Szenvedett az idegenforgalom, rengeteg szállodát bocsátottak áruba 2021-ben

A legtöbb szálláshelytől Arad megyében szabadultak volna a tulajdonosok, 245 inatlant kínáltak eladásra.

Közel két és félszer annyi turisztikai szálláshelyre kerestek vevőt tavaly, mint 2020-ban, derül ki az imobiliare.ro szakportál adataiból. Ez kétség kívül a koronavírus-járvány következménye volt, az idegenforgalom ugyanis a leginkább érintett gazdasági ágazatok közé tartozott.Nem ment jól a szállodásoknak tavaly | Fotó: Agerpres

Tavaly 1 430 szállodán és panzión próbáltak meg túladni a tulajdonosok, míg egy évvel korábban csak 572-t bocsátottak áruba. Az ország 42 megyéje közül csak hatban csökkent az eladásra kínált szálláshelyek száma: Hargitában, Hunyadban, Máramarosban, Kolozsban, valamint Bákó és Tulcea megyékben.

Az eladási láz leginkább az Arad megyei tulajdonosokat kerítette hatalmába, 245 inatlant hirdettek meg. Ez elképesztő mértékű, közel kilencszeres növekedés 2020-hoz képest, amikor csak 28 aradi szálláshelyre kerestek vevőt.

A legnagyobb arányú növekedés mégsem Aradban volt, hanem egy másik erdélyi megyében, Szilágyban. 2020-ban csupán 5 szilágysági szállodát és panziót árultak, tavaly azonban már 169 darabot, ami hozzávetőleg 34-szeres növekedést jelent. Bukarestben is robbanásszerűen megnőtt a hirdetések száma, 205 szálláshelytől próbáltak megszabadulni a tulajdonosok. Egy évvel korábban 9 szálláshely volt eladó a fővárosban, a növekedés 23-szoros volt.

Rengeteg hotel és panzió várta a vásárlókat Fehér, Brassó és Konstanca megyékben is: 190, 127, illetve 121. A legkevesebb eladó ingatlan Hargita és Hunyad megyékben volt, kettő-kettő.

A legdrágábban egy bukaresti szállodát kínáltak eladásra: a főváros központi részén található, épülőfélben levő épületért 7 millió eurót kértek.

Az idegenforgalmi cégek bevételei a járvány kitörését követően meredeken zuhantak, a kormány pedig sokat késlekedett az ágazat megsegítésével. Bár a támogatási programot 2020 novemberében bejelentették, az igényléseket csak 2021 júniusától lehetett leadni, a megítélt pénzt pedig novemberben kezdték átutalni a jogosultaknak.

Kapcsolódók

Kimaradt?