Korszerű szabadidős térré alakul a sepsiszentgyörgyi Állomási tó

Sepsiszentgyörgyön jövő év elejére fejezik be az Állomási tó szabadidős, kulturális térré alakítását, közölte Antal Árpád. A város polgármestere felidézte, hogy két évvel ezelőtt kezdődtek a régi tó és környéke átalakításának munkálatai. Időközben az önkormányzatnak kisajátítás által, 10.360 euróért sikerült megszereznie a tó közepén lévő sziget tulajdonjogát is, korábban ugyanis a tulajdonos irreálisan magas árat kért érte.

Idén a munkálatokat ideiglenesen leállították, hogy eredeti terveket kiegészítsék a 200 négyzetméteres sziget átalakítási tervével is. Ennek alapján mostanra újrakezdték a három hektárnyi terület átépítési munkálatait, amit 18 millió lejes uniós pályázati pénzből finanszíroznak.

Átépítés alatt | Fotók: Antal Árpád Facebook oldala

Antal Árpád arról számolt be, hogy eddig elkészült a tó körüli válaszfal, megépültek a stégek, megtörtént a sportpálya aszfaltozása és megépült a tóhoz vezető lépcső. Jelenleg az öltözők és mosdók épületén dolgoznak és következik a zöldterületek világító- és öntözőrendszerének telepítése.

Tervek szerint helyreállítják az állomási tavat ám az eredeti meder kétharmadán alakítanak ki vízfelületet amelynek alját szigetelik. A régi tómeder egyharmadát feltöltik és rendezik a környéket, így közel háromhektárnyi zöldövezetet alakítanak ki de kiépül 1500 négyzetméternyi sétány, 655 négyzetméter alapterületű futópálya, kosárlabda és futballpálya, kialakítanak illemhelyet és kávézót és parkolót is, valamint köztéri wi-fi hálózatot tesznek elérhetővé.

A sepsiszentgyörgyi Állomás negyedben levő mesterséges tó néhány évtizede még népszerű szabadidős létesítmény volt, nyáron csónakázni, télen pedig korcsolyázni lehetett rajta. A víz szintje azonban folyamatosan apadt, mert az alacsonyabban fekvő Oltból kellett pumpálni, ez a kiadás nagyon megnehezítette a tó fenntartását.

Néhány éve annyira megcsappant a vízszint, hogy tömegesen pusztultak el a halak, akkor a tavat végleg lecsapolták, azóta viszont elhanyagolt állapotba került.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?