Bombázást túlélő, 460 éves könyvritkaságot állít ki a Székely Nemzeti Múzeum

Hazatért Sepsiszentgyörgyre a Székely Nemzeti Múzeum gyűjteményének jelenlegi legrégebbi magyar nyomtatványa, a Bencédi Székely Estván krakkói, 1559-es Chronicája. A második világháborús bombázást csodával határos módon túlélő könyvritkaságot szerdán 18 órától régizene koncert és kiskonferencia keretében mutatják be a Bartók teremben.

A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából szervezett rendezvény megnyitásaként Tamás Sándor megyei tanácselnök és Vargha Mihály múzeumigazgató köszönti a különleges kiadvány hazatértét, közölte a múzeum.Mint írtuk, a „Chronica ez vilagnac yeles dolgairol” az első magyar nyelvű történeti könyv, amelyet  Kis Böndi János vasutas mentett meg, amikor 1945. március 29-én a zalaegerszegi vasútállomáson bombatalálat érte a sepsiszentgyörgyi múzeum szállítmányát. A 25 855 menekített okiratból és könyvből akkor három élte túl. Az ún. Székely-krónikát a budapesti Országos Széchényi Könyvtárban Benke Éva restaurálta.

A legrégebbi magyar énekeskönyvből adnak elő

A rendezvény nevét adó Cantio iucunda (magyar fordításban ʼGyönyörűséges énekʼ) egy 1566-ban szerzett erdélyi panaszének özvegy Horvát Ilonáról, a Csereyné-kódexből, a legrégebbi magyar énekeskönyvből. A Cantio iucundát és Balassi Bálintnak egy ugyanebben a kódexben fennmaradt művét (Csak búbánat...) Csörsz Rumen István és Palócz Réka előadásában hallgathatjuk. A Csereyné-kódex 1879-ig egybe volt kötve a Székely-krónikával, de 1945-ben az említett zalaegerszegi bombázás áldozata lett.

A kiskonferencia előadói, Molnár Szabolcs irodalomtörténész – a bukaresti Hungarológiai Tanszék nyugalmazott professzora –, Csáki Árpád történész és Szekeres Attila István heraldikus Jagelló-kori emlékekről beszélve járják körbe a kiállított Chronika, az első magyar nyelvű világtörténet kapcsán felmerült kérdéseket.

A hónap műtárgya program keretében november 29-én, csütörtökön reggel 9 órától ugyancsak Székely Estván Chronicája tekinthető meg, a Cantio iucunda kiállítás részeként.

Ugyanezen a napon 16 és 20 óra között ingyenesen látogatható az Erdélyen innen – Alföldön túl. A Fekete-Körös vidéki magyarság a századfordulón című időszakos tárlat is, zárja közleményét a múzeum.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?