Sapientia campus: zöld utat kapott Sepsiszentgyörgy legnagyobb ingatlanberuházása

2023-ban elindulhat a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi campusa első szakaszának építése – mondta a Maszol érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az első fázisban a kollégium, a bentlakás és más egyetemi oktatáshoz szükséges ingatlanok építését valósítják meg. Ehhez a magyar kormány részéről rendelkezésre áll mintegy 10 milliárd forint, ami elegendő a 2023-ra tervezett munkálatok fedezésére.

A Maszol arról is érdeklődött, hogy Lázár János, Magyarország építési és beruházási miniszterével múlt heti látogatásakor milyen ütemtervben állapodtak meg a sepsiszentgyörgyi beruházások kapcsán. Antal Árpád válaszul rámutatott: Lázár János többek között azért érkezett, hogy a magyar állam által támogatott, de még el nem kezdett beruházásokat újraütemezve, optimalizálják a költségeket. „Bölcsen döntöttünk, amikor korábban összevontuk a magyar kormány által támogatott két sepsiszentgyörgyi beruházásra – az egyetemi campus és a városközponti kulturális központ – kapott forrásokat és ezáltal elindulhat a Sapientia egyetem beruházásának megvalósítása” – nyilatkozta Antal Árpád.

Lázár János miniszter és Antal Árpád polgármester | Fotó: Kristo Gothárd Hunor

A polgármester hozzátette: Lázár János építési és beruházási miniszterrel és Kató Béla református püspökkel, az egyetemet működtető Sapientia Alapítvány elnökével arra jutottak, hogy a magyar kormány által biztosított finanszírozásból első szakaszban az oktatási célokat szolgáló épületeket húzzák fel és teszik azokat működőképessé. Később, a második szakaszban fognak majd megépülni az egyetemi campus sportlétesítményei, így a fedett uszoda és sportcsarnok.

Mint arról korábban beszámoltunk a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem Sepsiszentgyörgy Csíkszereda felé vezető kijáratánál, a Sepsi Arénával szemben egy tízhektáros területen építi meg a 400-500 egyetemista befogadására alkalmas campust. A két évvel ezelőtt kezdődött folyamatot lassította, hogy az illetékes hatóság régészeti feltárást rendelt el az Árkosi út és a Csíki út közti mintegy tízhektáros területen. Ennek kivitelezése egyrészt időbe telt másrészt jelentős pénzösszegbe került. A Sapientia egyetem sepsiszentgyörgyi kihelyezett tagozatán agrármérnöki és erdőmérnöki szakok működnek, amit sport és képzőművészeti szakokkal bővítenek és tervek szerint a sepsiszentgyörgyi is önálló egység lesz.

A sepsiszentgyörgyi Sapientia campus látványterve

Újraütemezik a városközponti művelődési központ építését

Antal Árpád a Maszol érdeklődésére arról is beszámolt, hogy Lázár Jánossal, Magyarország építési és beruházási miniszterével számba vették mi történt eddig a városközponti, romos Bodok hotel helyére tervezett művelődési központ kapcsán. A polgármester elmondta: az önkormányzat elfogadta a városrendezési tervet és a Bodok hotel bontási tervét is. Egyelőre kivárnak, hogy a román kormány eldöntse: a köznyelvben kultúrpalotaként ismert Szakszervezetek Művelődési Házát átadja vagy sem a sepsiszentgyörgyi önkormányzatnak. Erre azért van szükség, mert ha végre megkapná a város a jelenleg gazdátlan épületet, akkor újragondolnák az új kulturális központ funkcióit. Következik majd, hogy nemzetközi pályázatot hirdetnek a korszerű kulturális központ tervezésére, aminek 2024-ig kell elkészülnie, és akkor tudnak egy újabb finanszírozási megállapodást kötni a magyar kormánnyal.

Bodok hotel | Fotó: Kovács Zsolt

Antal Árpád felidézte, hogy a Bodok szálló helyére tervezett kulturális központ az eredeti elképzelések szerint 6 művelődési intézménynek biztosítana székhelyet, így a Tamási Áron Színháznak, a Cimborák Bábszínháznak, az M Studio Mozgásszínháznak, a Bod Péter Megyei Könyvtárnak, az Erdélyi Művészeti Központnak, illetve egy újonnan létrehozandó filharmóniának. A polgármester abban bízik, a városnak sikerül végre megszereznie a Szakszervezetek Művelődési Házát és legalább az egyik művelődési intézmény abba rendezkedhet be. Ezáltal viszont újragondolnák az új művelődési központ funkcióit.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?