A volt csíkszeredai főkonzul szerint új dimenzió kezdődött a román–magyar kapcsolatokban

Csíkszeredába látogatott pénteken Zsigmond Barna Pál, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának volt vezetője, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. A politikus Borboly Csabával, Hargita Megye Tanácsának elnökével közösen foglalta össze az elmúlt tíz év magyarországi nemzetpolitikáját, valamint az egyszerűsített honosítási eljárás tapasztalatait.

Mindig örömmel jön Csíkszeredába – mondta a pénteki sajtótájékoztató alkalmával Zsigmond Barna Pál. „Tíz éve indult a honosítás és mindig partnerként számíthattunk a csíki RMDSZ-re, illetve a térség polgármestereire, akik az első pillanattól fogva részt vettek ebben a munkában, feladatban, közös örömben 2011-től az állampolgárság is összeköti a határon túli és anyaországi magyarságot. Ez nagyon fontos lépés volt” – emelte ki a volt főkonzul. Ugyanakkor hangsúlyozta: az ügyintézés zavartalanul folyik a főkonzulátusokon.

Zsigmond Barna Pál kitért az RMDSZ választási eredményeire is. Véleménye szerint az érdekvédelmi szövetség kormányzati szerepvállalásával új dimenzió kezdődhetett a román–magyar kapcsolatokban. „Azt látom, hogy új hangnem van, új lehetőségek nyílnak. Nekünk az az érdekünk, hogy ezek a kapcsolatok javuljanak annak érdekében, hogy a két ország, két nemzet között minél szorosabb legyen az együttműködés” – fogalmazott a politikus.

A képviselő megerősítette: a magyar kormányra a koronavírus járvány idején is számíthatnak a határon túli magyar közösségek. Csíki viszonylatban kiemelt néhány magyar állami segítséggel készülő nagyberuházást, mint a csíkszeredai Márton Áron Kulturális Központ épülete, vagy a Sapienti Erdélyi Magyar Tudományegyetem Csíkszeredai Karának megújult központja.

„Igyekszünk minden területen segíteni a külhoni magyaroknak. Ennek a támogatáspolitikának az új dimenziója a sport, aminek szintén nagyon fontos nemzeterősítő jellege van, nevelésben meghatározó fontosságú” – mutatott rá Zsigmond Barna Pál.

Identitáserősítő a kettős állampolgárság

A külhoni magyarság a kettős állampolgárság intézményrendszerével olyan lehetőségekhez és nemzeti kötődés megvalósításához juthatott hozzá, aminek jelentős identitáserősítő hatása van – emelte ki Borboly Csaba. Hozzátette: a Csíki Területi RMDSZ a kezdetektől messzemenően felvállalta a közreműködést az oktatási támogatásokkal, magyar igazolványokkal, majd a honosítási folyamatoknak az intézését.

„Pontos adataink nincsenek most kéznél, de talán a csíki térségből van a legtöbb kettős állampolgár, a legtöbb leadott szavazat a különböző választásokon. Van egy erős építkezés, nagyon fontosnak tartjuk, hogy folytassuk ezt a munkát” – emelte ki az elnök. A politikus elmondta: Zsigmond Barna Pál látogatása során találkozott a térség polgármestereivel, valamint egy asztalhoz ül végzős diákokkal, az egyházak képviselőivel.

Becze István, az RMDSZ Csíki Területi Szervezetének az elnöke beszámolt a csíkszeredai Magyar Ügyek Házának tevékenységeiről, ahol a járványhelyzetben is folyamatosan zajlott a magyar állampolgársággal, babakötvénnyel kapcsolatos ügyintézés. Az említett intézményben kapott helyet a Pro Economica Alapítvány és a falugazda hálózat képviselői is.

(Borítókép: a szerző felvétele)

banner_TfWzz7sC_300x250-HU.jpg
banner_Y04tqfmE_970x250_HU.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?