A Szilágyságban járt Zsigmond Barna Pál országgyűlési képviselő

A Szilágy megyei RMDSZ vezetőségének meghívására péntek délután a Szilágyságba utazott Zsigmond Barna Pál, a Fidesz országgyűlési képviselője, kormánybiztos és Kiss András, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés tagja. A magyarországi politikusok Kémeren az RMDSZ-es magyar megyei képviselettel, polgármesterekkel találkoztak, és megbeszélést folytattak belpolitikáról, külpolitikáról, a jövőt érintő elképzelésekről.

A találkozón a kisebbséget, a civil szervezeteket, egyházakat érintő pályázatokról, ezek támogatásáról is szó volt. Többek között elhangzott, hogy a Pro Economica Alapítvány ősszel a Szilágyságban is útjára indítja a gazdaságfejlesztési pályázatait, valamint kiemelték a honosítás, visszahonosítás fontosságát, ismertették azokat a lehetőségeket, amelyeket a magyar állam kínál az erdélyi magyaroknak.A szerző felvétele

A magyarországi képviselet tájékoztatta a jelenlévőket a magyarországi projektekről, a kormánypárt elképzeléseiről a jövőre nézve, e téren felvetődtek mind politikai, mind európai, mind egyházpolitikai kérdések, valamint az, hogy mit képvisel a Fidesz-KDNP Európa szinten.

Seres Dénes Szilágy megyei parlamenti képviselő kiemelte, a magyar kormány által képviselt értékekkel a szilágysági RMDSZ is egyetért, mert az ő céljuk is a magyar közösség megtartása és az egyházak megerősítése. Zsigmond Barna Pál elmondta, a Szilágyságban egy összetartó és egy erős magyar közösség él, öröm látni, hogy kiállnak a keresztény értékek mellett, és időről-időre sikeresen hallatják hangjukat.

Mind a választásokon, mind a közösség számára fontos ügyekben szép eredményeket értek el, hangzott el. A kormánybiztos hangsúlyozta, az erdélyi magyarság talán soha nem volt olyan jó helyzetben, mint amilyen helyzetben most van a választási eredményeknek és a koalíciós tárgyalások sikerének köszönhetően.

„A szilágysági magyarság bebizonyította, hogy egy kisebbségi helyzetben is lehet eredményesen és jól politizálni, öröm volt találkozni a polgármesterekkel, akik olyan közösségeket vezetnek, képviselnek, amelyek az elmúlt időszakban sikereket könyveltek el” – fogalmazott Zsigmond Barna Pál, hozzátéve: a magyarországi támogatások is nagy mértékben érkeznek a Szilágyságba, amelyek az ott élő közösségek javát szolgálják, és jó volt hallani az elismeréseket, miszerint, az elmúlt időszakban a jelenlegi magyar kormány támogatáspolitikája náluk is érzékelhető.

A találkozón elhangzott, a határon túl egy olyan politikai mezőben kell eredményesen dolgozni, amelyben a magyarországi baloldal folyamatosan támadja a kormányt, amiért az segíti az erdélyi magyarokat. A Fidesz-KDNP képviselőjeként a kormánybiztos elmondta, pártja és a magyar kormány, illetve a miniszterelnök elkötelezett híve az erdélyi magyarságnak, és elítélik azt a baloldali politikát, ami szembe akarja állítani a magyart a magyarral.

A Szilágyságot az országgyűlési képviselő egy gyönyörű helynek nevezte, ahol a kémeri és a kárászteleki pincészet ennek egyik ékköve. „Mindig kellenek olyan brandek, márkák, termékek, amelyek a jó hírét viszik egy-egy régiónak, és a kémeri bor vagy a kárászteleki pezsgő egy olyan terméke a Szilágyságnak, amely ezt megteszi, mind Romániában, mind a határokon túl. Magyarországon sok díjat nyert a kárászteleki pezsgő, a kémeri bort pedig még Parajdon is megtalálni” – mondta a kormánybiztos.

A találkozón több polgármester is elmondta, várják a magyarországi turistákat, hiszen a Szilágyságnak csodálatos történelme, emlékhelyei, vidékei vannak, hogy erős a magyar közösség, és azt akarják, hogy ezek a jövőben megmaradjanak.

Kapcsolódók

Kimaradt?