Közeledik a sepsiszentgyörgyi Bodok szálló bontása, helyébe kulturális központot terveznek

Elkészült Sepsiszentgyörgy központjának – a Bodok szállót és környékét érintő – átalakítási terve, a közeljövőben elkezdődhet a romos hotel, valamint a környező épületek bontása. A bontásokat követően a területen átmenetileg parkolóhelyeket alakítanak ki, majd pedig egy korszerű kulturális központ épül, számolt be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere sajtótájékoztatón idézte fel a Bodok szálló és a helyébe tervezett kulturális központ történetét. Annak megvalósítását ugyanis számos állami hatóság késleltette azáltal, hogy egy évig húzták a városrendezési terv jóváhagyását, illetve a prefektúra és a bíróság is hátráltatta azzal, hogy elgáncsolták a sepsiszentgyörgyi és megyei önkormányzat, valamint a Sapientia Alapítvány társulását a létesítmény megépítésére vonatkozóan.

Antal Árpád szerint a bíróság kimondta: egy létesítmény létrehozása érdekében közintézmény nem társulhat magán jellegű szervezettel, mint amilyen a Sapientia Alapítvány. Ezt világos jelzésként értékelték, miszerint az állami hatóságok nem fogják engedni, hogy egy magyar állam által finanszírozott szervezettel társuljon a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ezért új forgatókönyv alapján kívánják megvalósítani a majdani kulturális központot.

Fotók: Kristó-Gothard Hunor

A polgármester magyarázata szerint az önkormányzat tulajdonában van a Bodok szálló és annak melléképületei, valamint a Művész Mozi melletti parkoló, a szombatista egyház imaháza és a volt nyugdíjasklub épülete, illetve a Sapientia Alapítvány tulajdonában van a Bodok szálló mögötti többi ingatlan. Mivel a társulási határozatot a bíróság megsemmisítette, a városvezetés úgy döntött, hogy a Sapientia hallgatólagos beleegyezésével az önkormányzat kisajátítja az alapítvány tulajdonában lévő ingatlanokat és dönt a teljes ingatlan együttes lebontásáról.      

Hamarosan kezdődik a szálloda és a környező épületek bontása

Antal Árpád szerint hetek kérdése és elkészül a Bodok szálló, valamint a környező épületek bontásáról szóló tanulmány. Ismerik a folyamat műszaki és gazdasági mutatóit, rövid időn belül ki tudják írni a közbeszerzést a bontási munkálatokat elvégző cég kiválasztására. A polgármester szerint, ha lesz jelentkező vállalkozás a bontásra, akkor akár idén télen elkezdődhetnek a munkálatok.

Az elöljáró elmagyarázta, a bontási folyamathoz szükséges dokumentáció ugyanolyan bonyolult, mint az építkezéshez szükséges dokumentáció összeállítása, ehhez is számos állami hatóság engedélyére van szükség. Amint megszerzik a szükséges engedélyeket és kiválasztják a bontást végző szakcéget, a folyamat több szakaszban fog megvalósulni. Első ütemben a Bodok szálló mögötti és a mozi melletti épületeket bontják le, majd a második szakaszban következik a Bodok szálló és melléképületeinek lebontása, végül pedig a jelenleg Sapientia Alapítvány tulajdonában lévő, de kisajátítás előtt álló ingatlanok bontása. Antal Árpád ugyanakkor leszögezte: a híresztelések ellenére – a Sapientia Alapítvány tulajdonain kívül – más épületet vagy területet nem fognak kisajátítani.

Nemzetközi pályázatot hirdetnek a kulturális központ tervezésére

A városközponti kulturális központ az eredeti elképzelések szerint 6 művelődési intézménynek biztosít székhelyet, így a Tamási Áron színháznak, a Cimborák Bábszínháznak, az M Studio mozgásszínháznak, a Bod Péter megyei könyvtárnak, a Gyárfás Jenő képtárnak, illetve egy újonnan létrehozandó filharmóniának. Az önkormányzat a számos reprezentatív épületet – többek között Magyarország legmodernebb kulturális intézményét, a budapesti Müpát – tervező Zoboki Gábor műépítészt bízta meg az új sepsiszentgyörgyi kulturális központ tanulmányának elkészítésével. A budapesti műépítész és csapata több alkalommal járt Sepsiszentgyörgyön, már felmérték az összes érintett művelődési intézmény igényeit, hogy az alapján készítsék el a tanulmányt, amely számos javaslatot tartalmaz.

A polgármester szerint a kulturális központ úgy van elképzelve, hogy minden művelődési intézménynek – színházaknak, könyvtárnak, képtárnak és filharmóniának – saját épületrésze lesz, de az épületegyüttesnek lenne egy nagy közös területe is, amit gyakorlatilag a város födött főtereként képzeltek el. Antal Árpád szerint a tervezéskor nagyon fontos és kényes szempont, hogy olyan épületet kell megvalósítani, amely illeszkedik a városközpontba és gyakorlatilag a főtér új homlokzatát adja majd.

Antal Árpád szerint az új kulturális központ épületének megtervezésére várhatóan nemzetközi pályázatot írnak ki, ami biztosítja azt, hogy olyan ingatlan épüljön, amely a 21. század legfontosabb beruházása lesz a sepsiszentgyörgyi városközpont szempontjából. Amíg a tervpályázatot kiírják és a kivitelezése elkezdődik, a lebontott régi épületek helyén ideiglenesen parkolóhelyeket alakítanak ki, mondta az elöljáró.    

A Szakszervezetek Művelődési Házának sorsa befolyásolja az új kulturális központ funkcióit

Antal Árpád rámutatott, a kormánykoalícióban az a döntés született, hogy újra megpróbálják a Sepsiszentgyörgyön kultúrpalotaként ismert Szakszervezetek Művelődési Háza épületének megszerzését. A gazdátlan, elhagyott, elhanyagolt és a város központját rondító kultúrpalota tulajdonjogát évek óta próbálja megszerezni a sepsiszentgyörgyi önkormányzat, ám eddig nem járt sikerrel. A polgármester szerint néhány hónapon belül kiderülhet, hogy sikerül-e megszerezni a Szakszervezetek Művelődési Háza romos épületét, mert ha ez megtörténik, az önkormányzat szeretné felújítani a kultúrpalotát, ahová a filharmónia előadótermét rendeznék be.

Másik szempont, hogy a sepsiszentgyörgyi önkormányzat tavaly megvásárolta az egykori Dohánygyár épületét és felmerült annak lehetősége, hogy a városközpontba tervezett új kulturális központ funkcióinak egy részét a cigarettagyárba helyezzék át. Antal Árpád szerint biztos, hogy a Bodok szálló helyére tervezett kulturális központban kap majd helyet a magyar színházi társulat, a bábszínház és a mozgásszínház és a megyei könyvtár. A többi művelődési intézmény székháza pedig a Szakszervezetek Művelődési Háza épületének sorsa alapján dőlhet el.

Egyetemi kampusz épül Sepsiszentgyörgyön

Antal Árpád arra is rámutatott, hogy a kulturális központ kivitelezését hátráltatja, hogy közbejött egy szomszédban zajló háború és egy gazdasági válság is. A polgármester emlékeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök bejelentésére, miszerint azokat a beruházásokat folytatják, amelyek már el vannak kezdve. Sepsiszentgyörgyön két jelentős beruházáshoz van szükség a magyar kormány támogatására, és az a döntés született, hogy az új kulturális központra szánt 4 milliárd forintot a Sapientia egyetem kampuszának megépítésére csoportosítják át, mondta Antal Árpád. Hozzátette: az a döntés született, hogy legkésőbb tavasszal elindul a Sapientia kampuszának építése, hiszen annak terveit már elkészítették, ahogy a területe is elő van készítve az építkezésre, illetve ősztől elindulhat az új sportszak is.   

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?