Az orosz–ukrán háború elől menekülők befogadására készül Sepsiszentgyörgy

„Szolidaritásunkról és szeretetünkről biztosítjuk a háború által érintett polgári lakosságot, különösképpen a kárpátaljai magyar és az ukrajnai román közösséget és felkészülünk a háború elől menekülők befogadására” – nyilatkozata csütörtökön Antal Árpád. Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta: az önkormányzat több forgatókönyvvel készül arra, hogy befogadjon és elhelyezzen menekülteket.

A Maszol érdeklődésére leszögezte: ilyen jellegű felkészülésre egyetlen illetékes hatóságtól sem kapott felkérést, hanem az önkormányzat saját kezdeményezésre ajánlja fel segítségét. „Az ENSZ becslése szerint 5 millió személy menekülhet a háború elől, nyilván többségük célpontja Lengyelország és Magyarország, de Romániában is érkeznek menekültek. Nem várhatjuk el, hogy a máramarosiak, beszterceiek, szucsávaiak fogadjanak be mindenkit, szolidárisak kell legyünk” – szögezte le Antal Árpád.Fotó: Kristó-Gothárd Hunor

Sepsiszentgyörgy polgármestere úgy értékeli: Románia NATO-tagsága biztonságot jelent számunkra és bízunk abban, hogy a háború nem érint bennünket, bár a háború következményei érinthetnek. „Nekünk, kelet-közép-európai embereknek mindig az volt az érdekünk, hogy kelet és nyugat között ne legyen konfliktus, mert valahányszor ezt történt, mi fizettük a legnagyobb árat. Fontos az, hogy Románia semmiképp ne kerüljön bele ebbe a konfliktusba és mindenképp el kell kerülni a háborúpárti narratívát. Mi csak a békében vagyunk érdekeltek” – szögezte le Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere rámutatott: pontosan tudjuk mekkora pusztítást okoztak a háborúk Európa ezen részén, hiszen nagyszüleink és dédszüleink mindig a háborúkról meséltek. Nem szeretnénk, ha nekünk is háborús élményeinkről kellene unokáinknak beszámolnunk.

Kapcsolódók

Kimaradt?