Konstanca, Bihar és Kolozs megyékben folyik a legtöbb turisztikai beruházás

Hargitában 9 szálláshely építése vagy átépítése van folyamatban, Háromszéken négyé.

Jelenleg 277 turisztikai célú beruházás van folyamatban az országban, derül ki az építőipari munkálatokat monitorozó IBC Focus adatbázisából. A legtöbb, szám szerint 46, Konstanca megyében található, míg a második Bihar 24-gyel. Viszonylag nagy az aktivitás Kolozs, Brassó, Temes és Fehér megyékben is, ahol 22 és 13 között van a kivitelezés alatt álló idegenforgalmi beruházások száma.Az idei jobb év lesz a tavalyinál, remélik a vendéglátósok | Fotó: Agerpres/EPA

Hargita megyében is viszonylag aktívak a beruházók, ott 9 építőtelepen folyik a munka, Marosban 5, Háromszéken pedig 4 szálláshely építése, illetve korszerűsítése folyik. Hat olyan megye van az országban, ahol egyetlen turisztikai beruházás sincs folyamatban: Szilágy, Vaslui, Teleorman, Giurgiu, Ialomița és Călărași. Ezen megyék közös jellemzője, hogy minimális bennük az idegenforgalom.

Erdélyben Szatmárban és Aradban nagyon visszafogott még a beruházási kedv a turizmus terén, mindkét megyében mindössze két építőtelep van. Bukarestben sem túl nagy a mozgás, ott 7 szállodát építenek, illetve alakítanak át. Az elszállásolási kapacitása a fővárosnak a legnagyobb, 22 626 a férőhelyek száma.

A beruházások egy része a korábbi években, jellemzően tavaly kezdődött. A legtöbb, 115 beruházás értéke 1 és 4 millió lej között van, 96 esetben pedig nem éri el az 1 milliót. A folyamatban levő turisztikai beruházások közül 66-nak az értéke haladja meg a 6 millió lejt.

A koronavírus járvány alatt megnőtt a turisztikai beruházások száma. Ez csak látszólag ellentmondásos, mivel sok turisztikai cég, látván a forgalom zuhanását, elérkezettnek látta az időt, hogy elvégezze a már korábban tervbe vett felújításokat, fejlesztéseket. Az IBC Focus adatai szerint 2019-ben 1 094 idegenforgalmi célú befektetésre került sor országos szinten, 2020-ban azonban már 1 829-re, tavaly pedig 1 652-re.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?