Interaktív múzeumot hoznának létre a sepsiszentgyörgyi dohánygyárban

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat nagytakarítást végzett a tavaly megvásárolt volt dohánygyárban és március közepén meghirdeti azt az ötletbörzét, amelynek során a városlakók megfogalmazhatják véleményüket és ötleteiket, hogy pontosan milyen rendeltetést szánjanak az ingatlanoknak, mondta el a Maszol érdeklődésére Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere tudatta, a lakossági konzultációt online és offline is megtartják. 

Az egykori dohánygyár mintegy 3,2 hektáros területén több ingatlan is van, egyesek pari műemlék épületek, ezeknek kell a lakossági konzultáció során rendeltetést találni. Ugyanakkor a dohánygyár 50-es években épült hátsó épületszárnyát múzeumnak szánja az önkormányzat.

Fotó: Sepsiszentgyörgy Önkormányzata

A polgármester elmondta: megbízták már Zsigmond Pál építészt, hogy tervezze meg az új múzeumot, amely a legkorszerűbb, interaktív eszközökkel mutatja be, milyen volt az élet a kommunizmusban. A polgármester szerint olyan korszerű létesítményt alakítanak ki, amelybe nem egy alkalommal lehet ellátogatni, hanem mindig élményt nyújt a látogatóknak. 

Az Országos Helyreállítási Tervben 9,5 millió euró uniós támogatás áll rendelkezésre, hogy 2026-ig a háromszéki megyeszékhelyen létrehozzák az új múzeumot. Amint arról korábban beszámoltunk, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat azt szerette volna, ha az új múzeumot a városközponti Szakszervezetek Művelődési Házában tudnák berendezni, ám annak tulajdonjogi akadálya van, ugyanis a lerobbant állapotban lévő „kultúrpalota” az államé és az eddigi igyekezetek ellenére még nem sikerült a városnak megszerezni a tulajdonjogát.

Közösségi térré alakítják a dohánygyárat

Mint ismert, Sepsiszentgyörgy önkormányzata tavaly 4,9 millió euróért vásárolta meg az egykori dohánygyár mintegy 3,2 hektáros területét és az ott található ipari műemlék épületeket. Antal Árpád akkor azt mondta, a városközponthoz közel fekvő, nagy méretű területre és az impozáns ipari műemlék épületekbe több tevékenység is betelepíthető.Fotó: Kovács Zsolt

Az önkormányzat egyik célja, hogy a budapesti Csodák palotájához és a mosonmagyaróvári Futura tudományos játszóházhoz hasonló létesítményt telepítsenek be az egykori dohánygyárba. A további hasznosításról március közepén szerveznek lakossági konzultációt.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?