banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Ha munkáról van szó, Sarmaságon nem ismernek lehetetlent

Az egyik legnagyobb magyar nemzetiségű szilágysági község, a több mint hatezer lakosú Sarmaság a megye északi részén fekszik, 29 kilométer távolságra a megyeszékhelytől, Zilahtól. Hat településből tevődik össze: Sarmaság községközpontból, a túlnyomó részt magyarok által lakott Selymesilosvából és Szilágylompértból, a román többségű Majád településből, a festői környezetben elterülő Magurahegyből és a már lakatlanná vált Parttanyából.

Kedd reggel kilenc óra, és már egy tanácsülést maga mögött tudhat Dombi Attila János, Sarmaság polgármestere. Korán kezdte a napot, mert mint mondta, fontos ügyekről kellett dönteniük, másnap reggel pedig a fővárosba indul a község érdekében.

Sărmășag vagy Șărmășag? Mindezidáig a lakosok személyi igazolványában és a keresztleveleiben a település és a község Sărmășagként szerepelt az állam hivatalos nyelvén. Ezúttal le kell adnia a régi pecsétet és el kell hoznia az újat, a Șărmășag névvel ellátottat, ami sajnos csak személyesen lehetséges – mondta a polgármester –, és ha már megteszi ezt a hosszú utat, akkor az elkészített pályázatokat is benyújtja – tette hozzá.

Felújítanák a bányatelepi iskolát

Az oktatási épületek energiahatékonyságának növelése jelentős környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ezért a 2-es számú általános iskolát, a bányatelepit, felújítanák – ismertette Dombi Attila János. Benyújtja az erre vonatkozó pályázatot, továbbá a drágulások, az egyre növekvő építőanyagárak miatt a központi iskolában zajló munkálatok szerződésének értéket is meg kell növelniük. Amennyiben ezt eléri, remélhetőleg jövő márciusig befejezik az épület korszerűsítését.

Felújított iskolákban tanulhatnak a diákok | Fotók: Kulcsár Mária

Fél éve befejezték a bölcsőde építését, szükség van még néhány engedélyre, berendezésre, jövő tanévtől várhatóan átadhatják az oktatási intézménynek, hogy célszerűen működtessék. A kicsik felújított óvodába járnak, befejezték az I-es és a II-es óvoda korszerűsítését, az új ablakokat a gyermekek és a szorgalmas óvónők kézimunkái díszítik. Eredményként mutatható fel a lompérti és az ilosvai kultúrotthon felújítása is. Ahhoz, hogy a gyermekeknek kedvezzenek, minden faluban egy-egy játszóteret alakítanának ki – amennyiben jóváhagyják a pályázatuak.

Megújul a hivatal előtti tér, járdákat térköveznek

A kora reggeli órákban a munkások a községközpont arculatának átalakításán dolgoznak. A hivatal előtt felszedik a több mint tíz éve lefektetett, már kopott és töredezett térkövet, helyette márványt raknak. Tavaszra nemcsak a szökőkút körüli virágok lesznek színesebbek, hanem a sétáló is. Egy hete befejezték a Tavasz utca járdájának térkövezését, a sáncokat lebetonozták, lefedték, az út és a sánc között lévő útpadkát aszfaltoznák. A Turturelelor utcában is elvégzik ezeket a munkálatokat, az Állomás utcában térkövezik a járdát, a Bagosi sikátor utcát is felújítanák, kiépítenék a járdát.

Az Anghel Saligny-programból utakat javítanának, vízhálózatot bővítenének. A tíz éve leaszfaltozott Lompért–Ilosva–Magurahegy útszakasz és a sarmasági utcák megrongálódtak, ezért ezek újraaszfaltozását is tervezik. Magurahegyen és azokban a negyedekben, ahol új házak épültek, víz- és csatornahálózat kiépítését, bővítését valósítanák meg. A földgázra is elkészítették a kivitelezési tervet, továbbá megpályázzák a 14 kilométeres mezőgazdasági útszakasz lekövezését is – mondta a polgármester.

A digitalizálás a jövő, ezért olyan rendszert dolgoznának ki, amely megkönnyítené a lakosok ügyintézését, online is elérhetővé válna, sőt az iskolákat is bevonnák, hogy a szülő számára átlátható legyen az ott zajló tevékenység. Hasonlóan működne a gyalogátjárók kivilágítása intelligens világítórendszerekkel, amely „figyelmeztetné” az autóvezetőket és a járókelőket, így számos esetben megelőzhető lenne a baleset.

Irány a festői szépségű Magurahegy

„Energiatakarékos égőink vannak, évekkel ezelőtt saját költségvetésből szereltük fel, de már lejárt a garanciájuk, ezért megpályáznánk ezek kicserélését. A községközpontban elektromos töltőállomásokat helyeznénk el, napelemeket szerelnénk az iskolára és a polgármesteri hivatalra, mert egyre drágább az elektromos áram” – mondta a polgármester, aki a 2011-ben épült szilágylompérti orvosi rendelőt korszerű eszközökkel látná el, hogy a helybélieknek ne kelljen Zilahra vagy Szilágysomlyóra utazniuk egy átfogóbb orvosi vizsgálat miatt. „Ha ezeket sikerül megvalósítanunk, akkor nem lesz gon” – emelte ki az elöljáró.

Ravatalozó helyi költségvetésből, faluház pályázatból

Sarmaságon, Szilágylompérton és Selymesilosván már több éve van ravatalozó, a közeljövőben helyi költségvetésből két halottasházat építenének, egyiket a bányatelepre, a másikat a román többségű Mojádra. Az építkezési engedély megszerzése után, jövő hónapban elkezdődnek a munkálatok – mesélte a polgármester.

Ady Endre szobra a szilágylompérti templomkertben

A községben két impozáns épület van egymás szomszédságában. A felújított, több száz férőhelyes kultúrotthon és a település legrégibb épülete (1745), a Kemény család által építtetett faluház, amelynek korszerűsítését megpályázták, de ezidáig még nem kaptak választ. Kemény János fejedelem tiszteletére az utókor 2005-ben köztéri szobrot emelt. A szilágylompértiak pedig Ady Endrének emeltek szobrot, mivel itt éltek a költő nagyszülei.

Sportbázis és úszómedence

Régi álma a helybélieknek, hogy mint egykoron, 2005 előtt, saját és sikeres futballcsapata legyen Sarmaságnak. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, biztosítani kell a megfelelő körülményeket: öltözőt, mosdót, lelátót és jó pályát. Ha mindez meglesz, egyesületet alakítanak és létrehozzák a csapatot.

Hogy ne csak a focirajongóknak kedvezzenek, a polgármester kifejtette, a romokban álló pálya helyére egy A-típusú sportbázist építenének, röplabda-, kézilabda- és atlétikapályával, így mindenki számára biztosítanák a sportolás, mozgás lehetőségét, az úszást kedvelőknek uszodát építenének. Erre is már leadták a pályázatot, a pozitív visszajelzésre várnak – fogalmazta meg a polgármester.

Új házak épülnek

Nagyon sok fiatal dolgozik külföldön, de otthon kezd el építkezni. Munkalehetőség itt is lenne, mesélte a polgármester, mert a cégek munkaerőhiánnyal küzdenek.

Selymesilosván is kiépítették az infrastruktúrát, a víz- és szennyvízhálózatot, az utakat leaszfaltozták, az iskolát és a kultúrotthont felújították. Községszinten a jövőben kidolgoznák a házi gondozást, hogy az idősebb korosztály élethelyzetét megkönnyítsék. Az egykor önkéntes tűzoltóként dolgozó polgármester elmondta, nemrég a tűzoltóság új autóval gazdagodott, ha baj van, gyorsabban érnek el a helyszínre, és hamarabb kezdhetik el a szükséges beavatkozást.

Az önkéntes tűzoltók új autóját mutatja a polgármester, egykori önkéntes

Néhány hete Szilágysomlyón megalakult a Silvania Metropolitán övezet, amihez Sarmaság is társult, céljaik közt szerepel egy bicikliút kiépítése a Kraszna folyó mentén lévő településeken, a patak partján, Krasznától Sarmaságig, ami nemcsak a kerékpározóknak, hanem a turizmusnak is kedvezne. A bányatelep egykori klubját a napokban lebontották, hogy garázsokat építsenek, parkolóhelyeket hozzanak létre a környéken élőknek.

„Sikeres volt az elmúlt 13 év, mert sok projektet valósítottunk meg. Remélhetőleg az elkövetkezendő időszak is legalább ennyire gyümölcsöző lesz. Fiatal, jó csapat van mellettem, együtt előreláthatólag számtalan megvalósítást tudhatunk majd magunk mögött” – mondta a polgármester, aki hozzátette, továbbra is eredményesen akarnak dolgozni, mert ha munkáról van szó, nem ismer lehetetlent.

(Címlapkép: sarmasag.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?