Sepsiszentgyörgyön új, interaktív múzeumban mutatják be a kommunizmust

Országos szinten egyedi múzeumot alakítanak ki Sepsiszentgyörgyön az egykori Dohánygyár egyik épületében, ahol három emeleten, korszakokra bontva, interaktív eszközökkel mutatják be a kommunizmus rémtetteit. Sepsiszentgyörgy önkormányzata feltöltötte a Kommunizmus Múzeumának létrehozásáról szóló pályázatát az Országos Helyreállítási Alaphoz (PNRR), amely 11,4 millió euróval támogatja annak megépülését.

Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, Hegedüs Csilla, az Európai Alapok Minisztériumának államtitkára, Tóth-Birtan Csaba alpolgármester sajtótájékoztatón mutatták be az egykori dohánygyár egyik épületszárnyában létrejövő Kommunizmus Múzeuma terveit a kiállítás történészeinek és az épület tervezőinek jelenlétében.

Antal Árpád polgármester és Hegedüs Csilla államtitkár | Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A polgármester rámutatott: fontosnak tartják, hogy miután az önkormányzat megvásárolta az egykori dohánygyár épületegyüttesét, azt felújítsák, feltöltsék tartalommal és visszaadják a háromszékieknek. „Jó lehetőségük van arra, hogy egy fontos projektet, a Kommunizmus Múzeumát valósítsuk meg az épületegyüttes egyik szárnyában” – hangsúlyozta Antal Árpád, aki szerint a múzeum a magyar vagy székelyföldi közösség szemszögéből közelíti meg a kommunizmus korszakát, de bemutatja az országos történéseket is. 

„A múzeummal olyan új helyszínt hoznak a városba, amely által kitágulnak Sepsiszentgyörgy kulturális és közösségi terei. Olyan épületet választottak ki ebből a komplexumból, amely az 50-es, 60-as években épült. A Kommunizmus Múzeumát jobb helyen talán nem is lehetne elképzelni, mint egy ilyen épületben. Sepsiszentgyörgy egy a kilenc helyszín közül, ahol különféle tematikájú emlékmúzeumokat hozunk létre az országban” – emelte ki Hegedüs Csilla államtitkár. Hozzátette: nehéz beszélni a gyerekeknek a kommunizmusról, ám a múzeum abban segít, hogy megragadják annak a rendszernek hangulatát, amely két nemzedék életét befolyásolta.

Belső látványterv

Az egykori dohánygyár ipartörténeti épületegyüttese mögött található a nyersdohány-raktárnak használt ingatlan, amely otthont ad a 21. század elvárásainak megfelelő múzeumnak. Ennek tervezésénél a korszerű anyagok használata, a modern építészeti stílus, valamint az energiahatékonyság is fontos szempontok voltak, amelyhez a tetőtéren felszerelt napelempark járul hozzá. A raktárépület négy emeletén összesen 3000 négyzetméteren kialakított állandó kiállítás a kommunista rendszert korszakonként mutatja be.

Az alagsor a rendszer brutalitását szemlélteti, a második szint a kommunista politikai és gazdasági hatalomátvételt, a vidéki és a régi elit megtörését, a Magyar Autonóm Tartományt, a mindennapi életet mutatja be, a harmadik szinten a Ceușescu-korszak kap helyet és a kiállítás az 1989-es forradalom bemutatásával zárul.

Külső látványterv

A látogató interaktív módon kapcsolódhat be a korszak különböző eseményeibe: kihallgatják, majd válaszai alapján a megfelelő terembe küldik, deportáltak történetein keresztül ismerheti meg az akkori eseményeket, kibérelhet egy olyan lakást, amelyet a rendszerhez korhűen alakítanak ki: bútorzat, de áramkiesések és csöpögő csapok is lesznek, hiszen ezek mind hozzátartoztak az akkori életérzéshez. A látogató a vetített anyagok, fotók, tárgyak megtekintésén és az interaktív felvonón kívül a szabadulószobákból is megpróbálhat kijutni. A gyerekeknek két teremben tartanak múzeumpedagógiai foglalkozásokat, de lesz két időszakos kiállításokra fenntartott kiállítótér, valamint helyet kap majd egy ajándékbolt, egy cukrászda és egy tetőtéri kávézó is.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?