Rendkívül népszerű a néhány napja meghirdetett Energetikailag Hatékony Lakás program

Több mint 6650-en regisztráltak eddig az Energetikailag Hatékony Lakás programba, amelynek keretében mintegy kilencezer család kaphat egyenként 15 ezer eurós támogatást a lakások energetikai hatékonyságának növelésére – tájékoztatott pénteken Facebook-oldalán a környezetvédelmi minisztérium.

A bejegyzés szerint a program szeptember 15-ei indításakor, az első négy percben 340 személy regisztrált. Az iratkozás folyamatosan tart, amíg elérik a program keretösszegének (430 millió lej) 150 százalékát. A legfeljebb háromszintes épületekre igényelhető támogatás célja az energiafogyasztás és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése.

Valamennyi projekt esetében a beruházás értékének 60 százalékát fedezik a program révén, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg a 15 ezer eurót. A lehívott összeg hőszigetelő ablakok, tetőszigetelés szerelésére, külső falak szigetelésére, hatékonyabb kazánok, napelemek, szellőztető rendszerek telepítésére, LED-es világítótestek, mozgásérzékelők alkalmazására fordítható.

A támogatás odaítélésének előfeltétele egyrészt az energetikai audit elvégzése, másrészt olyan projekttel kell jelentkeznie az igénylőnek, amelynek kivitelezésével legalább egy osztállyal nő a lakás energetikai besorolása.

A programra online lehet jelentkezni, az igénylés elfogadásakor minden jelentkező kap egy egyedi azonosítószámot, és 15 nap áll a rendelkezésére, hogy benyújtsa a teljes dossziét. A beruházást 18 hónapon belül kell megvalósítani. Végezetül az AFM egy újabb energetikai auditot végez és kifizeti a beruházás 60 százalékát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?