Átalakulóban a szilágysági Varsolc – figyelembe veszik a lakosság igényeit

Munkából sosincs hiány a szilágysági Varsolcon. Bréda Lajos már 25 éve a község polgármestere, s mint mondta, ez idő alatt alig volt szabadságon. Személyesen szereti felvigyázni a munkálatokat, és mindenhol ott lenni, mindent kézben tartani.

Varsolc községhez Récse és Kisrécse falu tartozik, a teljes lakosság mintegy 2300 fő, a magyarság aránya 65 százalék, a románságé 34, és van 1 százalék roma is, akik beilleszkedtek, házakat emeltek, Németországban és Spanyolországban dolgoznak. A romáknak van egy baptista gyülekezetük, ünnepnapokon, amikor hazajönnek a fiatalok, megtelik a templom.

A lakosság nagy része egyébként mezőgazdasággal foglalkozik, de vannak, akik Zilahra, Szilágysomlyóra ingáznak, és ott dolgoznak. A helyi fiatalok közül sokan külföldre mennek dolgozni, viszont a többségük az évek múltán hazatér, telket vásárolnak, néhány évre újra visszamennek, ez idő alatt felépíttetik a házat, aztán berendezik, majd pedig végleg visszatérnek, és itt próbálnak boldogulni.

A községközpontban állandó jelleggel működik orvosi rendelő és patika, a háziorvos hetente egyszer az asszisztensnővel kimegy Récsébe, ott vizsgálja a betegeket.

Felújítás alatt áll szinte minden

Az orvosi rendelőn javában zajlanak a felújítási munkálatok. A polgármester elmondta, márciusban kezdtek hozzá a külső-belső munkálatoknak, tetőcserének, előreláthatóan augusztusig befejezik, ezt követően pedig átadhatják az épületet. Az orvosi rendelő felújítására 900 000 lejt nyertek.

Ezzel egyidőben Récsén korszerűsítik a helyi iskolát, az oktatási intézmény elé játszóteret terveznek. „A gyerekeknek, fiataloknak meg kell adni a mozgás, sportolás lehetőségét, ezért játszótereket alakítottunk ki, sportcsarnokot építünk az iskola udvarára, a falu végén, a pumpaház mellett futballpálya épül, amit augusztusig befejeznek” – mondta Bréda Lajos.

A récsei iskola már elkészült, következik a parkos övezet kialakítása - mutatja Bréda Lajos polgármester (bal oldalon) | A szerző felvételei

Bár a községnek nincs focicsapata, volt és van rá igény a fiatalok részéről, de mindig abba az akadályba ütköztek, hogy nem volt, hol gyakorolni. Ezért az önkormányzat pályázatot nyújtott be futballpálya építésre, ezt meg is nyerték, és most zajlik a kivitelezés. A pálya mellett egy 50-60 férőhelyes lelátó is épül, öltözőkkel, zuhanyzókkal.

„Mindig arra törekedtem, hogy a helyiek igényét, amennyire a lehetőségek adódtak, teljesítsük, ezért a nagy infrastrukturális beruházások mellett a sportra, kikapcsolódásra is kellett gondolnunk, mert ez is az elvárások közt szerepelt. Hangsúlyozom, számunkra minden lakos – tartozzon bármelyik korosztályhoz – fontos, ezért figyelembe kell vennünk a községben élők kéréseit. Így volt, és így lesz a jövőben is” – hangsúlyozta a polgármester.

A héten jóváhagyták a LED-es égők felszerelését, minden oszlopra takarékos égők kerülnek, ami által kevesebbe kerül az áramszolgáltatás, és jobb lesz a megvilágítás.

Térkövezés is zajlik a településeken

Tavaly márciusban elkezdték a polgármesteri hivatal teljes felújítását, bővítését is, a munkálatokkal decemberre végeztek, januárban költöztek vissza a régi kisiskolából az önkormányzat dolgozói, azóta kifogástalan körülmények között dolgozhatnak. Az épülethez egy gyűléstermet, két irodát építettek – tudtuk meg a polgármestertől. A korszerűsítés az Országos Helyi Fejlesztési Programon (PNDL) keresztül valósult meg, a kivitelezés 1 200 000 lejbe került.

Megnyert pályázatok, a közeljövőben kezdődő munkálatok

„A felső, 2-es Számú Általános Iskola felújítását a napokban kezdi el egy zilahi cég, mi átadtuk az épületet, azt ígérték, nemsokára hozzálátnak a munkálatokhoz. Hat hónap alatt el kell készülniük vele, amennyiben meglesz, két modern iskolával büszkélkedhetünk, mondta a polgármester. Ebben az épületben három osztály működött, a diákok jelenleg átköltöztek a nagyépületbe” – részletezte a községvezető.

A PNDL-n keresztül befejezték az aszfaltozást is a községben. Varsolcon, Récsében, Kisrécsében az utcák, mellékutcák is le vannak aszfaltozva, hamarosan elkezdik a sáncok lebetonozását.

A felújított polgármesteri hivatal

A Kraszna folyó fölött felújítanak egy hidat, hogy a szekerek, traktorok, amelyekkel a mezőre járnak a lakosok, a jövőben ne a megyei úton, hanem rövidítéseken, mellékutcákon keresztül jussanak el a földekhez. A szerződést már aláírták, meghirdették az árverést. Tervben van egy újabb 10 kilométer hosszú mezőút leaszfaltozása is, hogy a haszongépjárművek is jó úton járjanak.

Megtorpant kivitelezések

Sajnos, nem mindig alakul úgy, ahogy azt az elöljárók elgondolják. Két éve elkezdték a nagyiskola udvarán a sportpálya megépítését, erre 6 millió lejt kaptak az Országos Beruházási Társaságtól (CNI), 80 százalékban elkészült az épület, de elhunyt a kivitelező cég vezetője, a vállalat csődbe ment, így ott maradtak a félkész állapotban lévő iskolával.

Hasonló esett történt az Országos Lakásügynökség (ANL) tömbházával is. A lakásügynökséghez benyújtottak ugyan egy tervezetet két tömbház építésére, jóváhagyták, a munkálatokat egy olasz cég nyerte meg, de megjelent a járvány, a lezárások, korlátozások, nem lehetett utazni, építőanyagot hozni, így megtorpant annak felépítése. A polgármester abban bízik, hogy hamarosan rendeződik a helyzet, és felépülhet a 32 lakásos tömbház a hivatal kertjében. A tervek szerint lesz egy 16 egyszobás első komfortú garzon, és 16 kétszobás másod komfortú lakás.

A megújuló orvosi rendelő és gyógyszertár

A szennyvízhálózattal is gond van. 95 százalékban elkészült, de csődbe ment a cég, eltelt másfél év és nem történt előrelépés. Be van kötve, már csak a szennyvíztisztítót kellene beindítani. „Ezek nem a mi hibánkból történnek. Mi nem tehetünk arról, ha egy cég csődbe megy, viszont a lakosok azt látják, hogy nincs haladás, ezért sokszor minket hibáztatnak, pedig mi ilyen ügyekben nem tehetünk semmit” – hangsúlyozta a polgármester.

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság jóváhagyta viszont a földgázbevezetést, így ígéretet kaptak, hogy a közeljövőben csatlakozhatnak a fővezetékre, ami a falutól 400 méterre húzódik.

Varsolc községben minden évben tujafákat, rózsákat vásárolnak, amit a főutak mentén ültetnek, hogy ezáltal szebbé, otthonosabbá tegyék a környezetet. Önerőből évente rendbe teszik a parkokat, hogy ne rongálódjanak a padok, asztalok. Kisrécsében egy parkot alakítanak ki, emellett járdákat térköveznek, ehhez már megvették a szükséges anyagokat.

Népszerű kirándulóhely a víztározó környéke

Érdekesség továbbá, hogy nagyon sok hazai és külföldi horgász érkezik a vízgyűjtőmedencéhez, ahol már 40 kilogrammos halat is fogtak, és ahol megyei és országos szintű versenyeket tartanak. A terület jó szórakozási hely a fiatalok számára, szabadidejük nagy részét ott töltik. Varsolc 400 borospincével büszkélkedhet, lakossági arányra leosztva itt van a legtöbb borpince az országban. Az első, a legrégebbi, 1879-ben épült.

A község folyamatosan fejlődik, a polgármester célja, hogy a jövőben befektetőket találjon, hogy új munkahelyek jöjjenek létre, ezen kívül továbbra is pályázni fognak, mert saját költségvetésből nem lehet községet fejleszteni, csak pályázatok útján – vallja a polgármester.

Kapcsolódók

Kimaradt?