Jót tett Szilágybagosnak, hogy önálló község lett: fejlődik az infrastruktúra és a turizmus

A múlt rendszerben fürdőjéről, gyógyhatású vizéről volt ismert Szilágybagos. Akkor az ország különböző megyéiből érkeztek turisták a szilágysági kisfalu termálfürdőjébe kezelésekre, pihenni és feltöltődni. A strand területén sorra épültek a kis faházak, szállodák, a fedett terápiás részleg télen is működött. A rendszerváltást követően a fürdő hírneve továbbra is fennmaradt, viszont a fejlődés előbb stagnálni, majd visszaesni látszott. Néhány éve felújították és átalakították a medencéket, de ma már a gyógykomplexum csak emléke régi önmagának. A fedett részt lebontották, ezért csak nyáron élvezhetik a vendégek a víz gyógyító hatását.

Szilágybagos 2005-ben vált községgé, addig a település Szilágynagyfaluhoz tartozott. A kezdet nehéz volt, tele kihívással, mert a semmiből kellett felépíteni a község közigazgatását, infrastruktúráját és a szolgáltatásokat. A középületek romosak, az utak burkolatlanok, nehezen járhatók voltak, nem volt vezetékes víz, sem csatornarendszer, a közvilágítás elavult volt. Mindezeket viszont a jó önkormányzati képviseletnek, vezetőségnek köszönhetően alig több mint egy évtized alatt sikerült pótolni, és mára a fejlődő községek közé tartozik Szilágybagos és a hozzá tartozó Szilágyborzás. A két településnek együtt közel 2000 lakosa van, a község 80 százaléka magyar anyanyelvű.

Bernáth István polgármester (balra) és Kovács Béla alpolgármester (jobbra) kalauzoltak bennünket | A szerző felvételei

Bernáth István tavaly megválasztott polgármester 2008 óta alpolgármesterként látta el teendőit, ezért nem idegen számára az új feladatkör, mert az elmúlt évek alatt sokat tanult, és jó csapatot alkotott Marina Ida-Magdolna egykori polgármesterrel és a tanácsosokkal, illetve az önkormányzat alkalmazottaival.

Megvalósították a nagyberuházásokat

Az elmúlt években három nagyberuházást kezdtek el: a víz- és csatornahálózat bővítését, az utak aszfaltozását és a polgármesteri hivatal korszerűsítését. A pályázat révén 5,20 kilométer útszakaszt újítottak fel községszinten, Bagoson négy, Szilágyborzáson 1,20 kilométert, hidat építettek, egyet a községközpontban, egyet Borzáson, sáncokat betonoztak, átfolyót, járdákat építettek az utak mentén, és megerősítették a Berettyó folyó partszakaszát. Bagoson néhány sikátort kivéve mindenhol aszfaltos utcán lehet közlekedni, a mezőre vezető utat lekövezték, Borzáson 60 százalékban szintén felújított út van, de tervben van a helyi költségvetésből még 2,5 kilométer lekövezése a sikátorokban és a szennyvíztisztító telep fele.

„A szennyvízhálózat a község 60 százalékában volt kiépítve, ez mára 98 százalékban megvalósult, 550 család csatlakozott a rendszerhez, csak olyan helyekre nem jutottunk el, ahol egy-két távoli ház, sikátor van” – ismertette a polgármester.

A szilágybagosi községháza több mint százéves épülete is megújult | A szerző felvételei

Az önkormányzati hivatal több mint százéves épületét 2018-ban kezdték el felújítani, a munkálatokat a tavaly fejezték be. Új tetőszerkezet került az ingatlanra, kívül-belül szigetelték, új klímaberendezéssel látták el, kicserélték a villanyhálózatot, a kazánt, mindemellett vakoltak, festettek, így mára modern épületben fogadják a hivatalnokok az ügyfeleket.

A közvilágítás korszerűsítése folyamatban van, hattyú típusú, takarékos égőkkel ellátott lámpatesteket helyeznek működésbe, ami ködös időben nem árnyékol, jobban megvilágítja az úttestet.

Korszerű tanintézményekben tanulnak a diákok

Szilágybagoson 0–8. osztályos általános iskola működik közel 250 diákkal, e mellett 60 óvodás és 25 napközis jár az oviba. Bernáth István elmondta, az oktatási intézményeket felújították, nemrég a tantermek okos eszközökkel való ellátására pályáztak 250 ezer euró összegben, amiből vetítőket, interaktív táblákat, táblagépeket vásárolnának.

A jövőben tornatermet építenének, és mivel a községben lakó anyukák egy része visszamenne dolgozni, tervben van egy bölcsőde létrehozása is.

Stabilizálták a partot

Az óvoda előtt öt áras szabad terület található, ezt szeretnék önerőből felújítani, sétánnyal, padokkal ellátni, az ártézi kúthoz filagóriát építeni, hogy vonzóbb legyen a község központja. A látványterv elkészült, a közeljövőben elkezdenék ennek kivitelezését.

Fontosnak tartják a közbiztonságot, ezért szintén önerőből térfigyelő kamerákat szerelnének fel, ezáltal növelve a lakosok biztonságérzetét. A tavaly sikeresen megpályázták a wifi4eu programot, amelynek keretében községszinten ingyenes vezeték nélküli internetes pontokat szereltek fel, lefedve az iskola, a kultúrotthon, és a park környékét.

A szebb napokat látott fürdő

„Ha nincs strand, Bagoson megáll az élet. Itt ez a vonzó, a gyógyvízért jöttek és jönnének az emberek” – mondta a polgármester. Ha a magántulajdonban lévő fürdő helyzete megoldódna, a turizmus újjáéledne a faluban. A helybéliek reménykednek, panziókat építettek az elmúlt években, így szállásban, vendéglátásban nincs hiány. Az eddigi évekhez hasonlóan, az idén, május közepe táján megnyitott a strand, amely szeptemberig üzemel. Területén étterem és három medence várja a turistákat, a kikapcsolódni vágyókat. Forgalom főleg a vakáció idején és hétvégenként van, tudtuk meg Kovács Béla alpolgármestertől.

A környék turisztikai látványossága a 8-10 000 éve földcsuszamlás nyomán kialakult tíz hektáron lévő krasznajázi mocsár növény-, állat-, őslénytan- és tájrezervátum, amely mindössze néhány kilométerre van a községközponttól. A területén tőzegmohát, húsevő, kereklevelű harmatfüvet, ízeltlábúakat, köztük egy, eddig az országban máshol fel nem fedezett fajtát is azonosítottak.

Az alpolgármester elmondta, régen az emberek tűzben felmelegített köveket raktak fadézsába, rá vizet öntöttek a tóból, és abban fürödtek a környékbeliek, mert a tóban lévő növények gyógyhatással voltak a szervezetre. A környéken kempingezőhely volt, akkorjában hetekig ott üdültek, kezeltették magukat.

A szilágybagosi gyógyfürdő

A jövőben falumúzeumot alakítanának ki, amit vagy egy öreg ház tatarozásával, vagy egy régi stílusban épített, vályogból készült, gerendákkal ellátott új ház építésével valósítanának meg.

Az észak-erdélyi autópálya Bagos közelében halad majd, a legközelebbi feljáró 4-5 kilométerre lesz a településtől. Ahhoz, hogy a sztráda megépülhessen, 102,23 hektár területet vesznek át a helybéliektől, és kilenc hektár erdőt vágnak ki. „A földmérés megtörtént, kifüggesztették a térképeket, telekkönyvezik a parcellákat, és már megérkeztek az első munkagépek” – mondta Bernáth István.

A faluban 2006 óta van vezetékes víz, viszont számukra nem a varsolci víztározó, hanem a Berettyó-folyón kiépített gátrendszer biztosítja az ivóvizet, és bár ez átmegy tisztító, fertőtlenítő egységen, mivel a víz néha nincs állandó nyomás alatt, áramszünet esetén sárgás, gyakran használhatatlan víz folyik a csapon. Megoldás lenne a gyalui víz bevezetése, ami már tervben van, és a közeljövőben el is kezdik a kiépítését – tudtuk meg a polgármestertől.

Szociális intézmény, egyházakkal való viszony

Református templom Szilágybagoson

Az egykori Bánffy család tulajdonában lévő kastély az elmúlt rendszerben orvosi rendelőként, szülészetként, idősotthonként szolgált, jelenleg az intézmény átalakult fogyatékosok számára kialakított központtá, ahol 48 idős személyt látnak el, és annak ellenére, hogy a Szilágy Megyei Szociális Ellátási Vezérigazgatósághoz tartozik, a megyei tanács működteti.

Az intézménybe nemrég bevezettették a központi fűtést, és felszerelték a konyhát. A településen kiválóan látja el tevékenységét az önkormányzat által támogatott Szilágybagosi Bánffy Kulturális Egyesület, amely szociális hálót működtet, és közel 16-20 idős személy nappali ellátását biztosítja.

A megyében először Szilágybagoson vezették be ezt a fajta szolgáltatást, az egykori polgármester, Marina Ida-Magdolna kezdeményezésére.

A községben református, baptista, ortodox és pünkösdista gyülekezet van, július 11-én új baptista lelkésze lesz a falunak, a szilágysági származású krasznai Pap Benjámin személyében, aki a tavaly végezte ezirányú tanulmányait. A tavaly kicserélték a helyi református templom padozatát, a közeljövőben felújítják a borzási templomot – mondta a polgármester.

Kulturális élet

A Birtalan család révén évtizedek óta pezseg a kulturális élet a faluban. Birtalan József hagyományőrző, zenész a mai napig tárogatójával fakasztja dalra a vendégeket. Lánya, Beáta a helyi kulturális élet mozgatórugója, férjével amatőr színjátszótársulatot vezet 2013 óta. Kezdetben nyolc gyerekkel indult a csoport, mára 24 fiatal van a társulásban, ötödikes kortól 24 évesig.

Szilágyborzáson korszerű kultúrotthonban várják a helyieket

Az elmúlt években többnyire a megyében szerepeltek, de felléptek már Székelyföldön és Magyarországon is. „Szükséges a kultúra megélése, az előadásokon való részvétel, a szerepeltetés, mert általa fiataljaink megtanulnak könnyen kommunikálni és bátrabbak lesznek, annak ellenére, hogy egy-egy előadáson 300 néző is van” – mondta Birtalan Beáta.

Vállalkozók a községben

Két nagy vállalkozó béreli és műveli a földek többségét – mondta a polgármester. Az utóbbi időben a helybéliek nagy része is vállalkozni kezdett 30-60 hektáron, és vannak állattenyésztők, méhészek, zöldségtermesztők, palántatermelők is.

Bernáth István polgármester elmondta, mandátuma alatt arra törekszik, hogy a községet fejlessze, fellendítse, ezért, ami rajta és az önkormányzati képviselőkön múlik, meg szeretné tenni. ,,Nagyon sokat számít az emberközeliség, mert bár hivatalban dolgozunk, pályázunk, fontos, hogy lakosaink érezzék, foglalkozunk problémáikkal és értük vagyunk itt” – mutatott rá.

(Címlapkép: Szilágybagos Bánffy Kulturális Egyesület)

Kapcsolódók

Kimaradt?