Erdély legjei – Hargita megye: a szépvízi víztározó

A szépvízi duzzasztómű építését 1979-ben kezdték el, a munkálatok egészen 1986-ig zajlottak – noha már ′84-ben elérték a végleges szintet, két további évet vettek igénybe a különböző bővítések, illetve a biztonsági berendezések beszerelése. A mesterséges tó létrehozásával egy tanyát árasztottak el, egy malmot semmisítettek meg, illetve a területen lévő két házból kitelepítették a lakókat. Ezenkívül mezőgazdasági területeket és erdőrészeket öntött el a tó, ami azóta is két célt szolgál: Csíkszereda és környékének vízellátását és az árvízvédelmet – tudtuk meg Darvas János főmérnöktől.

Sokan horgásztóként tekintenek a szépvízi víztározóra, holott vízvédelmi szempontból tilos a vizében az emberi tevékenység – a horgászat, a fürdőzés és a kutyafürdetés például. Horgászokat mégis szinte naponta látni a parton, a fürdőzők és kutyafürdetők száma viszont jócskán csökkent, mert, ha ilyet érnek tetten az alkalmazottak, kitessékelik az érintetteket a vízből. Az emberi jelenlét azonban megnehezíti a mindennapokat: kerítést szaggatnak, szemetelnek, törnek-zúznak egyes behatolók, annak ellenére, hogy körös-körül táblák jelzik, a tó területére belépni szigorúan tilos.

Darvas János főmérnök szerint szakszerű építmény a szépvízi gát, amelynek tervezésében és kivitelezésében egyetemi tanároktól elkezdve komoly tapasztalattal rendelkező személyek vettek részt. Ennek köszönhető, hogy a gát az elmúlt évtizedekben kifogástalanul működött. Azonban mivel több mint 30 éve teljes gőzerővel funkcionál, elérkezett az ideje egy átfogó ellenőrzésnek, felújításnak, javításnak. A gát kialakítása annyira részletes és összetett, hogy szinte lehetetlen, hogy árvíz öntse el a környéket, és bár soha nem állt fenn a gát átszakadásának a veszélye, vannak tanulmányok a negatív forgatókönyvek esetére, amelyek szerint a gát átszakadásával egészen Csíkszentsimonig özönlene az ár.

A tavat három patak látja el, Pálos-pataka, Szépvíz-pataka és Szalonka-pataka, a duzzasztó 550 méter hosszú és 34 méter magas. Összesen 45 négyzetkilométeres vízgyűjtő medencét zár le. A mesterséges tó maximálisan 10 millió köbméter víz befogadására képes, de ez már elérné a hidat. A tölcsér egyébként 28 méter mély, és 13 méter az átmérője. „A normális működtetési szinten a tó térfogata 7 és fél millió köbméter, tehát 3 millió köbméter van fenntartva árvízvédelmi szempontból” – részletezte a főmérnök, hangsúlyozva, hogy létrehozásakor több beavatkozásra is szükség volt. A Gyimes felőli utat el kellett téríteni, illetve szükség volt egy hegy „kikötésére” is. A gát építésekor a geológusok megállapították, hogy elmozdult a duzzasztóval szembeni hegyrész. A megcsúszott darabot eltávolították, a hegy többi részét pedig kikötötték. Kapott egy betonmaszkot, ezen keresztül átfúrták, majd a hegybe vastag acél kötelek helyeztek, amelyeket szintén bebetonoztak.

A szépvízi tó vízminősége kifogástalan. A duzzasztóban hozzávetőlegesen ellenőrzik a víz minőségét, az alapellenőrzést és víztisztítást a szolgáltató végzi el. A gáttestet a személyzet felügyeli. Elsődleges feladatuk a gát és a tározó biztonságos működtetése. Mérések, felügyeletek, a különböző szintek és berendezések viselkedésének, működésének ellenőrzése is rájuk hárul, ezeket rendszeres nyilvántartásba veszik – az őrségen kívül villanyszerelők és gépészek is szolgálatban vannak, akik napi rendszerességgel átnézik a gáttestet és a tavat. Egy része a felügyelő rendszereknek automata, egy része kézzel történik, és van, ami dupla ellenőrzés alatt van. Azonkívül az automata rendszer feljut egészen az országos vízügyig.

A munkát az emberi jelenlét mellett újabban a hódok is hátráltatják: Darvas János főmérnök elmondása szerint „nemcsak az a gond, hogy a horgászok egyre modernebb csalikat használnak, emiatt különféle kémiai anyagokat juttatnak a vízbe”. A hódok, amelyekkel meglehetősen nehéz együtt élni, mert egy éjszaka alatt képesek visszafordíthatatlan problémákat okozni, „fokozottan védett állatok, így nehézkes őket megakadályozni”, pedig gátjaikkal képesek megemelni a víz szintjét, és odújukat akár a gát testébe is építhetik, a hosszanti árvízvédelmi töltéseket pedig meglyuggathatják.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?