Emberevő krokodil érkezett Sepsiszentgyörgyre

„Új lakó” érkezett a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Afrika termébe, egy 4.20 méteres nílusi krokodil, melyet  elejtése előtt emberevőként tartottak számon Mozambik-ban.

A sepsizentgyörgyi múzeum új trófeáját a nílusi krokodilt szerdán 17.00 órakor mutatják be a Székelyföldi Vadászati Kiállítás, Afrika termében. Az emberevő krokodil elejtésének részleteit a múzeumi kiállítás anyagának adományozója, Sárkány Árpád ismerteti.

Mint ismert a Székelyföldi Vadászati Kiállításnak, a 2013-ban felújított, Sepsiszentgyörgy egyik legszebb műemléképületének tartott Bene-ház ad otthont. A kiállítást a Nemzetközi Vadvédelmi Tanács védett intézménnyé minősítette, ezáltal biztosítva a székelyföldi vadgazdálkodás és vadászkultúra teljes körű nemzetközi elismerését.

A sepsiszentgyörgyi kiállítás anyagának jelentős részét Sárkány Árpád adományozta, amely idős Sárkány Árpád hagyatékából, illetve Sárkány Árpád magángyűjteményéből származik. Ezenkívül székelyföldi vadászok adományoztak és állítottak ki trófeákat, valamint vadászati tárgyakat.

A Székelyföldi Vadászati Kiállítás a térség vadászattal kapcsolatos hagyományait hivatott szolgálni, ismertetve életterünk, a Kárpát-kanyar gazdag állatvilágát. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A közel 300 trófeán és a több száz vadászattal kapcsolatos tárgyon keresztül mutatja be a térség faj- és vadgazdagságát, valamint az itteni vadászati kultúrát. Ez mellett a sok régi fénykép személyiségek és a régmúlt vadászatok emlékeit idézik fel.

Mindez igényesen, a mai elvárásoknak megfelelően, korszerű technológia használata mellett történik. Kárpát-kanyar dioráma, szemlélteti a vadászható vadfajokat teljes életnagyságban az élőhely bemutatásával. A kiállítás falain helyet kapott számos jelentős trófea, amelyek különböző világkiállításokon szerepeltek, és amelyek világranglisták előkelő helyeit foglalják el.

Az Afrika teremben több mint 30 fajjal ismerkedhet meg a látogató a fekete kontinensről, itt is fellelhető dioráma mely szavannák élővilágát tárja elénk életnagyságban. Az egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol egy medve éppen a téli álomra készül. A barlang előcsarnokában ezen vadfaj viselkedésével, illetve az ásatásokból előkerült barlangi medve csontokkal ismerkedhetnek meg a látogatók.

A sepsiszentgyörgyi múzeumban szórakozási lehetőségre is alkalom nyílik a virtuális vadászat használata kapcsán, gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A Székelyföldi Vadászati Kiállítás helyszíne az interneten is bebarangolható és megtekinthető 360 fokos panoráma fotók révén a www.vadon.ro honlapon.

Kimaradt?