Folytatódhat a csíkszeredai vasúti felüljáró átépítése

Nem kell leállítani a csíkszeredai vasúti felüljáró átépítését – döntött szerdai tárgyalásán a Hargita Megyei Törvényszék. Mint ismert, a híd közvetlen szomszédságában lakók közül többen korábban pert kezdeményeztek, amelyben az építési engedély felfüggesztését kérték – ezt utasította el most alapfokon a törvényszék. A felpereseknek öt nap áll rendelkezésre, hogy fellebbezzenek.A szerző felvétele

A döntéssel tulajdonképpen elutasították a felperesek érveit, miszerint a lakók azt kifogásolták, hogy a város álcázva teljesen új hidat épít, mivel az útfelületet teljesen lebontották, ugyanakkor a felújított híd szélesebb lesz a korábbinál, mivel a járda mellett biciklis sávot is terveztek rá. Az egyik lakó konkrétan azt kifogásolta, hogy az így megszélesedő híd miatt sem a tűzoltóautók, sem a mentőautók nem tudnák megközelíteni ingatlanját.

A városháza jogásza viszont azzal érvelt, hogy az építési felügyelőség korábban nem kifogásolta a terveket, ugyanakkor a város közlekedése és költségvetése szempontjából kulcsfontosságú létesítményen dolgoznak.

Amint arról korábban beszámoltunk, a felperesek keresetükben olyan elvárásokat, kifogásokat fogalmaztak meg, amelyek egy teljesen új híd építése esetén megállnák a helyüket. Korodi Attila polgármester nem rég hangsúlyozta, hogy a munkálatokat az építkezéseket szabályozó törvények betartásával végzik, tehát a peres anyagban szereplő egyik kifogás, miszerint nincs bontási engedély, sem állja meg a helyét. Az átépítés teljes engedélyeztetési procedúrája, a bontást is beleértve, az előírásoknak megfelelően zajlott le, és a környezetvédelmi vitáját is megtartották. Beárnyékolási tanulmányt is azért nem kellett a megrendelőnek készíttetnie, mert a híd korábban is ott állt.

A csíkszeredai mobilitási pályázat keretéből 17,24 millió lejes támogatást biztosít az EU a felüljáró átépítésére, a megnövekedett építkezésianyag-árak miatt azonban ez csak harmada a teljes beruházási összegnek, amely a becslések alapján eléri a 48,7 millió lejt. A felüljárót – ha minden a terv szerint halad – várhatóan a jövő év második felében adják át a forgalomnak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?