Három év alatt harmincezren a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumban

Sepsiszentgyörgyön a felújított városközponti Bene műemlékházban berendezett vadászati múzeumot három év alatt 30 ezer fizető vendég látogatta, emellett ingyenes rendezvényeiket, például Múzeumok Éjszakája akcióikat több ezren látogatták, tájékoztatott Demeter János. A múzeumot működtető Vadon Egyesület igazgatója szerint a látogatók magas száma annak is köszönhető, hogy az állandó vadászati kiállítás mellett rendszeresen szerveztek filmvetítéseket, képzőművészeti és fotókiállításokat és természettudományi előadásokat, de felajánlották az iskoláknak, hogy tartsák a múzeumban a természetrajz órákat.

Demeter János elmondta, hogy a vadászati múzeum alapkiállításának jelentős részét Sárkány Árpád, az Abies Huntig vadásztató cég tulajdonosának mintegy 100.000 euró értékre becsült magángyűjteménye teszi ki, de a gazdag trófea, fegyver, dokumentum és fényképgyűjteményhez hozzájárultak más környékbeli vadászok is.

Demeter János, a Vadon egyesület igazgatója arról tájékoztatott: a kiállított tárgyak között van a Romániában valaha lőtt legnagyobb szarvas, amelyet 2011-ben ejtettek el, de megnézhető a Nicolae Ceausescu diktátor által a Háromszéken lelőtt medve és egy 1971-ben világkiállításon aranyat nyert hiúz trófea. Egyedülálló az életnagyságúra megformázott medvebarlang, ahol a medve téli álomra készül.

Az állandó kiállítás a Kárpátok és Afrika faj és vadgazdagságát mutatja be, a vadászati kultúrát népszerűsíti. Emléket állít a Székelyföldön élő vadászoknak. A múzeumban van vadászszoba, medvebarlang, állatsimogató és egy szoba ahol lézeres puskával lehet vadászni. Demeter János elmondta, nemsokára oktatótermet is avatnak a sepsiszentgyörgyi Vadászati Múzeumban, illetve tervezik az intézmény bővítését, mert szeretnének még látványosabb dolgokat bemutatni.

A Vadon Egyesület igazgatója ugyanakkor felkéri a lakosságot, hogy vegyenek részt a  Székelyföldi vadonleső nevű programban, készítsenek fényképeket, videókat a környezetükben élő állatokról és növényvilágról, azokat töltsék fel a www.vadon.ro honlapra. Ennek a programnak köszönhetően kialakul egy olyan adatbázis, amely bemutatja a Székelyföldön előforduló növény- és állatfajok sokféleségét.

Kimaradt?