Jövőre készülhet el a csíkszeredai strand környezetében tervezett szabadidőpark

A jövő év végéig kell elszámolnia a csíkszeredai önkormányzatnak azzal a pályázattal, amelynek segítségével a hajdani szeredai strand területének egy részét szeretnék rendbetenni és szabadidőparkká alakítani.

Jelenleg közbeszerzési eljárás alatt van az úgynevezett szeredai fürdővel szomszédos terület rehabilitációját szolgáló, a Regionális Operatív Programból finanszírozott projekt megvalósítása – mondta el a Maszol érdeklődésére Bors Béla, Csíkszereda alpolgármestere.

„A jelenlegi kiírást megelőzően már volt egy közbeszerzési eljárás, amelyre két ajánlattevő is jelentkezett, azonban a hiánypótlási kérésre nem válaszoltak határidőre, ennek következtében érvényteleníteni kellett az eljárást. Az egyik ajánlattevő fellebbezett, de az óvást elutasították” – számolt be a városvezető.

Hozzátette: a kiírást megismételték, ennek következtében újabb ajánlattevők jelentkeztek. Jelen pillanatban a műszaki kiértékelés van folyamatban, ezt követően majd a pénzügyi kiértékelést kezdi meg a közbeszerzési osztály – tudtuk meg.

A pályázat általános célkitűzése a szeredai strand melletti elhanyagolt övezet rendezése, felújítása és rehabilitációja – emelte ki Bors Béla. Ezen belül felszámolják az olimpiai méretű úszómedencét és az egykori pénztár körüli kisebb épületeket is lebontják, tudtuk meg.

A projekt keretében a Fürdő utca teljes hosszán kerékpárút épül a szabadidőparkig – összesen 1,2 km-es hosszúságban –, a parkban pedig zöldtetős kiszolgáló épület (illemhellyel, biciklitározóval), sportpályák (foci, lábtenisz, futó, terepbicikli), játszótéri és mászóelemek, kilátó és a növényvilágot bemutató tanösvény is helyet kap – sorolta az elöljáró

„Egy földtöltés segítségével a szélvédettségen is javítunk. Internetelérési pont létesül (WiFi), amely teljes mértékben lefedi a rehabilitált körzetet, és térfigyelő kamerarendszert is felszerelnek. A rehabilitáció során lebontanak néhány elöregedett, romos, nem használható épületet” – tette hozzá az alpolgármester.

Kiemelte: mivel kifejeztten zöldövezeti rehabilitációról szól a projekt, nem fogja érinteni a két leromlott állapotú kisebb medencét és a fürdő területén álló nagyobb épületegyüttest. „A volt szeredai strand területének mintegy 80 százalékán tudunk majd munkát végezni, de a többi részét ebbe a programba nem tudjuk bevonni” – mutatott rá Bors Béla. A strand egykori nagymedencéje | A szerző felvétele

A projekt végső kivitelezési határideje 2023 év vége, ez azt jelenti, hogy 2023 decemberében már meg kell lennie az elszámolásnak, természetesen a kivitelezésnek, illetve a kifizetésnek is. A pályázat összértéke 7 283 665,34 lej.

Bors Béla arról is beszámolt, hogy a zsögödfürdői volt ifjúsági szálló helyének, illetve az ott található hideg vizű strand hasznosítására, fejlesztésére egyelőre nincsenek konkrét elképzelések.

„Jelen pillanatban vizsgáljuk a lehetőségeinket, hogy milyen mozgástere van a városnak beruházások terén, ugyanis tisztázandó még, régi előkerült papírok alapján, hogy az Altalajkincsek Országos Ügynökségének milyen jogosultságai vannak azon a területen” – említette meg. Hozzáfűzte: a szakemberek szerint a zsögödfürdői strand fejleszthető turisztikai célokra is, ehhez olyan hosszú távú elképzelésre van szükség, amely egyesíti az élményfürdő, a gyógykezelés és a szabadtéri fürdőzés lehetőségeit, szállodával kiegészítve, finanszírozást biztosítva.

A csíkszeredaiak körében egyszerűen szeredai strandként ismert fürdő 2007-es bezárása óta nem fogad látogatókat. Az egykor közkedvelt strand helyén már az 1800-as évek vége felé működött a Hellvig-fürdő, amely a szocializmus alatt, majd az azt követő évtizedekben is funkcionált kisebb-nagyobb kihagyásokkal. Működésének utolsó éveiben azonban annyira elavult a létesítmény, hogy sem az önkormányzat, illetve sem az egykori üzemeltetők nem tudták látogathatóvá tenni. Manapság a medencék állapota már erősen leromlott és a kiszolgáló épületek is romokban hevernek. A fürdő sorsának jobbra fordulását nehezítették a környékbeliekkel folytatott területviták is, amelyek azonban időközben rendeződtek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?