Erdősítést és energiahatékonyság-javítást támogatna a Környezetvédelmi Alap

Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter szerdán délután bemutatta a Környezetvédelmi Alap közvitára bocsátott három új programjának útmutatóját.

A szaktárca vezetője elmondta, hogy a Környezetvédelmi Alap három új pályázati kiírását, az erdősítést, valamint a középületek és a közvilágítás energiahatékonyságának növelését szorgalmazó programot a fenntartható fejlődés jegyében hirdetik meg. A cél minőségi változást elősegíteni ezen a három területen, oly módon, hogy az idén megítélt összegek a jövőbeli fejlesztéseket és a hosszú távú fejlődést szolgálják.

A szaktárcavezető elmondta, hogy az erdősítést szorgalmazó támogatási program célja az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése a magán- és jogi személyek, illetve az önkormányzatok köz- és magántulajdonban levő, időjárási viszontagságokat szenvedett, széldöntött területek újraerdősítése által.

„Az erdészeti gyakorlat azt mutatja, hogy a széltörések visszatérő jelenségként veszélyeztetik erdeink épségét. 2020-ban törvénytervezetet iktattam széltörések okozta károk orvoslására. Ezt a törvénytervezetet emelte be 2020 szeptemberében a parlamenti szakbizottság az erdészeti törvénybe. Gyakorlatilag, a ma közvitára bocsátott program a széldöntött területek újraerdősítését célozza. Az erdősítési program lehetővé teszi az önkormányzatok köz- és magán-, illetve jogi személyek tulajdonában (pl. közbirtokosságok) lévő területeket újraerdősítését” – nyilatkozta Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

A Környeztevédelmi Alap által meghirdetett másik program célja a középületek energiahatékonyságának növelése, valamint a környezet minőségének javítása az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, az éves elsődleges energiafogyasztás csökkentése, illetve a megújuló energiaforrások használatának népszerűsítése által.

Bár eleinte a programot az iskolaépületek energiahatékonyságának növelésére írták ki, a szaktárca vezetője elmondta: kérésre tágították a kedvezményezettek és a támogatható költségek körét is, így minden önkormányzati tulajdonban vagy adminisztrálásban lévő épület ez irányú korszerűsítése támogatható.

A harmadik, a közvilágítás energiahatékonyságának növelésére és intelligens vezérlésére irányuló program 2020-ban indult, célja a magas energiahatékonyságú LED-technológia által a közvilágítási rendszer minőségének javítása.

„2021-ben az utcai közvilágítás modernizálására 500 millió lejt szánunk, abban a reményben, hogy a támogatás hatására minél több romániai település fejleszti a közvilágítás infrastruktúráját, így nő az energiahatékonyság, és csökken majd az önkormányzatokat terhelő villanyszámlák értéke. Ennek a típusú beruházásnak a közép és hosszú távú előnyei hozzájárulnak a környezeti fenntarthatósághoz” – összegezte Tánczos Barna miniszter a program hatását.

(Címlapkép: rmdsz.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?