„Haladjunk, és maradjon valami utánunk” – Szilágysomlyó városmenedzserével tekintettünk előre az évre

Közel fél éve a szilágysomlyói városvezetés, élén az ország legfiatalabb polgármesterével, Lazar Cristiannal, és az új alpolgármesterrel, új lendülettel kezdett hozzá a település fejlesztéséhez. Az elmúlt időszakban az önkormányzat csapata is megújult, fiatal szakemberek dolgoznak a városért.

Szabó Ernő városmenedzser a Maszolnak adott nyilatkozatában kiemelte, minden pályázati lehetőséget megragadtak, a régebben elkészült pályázatokat felújították, leadták, várják a pozitív elbírálást. Terveik közt szerepel a Horea óvoda felújítása, egy bölcsőde építése a Bălcescu utcában, a sportterem mögött lévő régi piac helyén, a Silvania Általános Iskola B épületének hőszigetelése. A városhoz tartozó Somlyócsehiben a régi iskola udvarán sportpályát építenének.

Elkészült a piac, a belső munkálatokat idénre tervezik | Fotó: Kulcsár Mária

„Tavasszal befejezzük a városi 2-es és 3-as óvoda teljes felújítását, új bútorzattal és eszközökkel látjuk el, ez utóbbiban két magyar csoport működik, amíg a korszerűsítés zajlik, a gyermekek a Simion Bărnuţiu Főgimnázium gazdasági épületébe járnak” – részletezte a városmenedzser.

Az elmúlt nyáron európai alapokból elkezdték a városi kórház külső felújítását, de szükségessé vált a benti rész korszerűsítése is, erre a város nagy önrészt vállalt, a megyei tanács is támogatja a kezdeményezést, mert a kórház nemcsak a helyieket, hanem a környéken élőket is ellátja, ezért a hátralévő munkálatokra több forrásból kértek támogatást, többek között az Egészségügyi Minisztériumtól is.

Megújult a régi híd, cserélik a vízhálózatot

Idén tavasszal hivatalosan is átadják a pezsgőgyárral szemben lévő felújított hidat, hogy megkönnyítsék a közlekedést, december 16-án ugyan ideiglenesen megnyitották, de amint az időjárás engedi, újabb rend aszfaltot terítenek rá.  

Tavaly áprilisban elkezdték a víz- és szennyvízhálózat cseréjét, amelynek kivitelezési határideje ez év májusa, viszont a munkálatok mindössze 47 százaléka készült el, ezért előreláthatóan a cég kéri majd az időtartam meghosszabbítását – mondta Szabó Ernő.

Ideiglenesen megnyitották a hidat | Fotó: Kulcsár Mária

„A csatornázás miatt az utcák többsége sáros, a közlekedés sem a legjobb. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért az érintettektől, az időjárás miatt a munkálatokkal január közepéig leállt a kivitelező, de ha az időjárás kedvezőtlen lesz, ez még tolódik” – mondta a városmenedzser hozzátéve, a tavaly saját költségvetésből elkezdett fedett piac építése a tervek szerint zajlik, már tető alatt van az ingatlan, az idén a belső munkálatokon dolgoznának az anyagi fedezet, pályázati lehetőség függvényében.

Utcákat újítanának, szabadidőközpont épül

Az Anghel Saligny fejlesztési program révén utcákat aszfaltoznának, főleg a meredek, nehezen hozzáférhetőket, a Magura dombra vezetőket, és a városhoz tartozó Csehipuszta település utcáit, hogy az ott élőknek is jobb körülményt biztosítsanak.

A Magura projekt kivitelezéséhez ez év tavaszán fognak hozzá, ezáltal a református kápolna mellett lévő terület, ahol egykoron a városi kórház, a szülészet, majd fertőző betegségek részlege, a tüdőosztály működött, szabadidőközponttá alakul át, itt minigolfpálya, parkosított labirintus, fitneszgépek, filagória, amfiteátrum, szabadtéri színpad és kilátó lesz.

Modern buszmegállókat állítottak a város több pontján | Fotó: Kulcsár Mária

Környezettudatos közlekedés

Év végén a városban buszmegállókat helyeztek el, és a forgalom megkönnyítésére a magyar tanácsosok kezdeményezik a kis teherautók közlekedésének korlátozását a városközpontban, azokban az utcákban ahol oktatási intézmények működnek. Környezetbarát járművel, biciklivel, elkerülhetőek a forgalmi akadályok, ezért kerékpárutat, skateparkot építenének, roller- és biciklikölcsönzésre adnának lehetőséget, továbbá ökologikus járművekkel, buszokkal visszaállítanák a tömegközlekedést a városba.

A környezetvédelmi minisztériumhoz benyújtott pályázat révén felújítanák a közvilágítást, és a városban öt helyen elektromosautó-töltőállomásokat helyeznének el.

Fejlesztenék a turizmust

„Haladjunk, és maradjon valami utánunk, ez a célunk. Magyar tanácsosainknak, a frakciónak nagy szerepe van ebben, azért lobbiznak, hogy a város fejlődjön” – hangsúlyozta Szabó Ernő, kiemelve, készülnek a 2021–2027-es időszakra, az európai pénzek lehívására, ezért újabb pályázatokat írnak meg, amelyek között a Báthory-vár felújítása is szerepel. E téren hatmillió euróig lehet pályázni, ami nem elég a teljes korszerűsítésre, de általa a vár jelentős része megújulhat és megnyithatják a látogatók előtt. A látványterv már tíz éve elkészült, anyagi keret hiányában mindezidáig nem tudták felújítani a várat.

A Báthory-vár látványterve

Az ünnepek alatt karácsonyi vásárt szervezett az önkormányzat a várkertben, ahol három napon át előadásokat tartottak. A rendezvénynek oly nagy sikere volt, hogy jövőre ezt bővítenék, és ha igény lesz rá, korcsolyapályát is állítanak.

„Nem történt látványos fejlődés az elmúlt fél évben, de jónéhány dolog megmozdult, és a sok benyújtott pályázat tanúsítja, hogy megteszünk mindent a város fejlesztéséért. Két hónapja 13 önkormányzattal létrehoztuk a Silvania Metropoliszövezetet Szilágysomlyó központtal. Mivel 2021–2027-ben nagy sikere lesz a közös pályázásnak, úgy gondoltuk, hogy szövetkezünk. Első terveink közt szerepel egy bicikliút kiépítése a Kraszna folyó mentén Krasznától Nagyderzsidáig, ezt össze lehetne kötni majd Kárásztelekkel, Kémerrel és a többi községgel. A társakkal egyeztetve ipari park létrehozását is tervezzük a már meglévő mellé, itt új befektetőknek tudnánk helyet biztosítani. Jelenleg a területvásárlást tervezzük” – összegzett a városmenedzser.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?