Újabb átszervezések várhatók a csíkszeredai forgalomban

Megnehezíti az autós közlekedést a vasúti felüljáró lezárása Csíkszeredában. A polgármesteri hivatal az első napok tapasztalatai alapján újabb intézkedéseket tervez a forgalom folytonosságának biztosítása érdekében.

Kedden zárták le a forgalom elől a Csíkszereda székelyudvarhelyi kijáratánál található vasúti felüljárót. Az 1974-ben épült híd állapota teljes átépítést kíván, a következő másfél évben nem lesz használható. A helyi önkormányzat több alternatívát javasolt a járművezetőknek, az első napok tapasztalatairól Korodi Attila polgármester és Bors Béla alpolgármester számolt be a sajtó képviselőinek. Az egyik kritikus pontja a csíkszeredai közlekedésnek a vasút alatti átjáró | A szerző felvétele

A Brassói úton, az egyik benzinkúttal szembeni vasúti aluljáró kritikus pontja az elterelt közlekedésnek. A helyszínen tartott sajtóeseményen Korodi Attila elmondta: az elmúlt napokban figyelemmel követték a forgalom alakulását, és a rendőrséggel is több alkalommal egyeztettek annak érdekében, hogy megtalálják a legjobb megoldásokat.

Mint a városvezető megosztotta: a vasút alatti átjáró pontnál ideiglenes jelleggel, 2-3 hétig közlekedési lámpát helyeznek ki. Ennek a hatása még nem ismert, nem lehet tudni ugyanis, hogy a lámpa miatt feltorlódnak-e majd az autók és esetleg akadályozzák a forgalmat a Brassói úton – részletezte Korodi Attila. Az átjárónál kamerát is elhelyeznek a forgalom megfigyelése érdekében. Az első hetek tapasztalatai alapján döntenek arról, hogy marad-e a jelzőlámpa, tudtuk meg.Jelenleg nagyon sűrű itt a forgalom az átjáró környékén | A szerző felvétele

A polgármester arról is beszámolt, hogy a digitális GPS-rendszerek jelen pillanatban a teljes forgalmat beterelik az ipari negyedbe és a vasúti sínek alatti átjáróhoz. Akárcsak a híd lezárásakor, ezúttal is felvették a kapcsolatot a felületek működtetőivel. „Jeleztük azt is, hogy 3,5 tonnás és 2,8 méteres korlátozás van érvényben ezen az útvonalon. Remélhetőleg az adatok frissítése után ezen a helyen a forgalom leginkább a csíkszeredai helyi ismerettel rendelkezőket érinti” – említette meg Korodi Attila.

Az elöljáró szintén fontos helyszínként jelölte meg a Nagyrét utca és a Hargita utca kereszteződését. Ott rendőrségi jóváhagyással forgalmirend-változás lesz, az elsőbbségadási kötelezettség megváltozik a Nagyrét utca irányába. Ennek a kialakítására azonban még várnak, és annak függvényében teszik meg, hogy az ide terelt forgalom mekkora terhelést jelent az útszakasznak – tette hozzá a polgármester. Halad a vasúti híd bontása | Fotó: Csíkszereda polgármesteri hivatal

Mint a polgármester elmondta, tárgyalásokat kezdtek az állami vasúttársaság (CFR) képviselőivel is a lezárt híd alatti gyalogos átkelőhely kérdésében. „Nem vagyunk optimisták. Ott gyakorlatilag építőtelep van, a legfontosabb az lenne, hogy a gyalogos forgalomnak találjunk megoldást, és ha szükséges, a mentők, tűzoltók tudjanak áthaladni. Ezek a folyamatok régóta napirenden vannak” – emelte ki Korodi Attila.

Bors Béla alpolgármester hangsúlyozta: arra kérik a lakosságot, hogy lehetőség szerint használják a megnyitott vasúti gyalogos aluljárót. „Használható, átjárható, kivilágított, biztonságos, tiszta, heti 3-4 alkalommal takarítjuk. A tapasztalatunk szerint a csíkszeredaiak megszokták, hogy nem lehet használni, ezért nehezen térnek át erre a  megoldásra” – fogalmazott az alpolgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg