banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

A szószékről a községházára: lelkészből lett polgármester irányítja a lendületesen fejlődő Krasznát

Lendületesen fejlődik Kraszna, a szilágysági magyar nagyközség. A településen fedett piaccsarnok, tanuszoda, új óvoda épül, rendbeteszik az utakat, és a környező falvakat sem hanyagolják el. A község egyik érdekessége, hogy a helyi lelkészt választotta meg polgármesternek.

Piacnapon, kedden látogattunk el Krasznára. A községközpontban a megszokottnál is nagyobb volt a forgalom, akár egy turisztikai településen, ami nem meglepő, hiszen a megyében mindenki tudja: „ha kedd, akkor Kraszna”.

Kovács István polgármester és Vincze Sándor alpolgármester a reggeli órákban már a Nagyhegyről érkezett, ahol utat javítanak a munkások. Mindketten megjegyzik, a helybéliek örömmel fogadták az új kezdeményezést, miszerint nemcsak keddenként, hanem szombatonként is van piacnap.

Piaccsarnok épülne az állatpiac helyén

A 6500 lelkes községben igény volt a szombati piacnapra, mert hétköznap sokan dolgoznak, ha kedvezőtlen az időjárás, kevesebben mennek vásárolni, ezért a szombat megoldást jelentett a többség számára, főleg most, palántaszezon idején – mondta a polgármester. A termelők, az árusok már kezdik kinőni a helyet, ezért a napokban az önkormányzat vezetői újabb betonasztalok beszerzéséről gondoskodtak, amit a napokban a piacon felállítanak.

A polgármesteri hivatal | A szerző feltvételei

Hogy mindenki elférjen, a jövőben egy fedett piaccsarnokot építenének a maroni úton lévő közel négyhektáros területen, az állatpiac helyén. ,,Nemrég voltunk Szászrégenben, ott megnéztünk egy csarnokot, ami most készül az Országos Befektetési Társaságon keresztül, mert hasonlót akarunk mi is megpályázni, felépíteni” – mesélte Kovács István.

A központban lévő piac helyére pedig tanuszodát terveznek, ami tulajdonképpen az önkormányzat régi-új terve, mert a közelben van egy meleg termálvízforrás, és ha a leadott pályázatot megnyerik, a jövőben tanuszodával és piaccsarnokkal is büszkélkedhetnek a helybéliek.

Két óvodában zajlanak a munkálatok

Kraszna azon települések közé sorolható, ahol nem okoz gondot az utánpótlás, a gyermekhiány. Megnőtt azon fiatalok száma, akik a faluban maradnak, ott tervezik a jövőt, alapítanak családot, mert minden feltétel adott. Közel van Zilahhoz, van óvoda, általános iskola, középiskola, orvosi rendelő, orvosi lakás, rendőrség, közjegyző, és még lehetne sorolni.

Megújuló krasznai óvoda

A növekvő gyermeklétszám újabb óvoda építését tette szükségessé, ezúttal a kormány támogatásával jöhet létre az új oktatási intézmény. A falak már fel vannak húzva, a napokban újabb 25 munkás érkezik, hogy a munkálatokat minél hamarabb befejezzék. A környék legkorszerűbb emeletes tanintézménye lesz, miután elkészül: tornateremmel, konyhával, ebédlővel.

Ez lesz a falumúzeum helye

Két éve a faluközpontban, a református templom mellett, a magyar kormány támogatásával egy szintén emeletes, modern óvodát építettek. Jelenleg a 70-es években épült, a kultúrotthon mellett lévő óvoda teljes felújítása zajlik, amit a tervek szerint ősszel átadnak, és már ott kezdhetik a kicsik a tanulást. Összesen kilenc óvodás csoport van, ezekből egy román tagozatú.

A napokban elkezdték a négy teremből álló falumúzeum teljes felújítását, elraktározták a benne lévő kiállítási tárgyakat, és hozzáláttak az épület korszerűsítéséhez, ami multifunkcionális központként is fog működni, kisebb irodalmi estéknek vagy szűkebb körű kulturális rendezvényeknek ad majd teret – tudtuk meg az alpolgármestertől.

A hozzájuk tartozó településeket is fejlesztik

A községközponthoz a többnyire román és roma nemzetiségű lakossággal rendelkező Máron, Ráton és Krasznahosszúaszó település tartozik. A hosszúaszói kultúrotthont felújították, a napokban zajlik a bútorzat közbeszerzése, a héten megkapják a székeket, padokat, asztalokat, és nyár végén átadhatják a kultúrotthont.

„Az épületet kívül belül felújítottuk, elláttuk fűtéssel, kiszolgáló résszel, öltözővel, színpaddal” – mondta a polgármester, aki arról is tájékoztatott, hogy a környezetvédelmi minisztériumnál olyan középületeknek az energetikai javítására lehet pályázni, ami az utóbbi öt évben nem volt felújítva, vagy nem kapott kormánytámogatást. Ezt a lehetőséget megragadva korszerűsítenék a mároni, a hosszúaszói és a kórház mellett lévő iskolát.

Előkészítették a pályázatokat, már csak a kiírásra várnak. Az energetikai felújításban benne van a tetőcsere, hőszigetelés, új fűtési rendszer kialakítása, ajtók, ablakok cseréje. Amennyiben elkészülne a mároni iskola, az onnan ingázó közel 200 gyereket nem kellene az iskolai időszak alatt utaztatásnak kitenni, ami nemcsak a gyerekeknek, hanem a szülőknek is kedvező lenne.

Takaréklángon a helyi kórház

A járvány nehéz helyzetbe hozta a helyi egészségügyi intézményt, amelyben államilag fenntartott palliatív osztály is működött az emeleten, mígnem tavaly Covid-kórházzá nyilvánították.

A vezetőség abban reménykedik, hogy az intézmény mihamarabb visszakaphatja eredeti rendeltetését, mert kevés a fertőzött, és egyre nagyobb az igény a súlyos betegek ellátására. Már kérték a kórház visszaállítását, a prefektusnál is kopogtattak ez ügyben, várják a pozitív visszajelzést – mondták.

A fiatalokra mindig lehet számítani

Előnye a településnek, hogy a helyi középiskola összekovácsolja a krasznai fiatalságot, és erős közösséget biztosít. Az ifjúság tevékeny, kiveszi részét a közösségi életből, az elmúlt fél évben két szemétgyűjtési akciót szerveztek, egyet novemberben, a másikat két hete, mindkét alkalommal helyt álltak, és lelkesen dolgoztak a környezet tisztán tartásáért.

A polgármester elmondta, a közeljövőben filmklubot tartanak majd, a nyárára sátoros tábort szerveznek a hegyekbe. Megalakult az ifjúsági tanács, és alakulóban a diáktanács is. „Bármikor, bármiben kérjük a fiatalok segítségét, mellénk állnak, támogatnak és segítenek. A krasznai fiatalság egy nagyon lelkes, aktív, összeforrott csapat” – emelte ki a polgármester.

Fiatalos étterem nyílt a helyi fiatalok vállalkozásának köszönhetően

Modern, fiatalos étterem nyílt pár éve Krasznán. A tulajdonosok évekig dolgoztak Angliában, majd hazajöttek, és itthon fogtak vállalkozásba. A világjárvány megjelenése sok városi étterem bezárását okozta, de a krasznai, az alacsony fertőzöttségi ráta miatt mindvégig működhetett, sőt a tulajdonos a jövő héten egy gyorséttermet is nyit a központban, az egykori cukrászda helyén.

Útfelújításon gondolkodnak

Javában zajlik a megyei út felújítása, de a településhez tartozó utak rendbetételét is tervezik. Folyamatban van a víz- és csatornahálózat egy részének átadása, Máron településen van egy tisztítótelep, amely nem működik, ezt is meg kell oldaniuk, ugyanakkor játszótereket, hegyi utat kell korszerűsíteniük, gázhálózatot bővíteniük, kisebb utcákat lekövezniük, villanyhálózatot bővíteniük, telekkönyvezniük – ismertette a zajló és az elvégzendő munkálatokat a községvezető.

Lelkészből polgármester

Kovács István helyi lelkészből lett polgármester. Nagy volt az áttérés, de tudta, mit vállal, hiszen helyi tanácsosként is tevékenykedett. Népszerű a helybéli lakosok körében, hiszen már 14 éve Krasznán lakik, itt szolgált, és mint mondta, eddig megismerte a helybéliek lelki és szociális oldalát, most viszont a családok egy másik oldalát ismerheti meg. Szilágypanitban született, Nagyszalontán kezdte segédlelkészként, de Krasznát tekinti otthonának. Itt születtek a gyermekei, itt vannak a barátai.

Tanácsot kérnek a polgármestertől

A hivatalban nagyon jó csapat van mellette, kiválóan együttműködnek, mert mindannyian egy célért dolgoznak: Krasznáért – mondta. „Nem mi alakítottuk ki ezt a csapatot, munkaközösséget, de mindenki tudja a dolgát, mindenki ismeri a saját területét, és ez így van rendjén. Fejleszteni, községet építeni csak együtt, egyetértésben, és összefogással lehet” – mondta a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?