banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

FRISSÍTVE – Bemutatták az aradi fejlesztési terveket Cseke Attila miniszternek

FRISSÍTVE: Eddig 84 bölcsőde megépítésére érkezett önkormányzati kérés a minisztérium bölcsődeépítési programjára – jelentette be a Faragó Péter parlamenti képviselővel közösen tartott aradi sajtótájékoztatóján, csütörtök délután Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

A szaktárcavezető elmondta: „A rövid idő alatt beérkezett kérések száma azt bizonyítja, szükség volt az RMDSZ által kezdeményezett intézkedésre, hiszen országszerte nagy a bölcsődehiány.”

A minisztérium jelenleg a bölcsődék szakmai tervén dolgozik, várhatóan június végéig hagyja azokat jóvá a szakbizottság – mutatott rá a miniszter, aki hozzátette, így még idén nyáron jóváhagyja a szaktárca az első beruházásokat.

Mint ismeretes: a miniszter mandátuma elején megfogalmazta az országos bölcsődehálózat bővítésének szükségességét annak érdekében, hogy az RMDSZ a fiatal családokat támogassa a gyermekvállalásban, és a fiatal anyákat segítse a munkaerőpiacra való visszatérésben. A szaktárca bemutatta a három méretű épület tervét, amely legtöbb 50, 70, illetve 110 gyermek befogadására alkalmas. Országszerte egyébként 140 új, „kulcsra kész” bölcsődét szeretnének felépíteni, aminek az összköltségvetése eléri a 240 millió eurót.

Cseke Attila hangsúlyozta: minden önkormányzatot arra biztat, mérje fel a születő gyermekek számára alapozott igényt, és nyújtson be kérvényt a fejlesztési minisztériumhoz új bölcsődék építésére.

A miniszter arról is beszélt, hogy az Országos Lakásügynökség (ANL) által épített ifjúsági bérlakások árának meghatározására új kulcsot dolgoztak ki – jelenleg közvitán van –, mert tavaly a 114-es hírhedt kormányrendelet intézkedéseinek nyomán nagyon megugrottak az árak, és a bérlők, akik élhetnek az elővásárási joggal, akár a korábbinál 50 százalékkal drágábban tudják csak megvásárolni az ingatlant.Cseke Attila és Faragó Péter | A szerző felvétele

Cseke Attila elégedetten nyilatkozott az Aurel Vlaicu Állami egyetem 110 férőhelyes új campusának az építési munkálatairól, ugyanakkor elégedetlenségét fejezte ki, hogy az Elena Ghiba Birta Főgimnázium renoválásával késik a kivitelező: tavaly ősszel kellett volna befejezni a munkát, de valószínűleg idén szeptemberben is csak egy rész lesz kész. Cseke Attila szerint az Arad megyében folyó – a minisztérium által (is) finanszírozott – munkálatok közel egymilliárd lejt tesznek ki.

A minisztérium három nagy területre osztja a befektetéseket – vázolta Cseke Attila: a megyei, községi és helyi rangú utak fejlesztése, valamint a szennyvízhálózat és földgázhálózat kibővítése jelentik a főbb prioritásokat.

A tárcavezető délután az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumba is ellátogat, amiről az mondta, hogy „egy RMDSZ-es miniszternek a magyar közösség beruházásait és intézményrendszerét nem csak illik, de kötelező meglátogatnia, és elbeszélgetni az ott dolgozókkal”. Cseke Attila szerint „a magyar közösség pulzusát mindenhol fel kell venni, és így tesz minden RMDSZ-es tisztségviselő.”

Önkormányzati vezetőkkel tanácskozott

A megyei és helyi költségvetésből megvalósuló beruházásokról, továbbá az állami finanszírozású fejlesztések állásáról tájékozódott csütörtök délelőtt Cseke Attila fejlesztési, közigazgatási és közmunkálatokért felelős miniszter.

Az RMDSZ-es tárcavezető Tóth Csaba prefektusnál kezdte a tárgyalássorozatot, majd Călin Bibarț aradi polgármesterrel és Lazăr Faur alpolgármesterrel folytatott megbeszélést a megyeszékhelyt érintő beruházásokról.

A helyhatóság képviselői a távfűtési rendszer felújításának, a tömegközlekedési és a távhőszolgáltató-hálózat bővítésének a munkálatait ismertették, de szót ejtettek a minisztériummal és az Országos Befektetési Társasággal (CNI) együttműködve végzett beruházásokról: egy sporttelep és egy több mint száz férőhelyes sportcsarnok építéséről a Váralja negyedben, s többek között a szaktárca bölcsődeépítési programja révén megvalósuló három aradi új bölcsődéről.

A városháza dísztermében tanácskoztak | Fotó: a polgármesteri hivatal sajtóosztályaA polgármesteri hivatalból a megyeházára vezetett Cseke Attila útja, ahol Iustin Cionca tanácselnökkel és helyetteseivel találkozott. A nemzeti liberális párti önkormányzati vezető a megyei rangú úthálózat nagyszabású rehabilitációja mellett az állami támogatással épülő aradi onkológia és a kápolnási pszichiátria munkálatainak az állását ismertette (előbb 60, utóbbi 70 százalékban már elkészült).

Iustin Cionca kifejtette a még csak terv szintjén létező Arad–Nagyvárad gyorsforgalmi út előnyeit, míg a miniszer az országos helyreállítás tervet ismertette a házigazdáknak.

Cseke Attila a nap hátralévő részében a megye településeinek polgármestereivel találkozik az aradi Kultúrpalotában, később a megyei RMDSZ-székházat, az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumot keresi fel, majd Pécskára és Kápolnásra látogat.

(Nyitóképen: Cseke Attila találkozója Iustin Cionca megyi önkomrányzati elnökkel | Fotó: a megyeháza sajtóosztálya) 

Kapcsolódók

Kimaradt?