Ilyen lesz a romániai Kommunizmus Múzeuma Sepsiszentgyörgyön

Az Országos Helyreállítási Alap (PNRR) 11,4 millió euróval támogatja a sepsiszentgyörgyi Kommunizmus Múzeumának megépülését, az erről szóló finanszírozási szerződést a héten írta alá Antal Árpád. A sepsiszentgyörgyi polgármester szerint már elkészítették az interaktív múzeum megvalósíthatósági tanulmányát és a látványterveket.

Figyelembe véve, hogy rövid a kivitelezési határidő, az Európai Beruházások Minisztériuma azt kérte, hogy jövő év tavaszáig válasszák ki a tervezőt és kivitelezőt és ősszel kezdjék el a munkálatokat. A Maszol érdeklődésére Antal Árpád közölte: a 11,4 millió euró nem lesz elég a múzeum megvalósítására, ám a különbözetet vagy önrészként teszi hozzá az önkormányzat, vagy más finanszírozási forrást keresnek ennek fedezésére.

Fotók: Sepsiszentgyörgy önkormányzata

Mint arról beszámoltunk országos szinten egyedi múzeumot alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön, az egykori Dohánygyár egyik épületében, ahol három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be, milyen volt az élet a kommunizmusban. A múzeum a magyar vagy székelyföldi közösség szemszögéből közelíti meg a kommunizmus korszakát, de bemutatja az országos történeseket is.

A volt Dohánygyár épületegyütteséből egy olyan szárnyat választottak ki, amely az 50-es, 60-as években épült. Az egykor nyersdohány-raktárnak használt ingatlan ad majd otthont a 21. század elvárásainak megfelelő, korszerű, interaktív eszközöket is felvonultató, de a kommunizmus hangulatát idéző múzeumnak. A raktárépület négy emeletén összesen 3 ezer négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be.

Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet eleveníti meg, a harmadik szinten a Ceușescu-korszak kap helyet, majd az 1989-es forradalom bemutatásával zárul a kiállítás. A látogató interaktív módon kapcsolódik be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket.

A múzeumban lehetőség lesz „kibérelni” egy olyan lakást, amelyben a rendszerhez korhű módon kialakítva a bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez, illetve a látogatók szabadulószobákból is megpróbálhatnak majd kijutni.

A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz időszakos kiállításokra fenntartott két kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?