Csődeljárás indult a részben Elena Udrea tulajdonában lévő szilágybagosi strand ellen

A fellebbviteli bíróság a Construcții Erbașu cég kérésére hétfőn elrendelte a csődeljárás megindítását a fizetésképtelenné vált szilágybagosi strand ellen, amelynek jelenlegi tulajdonosa Elena Udrea egykori régiófejlesztési és turisztikai miniszter (50 százalékos részesedéssel), Lia Stanca zilahi vállalkozó (10 százalékkal) és Nadine Stanca, Lia Stanca lánya (40 százalékkal).

A csődeljárást kezdeményező vállalat 2013-ban korszerűsítette a strandot, és mindezidáig nem sikerült behajtania a 6,6 millió lejes adósságot. Az építőipari cég megtámadta a Szilágy Megyei Törvényszék döntését, amely korábban hátrányos helyzetű hitelezőnek, fizetésképtelennek nyilvánította a fürdőt.

A Construcții Erbașu ügyvédje rámutatott, a fürdő helyreállítása körülményes, ugyanis „a fizetésképtelenséghez vezető okok és körülmények” nem változtak, a tevékenység tárgya ugyanaz, a működés szezonális, a fedezeti alapot és a versenyképességet nem építették ki.Fotó: Kulcsár Mária

A rendszerváltás előtt a szilágybagosi strand nemcsak országszerte, de a határon túl is híres volt gyógyvizéről, számtalan turistát vonzott a településre. 1996-ig a fürdő állami tulajdonban volt, de 1992 és 1996 között már magánszemély működtette, 1996-ban privatizálták, ekkor egy nagyváradi vállalkozó tulajdonába került 2006-ig. Ezt követően a Stanca házaspár tulajdonában lévő Vidalis cég vásárolta meg, majd 2013-ban csatlakozott hozzájuk Elena Udrea is.

A szilágybagosi polgármesteri hivatal a napokban értesült a csődeljárásról. Bernáth István polgármester elmondta, 1996-ban lehetőség lett volna arra, hogy a fürdő a község tulajdonába kerüljön, de abban az időben a helybéliek nem szólhattak bele, mert a település nem rendelkezett saját önkormányzattal, Szilágynagyfaluhoz tartoztak.

A bagosiak abban bíznak, hogy ha a magántulajdonban lévő fürdő helyzete megoldódik, a turizmus is újjáéled a faluban, mert az elmúlt években több panzió is épült a községközpontban.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?