14-én 17:00 órától. A Presser Gábor zenéjére épülő zenés előadás a mese játékosságával vet fel komoly kérdéseket az életről és a halálról, az emlékezésről és az emberi létről, a maga szépségeivel és tragikumával, miközben elkápráztat, megnevettet és megríkat.

A padlás/ Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

Ezt követően, 19:00 órától a Transilvania Színpadon a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem mesterszakos színészosztályának Ex-terápia című előadása kezdődik. „Pulzálás. Nem az előadással kezdődik, és nem is vele ér véget, de ebben az egy órában felerősödik. Érzések és érzelmek széles skáláját felszabadító lüktetés ránt magával, amiben elszabadult táncosok a szerelmi kapcsolatok monoton sokféleségét jelenítik meg. Vigyázat a hatalmas, egybefüggő örvény mindenkit beszippant” – áll az előadás leírásában.

Bár már az évadzárón túl, de még a HUF programjában láthatják újra Szigligeti Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes Állítsátok meg Arturo Uit! című előadását a Transilvaniában június 16-án 17:00 órától. A látványos, dinamikus és megrázó történelmi gengszterparádét Balogh Attila színművész rendezte.

A fesztivál teljes programja már elérhető a színház honlapján.

Aliz Csodaországban/ Forrás: Szigligeti Színház Facebook-oldala

Június 15-én 17:00 órától kerül sor a Szigligeti Színház 2023/24-es évadának ünnepélyes zárására. A Zsótér Sándor rendezte Aliz Csodaországban című előadást a hagyományos társulati díjátadó gála követi, amelynek keretében szakmai zsűri által odaítélt Nívódíjakat, egy Életműdíjat és a Közönségdíjat is átadnak a művészeknek. A közönség a honlapon adhatja le voksát holnaptól, május 16-tól a gála napjáig.

A Szigligeti Társulat előadásait Albert Mária színházi szakíró, fordító, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem oktatója, Szabó K. István rendező, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház művészeti vezetője, a társulat korábbi művészeti vezetője, illetve Boka László irodalomtörténész, az MTA BTK Irodalomtudományi Intézet tudományos főmunkatársa követi figyelemmel. A Nagyvárad Táncegyüttes művészeinek díjazásáról Szalay Tamás táncművész, koreográfus, a Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető titkára és Nemes Zsófia táncművész, koreográfus, a debreceni PR-Evolution Dance Company társulatvezetője, a Lilliput Társulat díjairól pedig Halasi Dániel rendező, színész, szinkronszínész dönt.

Az idei HUF-ra a hagyományokhoz híven ismét bérletet hirdetnek, amelynek keretében 100 lejes áron két nagyszínpadi és egy választható stúdióelőadást tekinthetnek meg a nézők. Szabadjegyek már minden előadásra elérhetők a színház jegypénztárában, illetve online.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?