Minél jobban kihasználnák a Környezetvédelmi Alap pályázatait a szilágyságiak

A Szilágy megyei RMDSZ meghívására a térségbe látogatott pénteken Tóga István, a Környezetvédelmi Alap elnöke, hogy a megye tisztségviselőit, polgármestereit és alpolgármestereit tájékoztassa a Környezetvédelmi Alap által meghirdetendő programokról – számolt be a Maszolnak Seres Dénes parlamenti képviselő.

„A tájékoztatás és tájékozódás a pályázati munka nagyon fontos része, hiszen ha időben szerzünk tudomást arról, mi következik, hatékonyabban tudunk felkészülni és eleget tenni a pályázati kiírásoknak. Az elmúlt évek is azt bizonyították, hogy a kellő időben való tájékozódás, tájékoztatás sikeres pályázatokat eredményez, és általuk változik meg jelentősen a Szilágy megyei magyar közösségek élete, a közigazgatási egységek infrastrukturális fejlesztése” – nyilatkozta a képviselő.

Az elkövetkezendőkben olyan jelentős és fontos programok indulnak el, amelyek a intézmények energiahatékonyságát szolgálják, hiszen az energiaár-változások vagy -növekedések megkövetelik a közintézmények és a privát szféra épületeinek gazdaságos működtetését. Nagy beruházások várhatóak, amelyek kisebb településeken 4 millió lejig, nagyobbaknál 6 millió lejig terjedhetnek, és ezek lényeges változásokat hozhatnak.

Seres Dénes parlamenti képviselő számolt be a találkozó részleteiről | A szerző felvétele

Többek között iskolák, óvodák és más közintézmények hőszigetelésére, valamint az önkormányzatok villanyenergia-hálózatának fejlesztésére, önállóságára, fotóvoltaikus (napelemes) áramfejlesztésre pályázhatnak. A perspektívák azt mutatják, hogy az energiatakarékos autók száma megnő, ezért az önkormányzatok töltőállomások létrehozását is megcélozhatják, hiszen az új elektromos autók töltőállomás nélkül nem működhetnek.

A következő időszakban fontos a hulladékgyűjtés mikéntje is, így az önkormányzatok vagy társult önkormányzatok hulladékudvarok létrehozására pályázhatnak. Továbbá új lehetőségek nyílnak bicikliutak megvalósítására – tette hozzá Seres Dénes, aki kiemelte, új pályázati lehetőségek lesznek 2021 vége felé az erdősítési program megteremtésére is.

Pénteken a tájékoztatás megtörtént, felkértek minden önkormányzati vezetőt, hogy egyrészt tájékoztassák a lakosságot, másrészt alakítsák ki prioritásaikat a programokat illetően, hogy sikeresen tudják továbbvinni településeik fejlődését.

(Címlapkép: Pixabay/Vector8DIY)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?