Sepsiszentgyörgyre látogat a Makkai Sándor életművét bemutató tárlat

Makkai Sándor erdélyi magyar író, református püspök életművét, egyházi, irodalmi és közéleti tevékenységét bemutató tárlat nyílik szerdán a sepsiszentgyörgyi evangélikus templomban.

A sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet és a Sepsiszentgyörgyi Evangélikus Egyházközség szervezésében megnyíló Tudománnyal és fegyverrel című vándorkiállítás 18 tablón, fotók és dokumentumok segítségével ismerteti meg az érdeklődőkkel Makkai Sándor életpályáját. A kiállítás korábban Budapesten, Brassóban, Kolozsváron és Nagyszebenben is látható volt.

Sepsiszentgyögyre Makkai Sándor halálának 70. évfordulójának alkalmából érkezik a tárlat, amelyen olyan ritkaságok is láthatók, mint Szilvássy Karolának írt levelei, doktori értekezése, családi képek, valamint grafikái és versei, amelyek kevésbé ismert darabjai az életműnek. Emellett olyan sarkalatos pontokat is felelevenítenek, mint az egyik legnagyobb vitát gerjesztő, Magyar fa sorsa című munkája, valamint a kisebbségi felelősséggel kapcsolatos írásai, amelyek szintén nagy vihart kavartak abban az időben.

„Hangulatos és tartalmas tárlatot akartunk létrehozni” - hangsúlyozta Makkai Lilla nyugalmazott református lelkész, kurátor, Makkai Sándor unokája. Hozzátette: teológiai professzorságával más vetületét is megismerték Makkai Sándor életének, az irodalmi élet jól ismert alakjának. A kiállítás a filozófiai, irodalom- és vallástörténeti vonatkozásokat is igyekszik bemutatni, körbejárni. Szebeni Zsuzsa kitért arra is, hogy a Makkai-tárlat az Erdélyi Helikont bemutató kiállítások újabb darabja. Ebben a sorozatban mutatták be korábban a Kós Károlyról, Bánffy Miklósról és Szilvássy Karoláról szóló anyagot is.

Makkai Sándor 1926-ban lett az erdélyi református egyházkerület püspöke, és e tisztében sokat tett az erdélyi magyarságért, tanügyi, kulturális és irodalmi szintjének megtartásáért, felemeléséért, valamint a román szenátus tagjaként a magyarok politikai jogaiért. A küzdelmekbe belefáradva elhagyta Erdélyt, 1936-tól Debrecenben volt egyetemi tanár. Irodalmi munkássága során történelmi és társadalmi kérdésekkel foglalkozó regényei, irodalomtörténeti, egyházi témájú, filozófiai és pedagógiai szakcikkei jelentek meg. Elnöke volt a Magyar Protestáns Irodalmi Társaságnak. 

A kiállítást május 12-én, szerdán 13 órakor megnyitja Szebeni Zsuzsa, a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Intézet vezetője, a házigazda Zelenák József evangélikus esperes lesz. A tárlat június 15-ig látogatható.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?