Sepsiszentgyörgyi lány kapta idén a Junior Prima Díjat

A jók közül is a legjobbakat díjazták a Prima Primissima életre hívói, akik 2007 óta külön kategóriában ismerik el azokat a harminc év alatti fiatalokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Idén a legjobb díszlet-és jelmeztervezésért járó Junior Prima Díjat a sepsiszentgyörgyi születésű Giliga Ilka kapta.

A Prima Primissima díj életre hívói 2007-ben úgy döntöttek, hogy önálló kitüntetéssel jutalmazzák azokat a harminc év alatti fiatalokat, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a tudomány, a sport, az építőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a zene, a népművészet, a sajtó, illetve a színház- és filmművészetek terén. A Junior Prima Díjakat szakmai zsűri döntése alapján ítélik oda kategóriánként tíz kiemelkedő teljesítményt felmutató, harminc év alatti tehetségnek.

Fotó: Deszkavízió.hu

Idén Giliga Ilka sepsiszentgyörgy születésű lány kapta a legjobb díszlet-és jelmeztervezőnek járó Junior Prima Díjat a színház-és filmművészetek kategóriában. Megkeresésünkre a díjazott elmondta, hogy viszonylag későn érkezett meg az útjához, de amikor megtörtént, az egy nagyon egyértelmű pillanat volt: tizenhét lehetett, reál profilú osztályban, kitűnő tanulóként, aztán egyik reggel „úgy ébredt fel”, hogy tud rajzolni, „hát neki rajzolnia kell”! Elmondása szerint onnantól kezdve nem volt kérdése a jövőjét illetően. Sok támogatást kapott, hogy ezt az érzékét kellően fejleszthesse. Amikor ráérzett, hogy a szabad képzőművészeti alkotás mellett szüksége van egy keretrendszerre, egy kontextusra, egy „valamihez képest”-re, egyértelmű találat volt számára a színházi tervezés.

Giliga Ilka úgy fogalmazott, hogy talán a megújulást szereti leginkább a munkájában, illetve azt, hogy az élet nagyon különböző szegleteiből inspirálódhat, tanulhat, kutathat, figyelhet.

Fotó forrása: Giliga Ilka személyes archívuma

Kérdésünkre, hogy mi a legfontosabb, amikor elkezd egy munkát, mi az az elv, ami mentén halad a folyamat során, úgy fogalmazott, hogy minden alkalommal elsőként igyekszik magáévá tenni a rendező gondolatait, mint egy szűrőt, azon át elkezdve építeni egy világot. Természetesen nagyon különböző tényezők is terelgethetik ezt az utat: néha van egy nagyon erőteljes vízió egy színnel, egy anyaggal kapcsolatban, ezek a benyomások is tudnak világokat építeni. Elmondása szerint a tervezői alkatának része, hogy rendszerekbe szervezi az elemeket, összefüggéseket keres és alakít ki.

A legjobb díszlet-és jelmeztervezőnek járó Junior Prima Díjért Giliga Ilka különösen hálásnak érzi magát, hiszen mint mondta, különleges helyzet a színházi szcénában szabadúszóként lavírozni, a megfelelő döntések mentén építeni, gazdagítani a karrierét, így felértékelődik a díjazottak sorában lenni. A sok hála mellett, amit azokért érez, akik valaha inspirálták, támogatták, együttműködtek vele, ezúttal szeretne szánni néhány pillanatot arra is, hogy köszönetet mondjon magának. Mint mondta, abban kapott megerősítést, hogy érdemes tovább járnia a saját útját, magabiztosabban, tágítva a saját kreatív határait.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?