Összefog tizenhét udvarhelyszéki település – Metropoilszövezetet hoznak létre

Három udvarhelyszéki város és további 14 község vezetői írták alá csütörtökön azt a térségi összefogást szorgalmazó együttműködési szándéknyilatkozatot, amelynek célja olyan közös fejlesztési pontok beazonosítása, amelyek közös pályázás révén mind Székelyudvarhely, mind a környező települések fejlődéséhez hozzájárulnak.

Székelyudvarhely körzetében lévő települések közös társulásba való tömörülése nem új ötlet, az elmúlt évtizedekben többször is volt erre próbálkozás, ám a politikai akarat hiánya egyik vagy másik fél részéről meghiúsította az együttműködés lehetőségét. Most azonban valós esély mutatkozik arra, hogy Székelyudvarhely és a környező települések komoly együttműködésben a térség javára nagyobb léptékű fejlődést eszközöljenek.

A majdani Udvarhelyszék Metropoliszövezet nevű fejlesztési társulás leendő tagjai második alkalommal találkoztak a székelyudvarhelyi városháza Szent István termében. A munkaülés végén az úgynevezett ADI, vagyis a fejlesztési társulás tagjai (Székelyudvarhely, Székelykeresztúr, Szentegyháza és további 14 udvarhelyszéki község) együttműködési szándéknyilatkozat aláírásával erősítették meg a közös vállalást.

„Ez a folyamat igen fontos hiányosságot pótol. A társulással a településenkénti pályázási lehetőségeket tudják hatékonyan kiegészíteni a közös, nagyobb térséget, vagy a teljes metropoliszövezetet érintő projektekre történő forráslehívások által” – mondta Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere a munkaülést követő sajtótájékoztatón.

Fotó: udvarhely.ro

Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió 2021–2027-es pályázati ciklusának kiírásai mellett az EU finanszírozása révén létrejövő Országos Helyreállítási és Rezilienciaépítési Terv is fontos beruházások, fejlesztések finanszírozója lehet a következő időszakban.

Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke kiemelte, hogy ez hat tengelyen biztosít majd finanszírozást a 30,4 milliárd eurós alapjából. Ezáltal a térségben olyan infrastrukturális fejlesztések válhatnak valóra, mint a bicikliutak kiépítése, a közszállítás fejlesztése. De a turizmus, az oktatási, az egészségügyi és szociális területen is lehetőség lesz a közös projektekre pályázni az alapból.

„Végre közös fejlesztési stratégiákban gondolkodunk” – hangsúlyozta Székelyudvarhely alpolgármestere, Pálfi Kinga, megjegyezve, hogy a következő legfontosabb lépésként a munkaülés résztvevői megegyeztek abban, hogy mindenki megfogalmazza a saját stratégiai elképzeléseit, amelyekkel megvalósíthatónak tartják a város és a vidék összekapcsolását, így ezekhez konkrét cselekvési terveket lehet rendelni.

„Megszületett a politikai akarat az együttműködésre, most a szakemberek munkájának kell következnie a megvalósításban” – vélekedett Bálint Elemér Imre, Oroszhegy község polgármestere, az összefogás lényegét abban látva, hogy az infrastrukturális beruházásokon túl a hangsúlyt a közösségi jólétre fektessék.

A következő időszakban a cselekvési tervek elkészítése, illetve a térségi társulás tényleges létrehozása a cél. Jelenleg a minisztérium asztalán van a névfoglalási kérvény.

Kapcsolódók

Kimaradt?