Pályázatot hirdetett az európai alapok minisztériuma 12 turisztikai-kulturális útvonal kialakítására

Március 13-ig várja a javaslatokat a Románia kulturális-turisztikai örökségét népszerűsítő útvonalak kiépítésére az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma. Az Országos Helyreállítási Tervből megvalósuló Hívogató Románia. Az országjáró projekt költségvetése 103 millió euró, olvasható az RMDSZ közleményében.

A projekt célja javítani a turisztikai célpontok elérhetőségein, a turisztikai infrastruktúra minőségén, bővíteni a turisztikai kínálatot, a kulturális és a természeti örökség hasznosításával, a szolgáltatások, élmények minőségének növelésével.

A tervek szerint 12 turisztikai-kulturális útvonalat alakítanak ki több száz műemlékből: kastélyok útját, erdélyi kúriák útját, bojárházak útját, erődtemplomok útját, fatemplomok útját, moldvai kolostorok útját, a Szent László utat, a római erődítmények útját, a várak útját, illetve így valósul meg a Duna-delta kulturális összképének helyreállítása, a hagyományos gasztronómia útja és a hagyományos építészettel rendelkező falvak útja.

„Régi álmom válik valóra a 12 turisztikai-kulturális útvonal létrehozásával. Régóta mondom, hogy nem elég a műemlékeket felújítani, be kell kapcsolni őket a turisztikai útvonalakba ahhoz, hogy minél több munkahely jöjjön létre, és nyilván ország-világ megismerje azt, amit itt létrehoztunk, a mi páratlanul szép örökségünket. Nagyszabású terv ez, nagyon sokat dolgoztunk a megvalósításáért. Most, hogy megnyitottuk a pályázatot, lehet javaslatokkal jelentkezni az útvonalakra” – mondta Hegedüs Csilla, az Európai Beruházások és Projektek Minisztériumának államtitkára, a program koordinátora.

A 12 útvonal 370 turisztikai látványosságot foglal magába, ebből 225 épületet fel is újítanak. Minden turisztikai útvonalnak lesz egy népszerűsítő stratégiája, online és fizikailag is elérhető népszerűsítő anyagokkal, amelyek majd utazási irodákban, repülőtereken is elérhetőek lesznek. 

Különböző intézmények, önkormányzatok, műemléktulajdonosok tehetnek javaslatokat műemlékekre, az útvonalak végleges formájáról pedig egy bizottság fog dönteni, ugyanakkor egy minisztériumközi konzultációt is szerveznek az Európai Beruházások és Projektek Minisztériuma, Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium, Vállalkozásügyi és Idegenforgalmi Minisztérium és a Kulturális Minisztérium között, illetve a Nemzeti Örökség Intézet, Román Községek Szövetsége, Építészrend, Romániai Szállodák és Éttermek Munkaadói Szervezetének képviselői között.

A restaurálást és rehabilitálást szolgáló beruházásokat az Országos Beruházási Vállalat és a Projektmenedzsment Osztály koordinálja. A PNRR keretében finanszírozott beruházások befejezésének határideje 2026. június 30. A pályázat részletei itt érhetőek el.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?