Szilágy megyei utakat újítanak fel 174 millió lej értékben

Szilágy megyében felújítják a 191C Szilágynagyfalu–Kraszna–Zilah–Karika megyei utat és a 108A megyei utat Kásapataktól Kolozs megye határáig – hétfőn erről írtak alá ünnepélyes keretek között két fejlesztési megállapodást Zilahon.

„A Regionális Fejlesztési, Közigazgatási és Európai Alapok Minisztériuma irányításához tartozó 2014–2020-as Regionális Operatív Programra (ROP) tavasszal nyújtottuk be európai uniós pályázatunkat, és nemrégiben értesültünk arról, hogy két nyertes pályázata van a Szilágy Megyei Tanácsnak” – fejtette ki Szilágyi Róbert István, a Szilágy Megyei Tanács alelnöke.

Kiemelte: a Szilágynagyfalu–Karika útvonal két útszakaszra oszlik: az első Szilágynagyfaluban a 191D megyei útkereszteződéstől a Zilah bejáratánál lévő terelőútig tart, és a második Zilah kijáratától a Karika bejáratánál található 108A megyei útkereszteződésig. „Ez egy igen fontos útvonal, Szilágy megye észak-nyugati főútvonalának rendbetétele 88 ezer lakos életkörülményeinek javítását szolgálja, ugyanakkor az infrastruktúra fejlesztése hosszú távon a régiók fenntartható fejlesztését biztosítja” – nyilatkozta.

Itt 36,816 km megyei utat aszfaltoznak újra, amely csatlakozik a transzeurópai közlekedési hálózathoz (TEN-T). Stabilizáltatják a talajt, rendbe hozzák a hidakat, az átereszeket és a vízelvezetést is, továbbá amikor minden munkálattal elkészülnek, vertikálisan és horizontálisan is jelzésekkel látják el az utakat. A teljes beruházás összege 120.812.270,74 lej, amelynek 98 százalékát a nyertes projekt fedezi.

A második, most aláírt nyertes projekt a 108A megyei út felújítását célozza meg, Kásapataktól Kolozs megye határáig. Itt 11,6 km útszakasz kerül felújításra, amelynek a teljes összege 52.999.840,15 lej, és ebből 51.633.336,36 lejt finanszíroz a ROP-program. Ez az útszakasz egy előző projekt folytatása, amelyet szintén a Regionális Operatív Programhoz nyújtott be a Szilágy Megyei Tanács 2007–2013 időszakban a Csucsa–Kraszna–Varsolc útvonal felújítására – derült ki a Szilágy Megyei Tanács alelnökének beszámolójából.

Kapcsolódók

Kimaradt?