banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Szilágysomlyó: a Báthoryak hírnevéhez méltón dolgozna az új városvezetőség

A szilágysági Magura-domb lábánál festői környezetben fekszik Báthory István erdélyi fejedelem, Lengyelország királyának szülővárosa, aki messzi földre vitte Szilágysomlyó jó hírnevét. A Báthoryak egykori vára és a hozzá tartozó bástyák büszkén mesélnek a régmúltról, és kíváncsian tekintenek a jövő felé. A település Szilágy megye második legnépesebb városa, a legutóbbi statisztikai adatokat nézve a magyarság aránya 23 százalék, bár ez már jóval kevesebb lehet a tömeges elvándorlás miatt.

Tizenhat év után a múlt hónaptól új polgármestere van Szilágysomlyónak a nemzeti liberális párti Mihai Cristian Lazăr személyében, viszont nincs alpolgármestere, mert a legutóbbi a fia polgármesterré választását követően lemondott, ezért az augusztus 26-i önkormányzati ülésen a tanácsosok közül választanak valakit erre e tisztségre – tudtuk meg Szabó Ernő-Csaba városmenedzsertől.

Fejlesztik a várost

A Silvania pezsgő városában számos munkálat zajlik, ismertette a menedzser, aki elmondta az új polgármester arra törekszik, hogy a megkezdett munkálatok zavartalanul folytatódjanak, új városfejlesztési stratégiákat dolgozzon ki, és befektetőket hozzon a településre. „Olyan várost szeretnénk, ahol a fiatalok szívesen maradnak itthon, és büszkén vállalják majd a hovatartozásukat. Mindezek mellett tervben van a Báthory-vár felújítása és bölcsőde elindítása is” – mondta Szabó Ernő.

A Kraszna folyón az idén elkészült az új híd, így a forgalmat, a közlekedést részben akadálymentesítették. A pezsgőgyár előtti régi híd egyik sávja is elkészült, remélhetőleg az idén végeznek a munkálatokkal.

A város központjában lévő zöldségpiac nagy átalakuláson megy át, helyi költségvetésből gyors iramban épül a piaccsarnok, amelynek külső munkálatait az idén befejezik, jövőre már csak a belső rész kialakítása marad.

Épül a fedett zöldségpiac | A szerző felvételei

„Mindig arra törekszünk, hogy Szilágysomlyó arculata javuljon, hogy a romos épületeket felújítsuk vagy átalakítsuk, épp ezért a közeljövőben a Magura-projekt által két elhanyagolt ingatlanunk is új szerepet tölt majd be. Mivel a városnak – a Báthory családnak is köszönhetően – a turizmus egyik fellegvárának kellene lennie, úgy gondoltuk, a idegenforgalomra nagyobb hangsúlyt fektetünk, ezért ötmillió euró uniós támogatásból a polgármesteri hivatal tulajdonában lévő két kihasználatlan, romos állapotban lévő területet átalakítjuk. Az egyik a Mártonfi István utcán, a református kápolna mellett lévő övezet, ahol régen a városi kórház, szülészet, majd a fertőző részleg, a tüdőosztály működött, szabadidőközponttá alakul át, ennek kertjében minigolfpálya, parkosított labirintus, fitneszgépek, filagória, amfiteátrum, szabadtéri színpad és kilátó lesz. Úgy véljük, mindenki örül majd ennek a kezdeményezésnek, mert évek óta elhanyagolt állapotban van az a környék, és ha felújítjuk, mind a fiatalok, mind az idősek találnak ott kikapcsolódási lehetőséget” – fogalmazta meg Szabó Ernő.

Új funkciót szánnak a megújuló régi épületeknek

A projekt másik része a főutcán lévő régi Pușcaș kórház épületének a felújítását tartalmazza. A városnak nincs múzeuma, ezért oda múzeum szerepét is betöltő kiállítótermet, könyvtárat létesítenek, ahova a gyerekek majd szívesen mennek rajzolni, festeni. A kultúra iránti szeretetet egészen korán kell a gyerekekbe elültetni, és ott majd megkaphatják az alapokat – jegyezte meg a városmenedzser. A projekt kivitelezésére három éve lesz a nyertes cégnek, amint a munkálatokkal elkészülnek, a turisták két újabb látványosságot kapnak – nyilatkozta a városmenedzser.

Bővül a földgázhálózat a Szilágynagyfalu felé vezető December 22. utcán, ugyanitt hamarosan a szennyvízhálózatot is kiépítik, ezáltal 70-80 család csatlakozhat majd a vezetékre. Az egyre több autó új parkolóhelyeket igényel, ezek kialakításán is dolgoznak, valamint térköveznek a kaszárnya melletti lakónegyedben, az ANL-tömbházaknál.

Oktatási és egészségügyi intézményeket korszerűsítenek

A város oktatási intézményei számos értelmiségit és jó szakembert neveltek ki. Az elméleti középiskola megyeszinten még mindig az egyik legszínvonalasabb oktatást biztosítja, felkészítve a nagybetűs életre a falai közül kikerülő diákokat.

Európiai uniós pályázat révén két óvoda is, a 2-es és a 3-as, teljes felújítás alatt áll. A két intézménybe közel 150 gyerek jár, akik év végén, jövő év elején boldogan vehetik majd át az új termeket, a berendezési eszközöket, felszereléseket, játékokat. A mezőgazdasági szakközépiskola bentlakásában is felújítás zajlik – tette hozzá Szabó Ernő.

Megújul a régi híd is

„Nehéz volt olyan kivitelezőt találni, amely jó munkát végez, mert manapság problémát jelent a munkaerő, a vállalatok félnek pályázni, mert a határidőt be kell tartaniuk, szigorú követelmények vannak mind a felhasználásra, mind az elszámolásra vonatkozóan, és a jelenlegi helyzetben már minden nagyon bizonytalan. De szerencsére jól haladnak a munkálatokkal” – tette hozzá a menedzser. Az óvodákban 10, illetve 12 csoport van, a 3-as óvodában két magyar tagozat is működik. A két oktatási intézményt még a kilencvenes években újították fel, ezért a korszerűsítés elodázhatatlanul szükségszerűvé vált.

Tavasszal kezdték a városi kórház felújítását, ezért a szakosztályokat átrendezték, de jövő év közepére várhatóan minden a megszokott helyen működik majd.

Cserélik a víz- és szennyvízhálózatot

Tavaly novemberben aláírták a szerződést a vízművel (Compania de Apă Someș) és a kivitelezővel, ezáltal európai uniós forrásból tavasszal elkezdődött a szennyvízhálózat felújítása. A 27 millió lejes beruházás révén kicserélik a régi vezetékeket, csöveket, bővítik az ivóvíz- és szennyvízhálózatot.

A tervezés 2011–2012-ben kezdődött, ezért a hálózatbővítés többnyire az akkor meglévő negyedeket érinti, többek között a Függetlenség, a Gheorghe Lazăr, a Mihail Kogălniceanu, a Partizanilor, a Ialomița, az Almafa és az Állomás utcát, az utána kiépült városrészek szennyvízhálózatát, amelyek nem szerepelnek a tervezetben, a polgármesteri hivatal és a vízművek közreműködésével alakítják majd ki.

Épül a szennyvízhálózat

„A szennyvízhálózat felújítása nagyon jó hír a lakosok számára, mert gondok voltak az utóbbi időben e téren, sok helyen a szennyvíz belefolyt a Krasznába, ugyanis nagy esőzéskor a rendszer nem tudta levezetni a vízmennyiséget, ugyanakkor a csövek már régiek, problémásak, kis átmérőjűek voltak” – mondta a városmenedzser, aki hozzátette, jelenleg már a munkálatok 40 százaléka elkészült.

A kivitelezésig a lakosok türelmét kérik, mert amíg a csövek nem helyezkednek el a talajban, és amíg bebizonyosodik, hogy a vezetékek megfelelően működnek, és nem lesznek szivárgások, addig az érintett részeket egyelőre nem aszfaltozzák le, csak befedik. A munkálatok végeztével, a rendszer beindítását követően a kivitelező az utolsó simításokat is elvégzi.

Új arculata lenne a központnak

„Fel akarjuk újítani a központi utcákat, a December 1. és a Szabadság utcát, ezeknek szeretnénk új arculatot adni, a meglévő zöldövezeteket átrendezzük, új villanyoszlopokat állítunk fel, és Zilahhoz hasonlóan a hálózatokat a föld alá helyezzük. A gyalogosátkelőhelyeket új közvilágítással látjuk el, az elektromos autóknak töltőállomást akarunk biztosítani. A munkálatokat a vízhálózat kiépítésével párhuzamosan fogjuk végezni, hogy ne kelljen majd újra feltörni az utcát” – nyilatkozta Szabó Ernő, aki megemlítette, a városban felújítottak három közkutat, az Andrei Mureşan, az Eftimiu Murgu (Horea), és a Crişan utcán lévőt.

Az erdő alatt lévő Függetlenség utcán bicikliutat terveznek kiépíteni, az ortodox városi temetőben térköveztek, padokat helyeztek el, továbbá felújítás alatt van a ravatalozó. Remélhetőleg a református és a katolikus temető fele vezető utcát is felújítják a közeljövőben, hogy rendezettebb legyen a város azon része is. Újabb utcák – Argeşului, Rózsa, Andrei Mureşan, Domb, Szamos, Nyírfa – korszerűsítésére is nyújtottak be pályázatot, hogy a Magura fele is jó terepen lehessen közlekedni.

Báthoryakhoz kapcsolódó rendezvények

Az idén, immár 13. alkalommal rendezik meg augusztusban a már nemzetközivé vált MMC Biker*s Fesztivált, motoros találkozót. A háromnapos rendezvényen rockkoncertek, szórakoztató játékok és versenyek lesznek.

A Bathory Fest helyszíne | Fotó: simleusilvaniei.ro

Szeptember 24–25-én a város a Bathory Fest-nek ad otthont, amely az eddigi évekhez hasonlóan színes programokkal várja az érdeklődőket – tudtuk meg Szabó Ernőtől, aki hozzátette, a helyi magyarság is minden évben megemlékezik Báthory Istvánról, a Báthory-napok keretében.

A város új vezetőket kapott, a helybéliek abban bíznak, hogy a fiatalítás, a változás a város életében is bekövetkezik, mert, ahogy a polgármester mondta, törvényes úton minden téren élnek majd a lehetőségekkel, hogy Szilágysomlyó visszakaphassa egykori jó hírnevét.

(Címlapkép: simleusilvaniei.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?