Sepsiszentgyörgyön egy korszerű múzeumban mutatják be a kommunizmust

Fotó: muzeulcomunismului.roÚj múzem létesül Sepsiszentgyörgyön, amely a legkorszerűbb, interaktív eszközökkel mutatja be milyen volt az élet a kommunizmusban, mondta el a Maszol  érdeklődésére Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az Országos Helyreállítási Tervben 9,5 millió euró uniós támogatás áll rendelkezésre, hogy 2026-ig a háromszéki megyeszékhelyen létrehozzák az új múzeumot, amely azt mutatja be, milyen volt az élet a kommunizmusban.

Antal Árpád szerint a lehető legkorszerűbb, interaktív eszközökkel felszerelt múzeumot hoznak létre Sepsiszentgyörgyön. Az új intézményben többek között létrehoznak kis lakásokat, amelyek a kommunizmusra jellemzően lesznek berendezve és amelyeket pár napra ki is lehet majd bérelni és megtapasztalni, hogy milyen volt az élet a rendszerváltás előtt. A polgármester szerint ezekben a lakásokban például rendszeresen elveszik majd a villanyt, a tévében ugyanazok a műsorok láthatóak amiket a kommunizmusban láthattak és lesz vezetékes telefon, amit természetesen „lehallgatnak”.    

Antal Árpád elmondta: azt szeretné ha az új múzeumot a városközponti Szakszervezetek Művelődési Házában tudnák berendezni, ám annak egyelőre tulajdonjogi akadálya van, ugyanis a lerobbant állapotban lévő „kultúrpalota” az állam tulajdonában van, ám reménykednek, hogy sikerül végre megszereznie a városnak. A másik lehetőség, hogy az új múzeumot az önkormányzat által idén megvásárolt volt Dohánygyár egyik szárnyában rendezzék be, mondta érdeklődésünkre a polgármester. Hozzátette: arról az ötletről sem mondtak le, hogy a volt Dohánygyárban a budapesti Csodák Palotájához hasonló interaktív teret is berendezzenek. Az ipari műemlék épületnek számító dohánygyár tereinek hasznosítására ötletbörzét is hirdetnek hamarosan.

Az Országos Helyreállítási Terv (PNRR) keretében 9 emlékmúzeum létrehozását vagy bővítését vállalta Románia, közölte nemrég Hegedűs Csilla. Az európai alapok minisztériumának államtitkára szerint az a cél, hogy 2026 júniusáig a közösség kilenc interaktív, korszerűen felszerelt, a modern technológiákat, a virtuális realitást használó múzeummal legyen gazdagabb, olyan múzeumokkal, amelyek igazi közösségi terekké válnak, és amelyeket rengeteg turista látogat. Hegedűs Csilla szerint kolozsvári, nagyenyedi, sepsiszentgyörgyi, marosvásárhelyi, szatmári, bukaresti, temesvári, máramarosszigeti és râmnicu sărati múzeumok létrehozását vagy bővítését finanszírozzák a helyreállítási tervből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?