banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

Haraklány község: nem kis feladat hat szilágysági település fejlesztéséről gondoskodni

Ahány település, annyi egyedi megoldás, odafigyelés szükséges ahhoz, hogy Haraklány a Szilágyság egyik legdinamikusabban fejlődő községe legyen. Van olyan település, amely a boráról, a másik a nem rég felfedezett sós gyógyvízéről vagy éppen a természeti környezetéről híres, de van olyan is, amely gazdasági szempontból fejlődik jelentősen köszönhetően a megyeszékhelyhez való közelsége miatt, és azért, mert sok fiatal itt építkezik és vonul el a város zajától.

Haraklány községközpont az E81-es úton található, és mind a Kolozsvárról Szatmárra, mind a Zilahról Nagyváradra utazók érintik a települést. A megyeközponttól, mindössze 10 percre található, többek között ennek köszönhető, hogy a település az utóbbi időben gyors ütemben fejlődött, terjeszkedett, benépesült.

Dobrai Ferenc polgármesterrel a községről, az elért eredményekről és tervekről beszélgettünk miközben végigjártuk a hozzájuk tartozó hat települést. „Nem kis munka és felelősség ezekről gondoskodni, főleg magyar polgármesterként, mert mindegyiknek megvan az igénye, és elvárják, hogy mindegyik ugyanannyit kapjon, ugyanúgy fejlődjön, kivételt nem lehet tenni” – mondta.

Tizenhárom éve vezeti a 4000 lakosú községet, ez idő alatt elérte, hogy ez az egyik legfejlettebb település a megyében, ami egyrészt a közvetlenségének, nyitottságának, másrészt az intézmények vezetőivel való jó kapcsolatának köszönhető. Jelenleg 280 vállalkozó működtet itt céget, de ide tervezik az ipari parkot, és a több települést ellátó szociális konyhát is.

Szilágypanit

A közel 80 százalékban magyarlakta település az utóbbi időben sokat fejlődött: felújították a kultúrotthont, leaszfaltozták az utakat, bevezették a vízhálózatot, ártézi kutat fúrtak, bővítették a villanyhálózatot a Varsolc községhez tartozó Kisrécse és Panit között, valamint kápolnát építettek a helyi közösség segítségével. Tervben van egy korszerű futballpálya kialakítása is.

Sok fejlesztés várható Szilágypaniton | A szerző felvételei

Az idén megnyerték a szennyvízhálózat kiépítésére a pályázatot, júniusban lezárul a közbeszerzési eljárás, és reménykednek, hogy a hosszú programmal működő óvoda építésére benyújtott pályázatot is kedvezően bírálják el. A helyi általános iskolát az egyház építette, de a hivatal vállalta annak karbantartását és teljes fenntartását. Ha kell, festenek, ha kell, új központi fűtést biztosítanak, vagy ajtókat cserélnek. „Jó az együttműködésünk az egyházzal, de ez így van mindegyik településen” – mondta a polgármester, aki hozzátette, tervben van egy játszótér kiépítése és a gáz bevezetése is.

Mivel Szilágypanit mindössze 8 kilométerre van a megyeszékhelytől, nagyon sok befektető nyitott céget, és új házak épültek, épülnek a településen.

Diósad

Ez a település is népszerű a fiatal letelepedni vágyók körében, új negyedek jelennek meg, mindössze csak néhány kisutcát kell leaszfaltozniuk, és az egykori „sáros” faluról elmondható, minden utcája járható, sőt még a mezőre vezető utat is lekövezték. Az elemi osztályos általános iskolát felújították, az orvosi rendelő korszerűsítésére készülnek. A polgármesteri hivatal nagyban hozzájárult a helyi lakosok és az egyház támogatásával az egyházi ingatlanok felújításához, létrehozásához: parókia, ravatalozó.

A településen a gyerekek és az idősek számára parkot terveznek, játszótérrel, padokkal, erre a saját költségvetésből már elkülönítették az alapot.

A magyar többségű Diósad

A faluba érkezve azt láthattuk, hogy a munkások a sáncot betonoznak, igazítják, hogy jobb esése legyen a víznek. A polgármester elmondta, a szennyvízhálózat kiépítésére és útjavításra is pályáznak, várják a kedvező választ.

Magyargoroszló

A turizmusra lehetne építeni a jövőben, mert 280 méter mélységből sós víz tör a felszínre. Dobrai Ferenc elmondta, Bukarestből jöttek ellenőrizni a víz összetételét, és megállapították, nagyon hasonló a szovátaihoz. Van egy sóréteg a föld alatt, ennek köszönhető gyógyító hatása. Már jelentkezett egy befektető, aki kihasználná a természet adta lehetőséget, és strandot építene Magyargoroszlón.

Tervben van az általános iskola felújítása, az óvoda most épül, jövőre már oda járhatnak a kicsik. A helybélieknek bár van vezetékes vizük, még mindig használják a hegyoldalból jövő forrásvizet, a hivatal ezért a vízrendszer, a csövek és a tartály korszerűsítését tervezi.

A borpincesoron több száz éves pincék állnak, néhányuk falán pedig rovásírás is található. A mezőgazdasági utak leaszfaltozva, lekövezve, a hegyoldal dimbes-dombos területével a turisták kedvenc helye lehetne – tudtuk meg.

Magyarbaksa

A község legkisebb falvát, a 60-70 családból álló Magyarbaksát nevével ellentétben ma már mindössze két magyar család lakja. A hely csendes, 22 kilométerre van Zilahtól, néhány éve új házak épültek és épülnek, az utcákat már itt is leaszfaltozták korábban, a templom is megújult, az ivóvízhálózatot kiépítették, már csak a kultúrotthon vár felújításra, de erre is pályáznak – számolt be a polgármester.Fejlődik az infrastruktúra

Itt épül a Szilágycsehen keresztül, a Szatmár megyei Lele irányába az út, ami megrövidítené az útvonalat, és kikerülné Zilahot. Itt is, akárcsak községszinten, térfigyelő kamerákat szereltek fel, a villanyoszlopokon takarékos égők vannak. A kapuban az idősek az oltakozási lehetőségről érdeklődtek, a polgármester megígérte, ha összeírják a jelentkezőket, egy kisbusszal a közeli oltóközpontba szállíttatja őket. Így járt el minden településen.

Bádon

Nagy kiterjedésű falu, de itt is mindössze hét-nyolc magyar család van. A kultúrotthona és az általános iskolája már megújult, a szülők a gyermekeket mégis az 5 kilométerre lévő Zilahra viszik iskolába. Ahol néhány éve csak sík, puszta terület volt, ma már házak, új negyedek vannak. Az önkormányzat a településen két hektár területre akácfát ültetett, ezzel az volt a célja, hogy hosszútávon megelőzzék a talajcsúszást.

Haraklány, a községközpont

Az önkormányzati hivatal az útkereszteződés mellett található egy tömbházlakás földszintjén. Tervben van egy új hivatal megépítése, továbbá géppark, ipari park, és szociális étkezde létrehozása. A kikapcsolódni és sportolni vágyók számára a településen lovarda működik.

Az koronavírus elleni oltási lehetőségekről is érdeklődnek a helyi lakosok a polgármestertől

A polgármester elmondta, két nagy terve van: a gázhálózat kiépítése, és a szennyvízhálózat kialakítása Szilágypanit és Bádon között. A vezetőség figyelmet fordít a környezetvédelemre, ez alapján alakítja beruházásait, nagy hangsúlyt fordít az oktatásra, a jövő nemzedék jólétének kialakítására. A jövőt illetően egy öregotthon megépítése is szerepel a tervek között, valamint a belterületek növelése, mert egyre több fiatal akar házat építeni a községben.

„Nagyon jó úton haladunk, mindegyik településen látszik a fejlődés, minden településen korszerű közvilágítás van, térfigyelő kamerák, viszont ha figyelembe vennék, hogy hat települést kell fenntartani, és annak függvényében kapnánk támogatást, sokkal többet tudnánk elérni” – mondta Dobrai Ferenc polgármester.                                      

Kapcsolódók

banner_xODnunXR_NYAR ON F300x250 px.jpg

Kimaradt?