Művészeti központ épül a sepsiszentgyörgyi közszállítási vállalat helyére

Nagyösszegű, 60 millió lejes támogatást szavazott meg Magyarország kormánya a sepsiszentgyörgyi kulturális központ építésére, számolt be Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere a művészeti központ leendő helyszínén, a Multitrans közszállítási vállalat udvarán parkoló autóbuszban tartott sajtótájékoztatót, amelyen rámutatott, hogy a kulturális központott ott fogják megépíteni, ahol jelenleg a Multitrans vállalat régi műhelyei és garázsai találhatók, amelyeket le fognak dózerolni. 

A polgármester szerint magyar kormány három év alatt folyósítja a célirányos támogatást, az építkezésnek jövő tavasszal látnak neki. A korszerű épületbe költözik majd be a Tamási Áron színház, sepsiszentgyörgyi székhelyű Erdélyi Művészeti Központ és a Bod Péter Megyei Könyvtár. Antal Árpád szerint ez a beruházás sokat javít Sepsiszentgyörgy arculatán, hiszen a régi garázsok és műhelyek helyére modern épület kerül, és így a helyi művelődési intézményeknek 21. századi körülményeket tudnak biztosítani.

A budapesti kormány ugyancsak szerdai ülésén hagyott jóvá 2,2 millió lejes (150 millió forintos) támogatást a sepsiszentgyörgyi Keresztes-ház felújítására. A Kós Károly által tervezett belvárosi műemlék épületet négy évvel ezelőtt vásárolta meg egymillió lejért a város. A restauráláshoz szükséges tervek már elkészültek, így idén el is kezdődhet a felújítás. A polgármester elmondta, a felújított műemlék épületet a Balassi Intézet Magyar Kulturális Központjának sepsiszentgyörgyi fiókja fogja használni.

Megújítják a sepsiszentgyörgyi közszállítást!

Tóth-Birtan Csaba, Sepsiszentgyörgy alpolgármestere szerint az év végéig leadják azt a 17 millió euró értékű pályázatot, amelynek egyik főtétele 12 darab új elektromos busz vásárlása, valamit a Multitrans vállalat székhelyének elköltöztetése a szépmezői Ipari Park területére. Terveznek még autóbuszok követési pontosságát szolgáló rendszert és az utasok kényelmét szolgáló intézkedéseket is, mint például az internetes jegyvásárlás vagy a korszerű buszmegállók. Emellett új járatokat és megállókat létesítenének a város azon területein, utcáin, ahol eddig nem volt elérhető a közszállítás. Az újítások célja, hogy a tömegközlekedés kényelmes és kiszámítható legyen, és minél több lakos használja.

Tittesz Zoltán, a Multitrans vállalat igazgatója emlékeztetett, hogy Sepsiszentgyörgyön már 1973-ban indult tömegközlekedéssel foglalkozó vállalat és 1997-ben alakult a jelenleg 49 alkalmazottat foglalkoztató részvénytársaság. A sepsiszentgyörgyi közszállítást 12 autóbusz, 19 sofőrrel biztosítja 20 vonalon, amelyből 4 fővonal (1-es, 2-es, 3-as és 4-es járatok). Az autóbuszok élettartama megközelítőleg 18 év, ezek munkanapokon 1500 km-t, míg hétvégén és ünnepnapokon közel 700 km-t tesznek meg. Tavaly összesen 480.000 km-tettek meg a sepsiszentgyörgyi autóbuszok.

A Multitrans  vállalat igazgatója szerint, az utazások száma az elmúlt évben növekvő tendenciát mutat, a tavalyi évre megközelítőleg 2,5 millió utazást számoltak összesen. Míg az éves jegyeladások száma csökkent, addig a bérletek eladásának száma 30 százalékkal növekedett, ez annak is tudható be, hogy a lakók rájöttek, érdemesebb bérletet váltani. Egy utazás 2 lejbe, a havi bérlet pedig 60 lejbe kerül.

Kimaradt?