Április végén indulhatnak az autók és háztartási gépek roncsprogramjai

Közvitára bocsátották a Környezetvédelmi Alap tervezett költségvetését és programjait, a 2020-asnál jóval nagyobb költségvetés elfogadása után, a tervek szerint április végén indulhat el a Rabla Clasic és a Rabla Plus roncsautó-program és a háztartási gépek roncsprogramja. Az újdonságokról keddi sajtótájékoztatóján számolt be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter.

A Környezetvédelmi Alap idei összköltségvetése 2,8 milliárd lej, szinte kétszer annyi, mint 2019-ben, amikor 1,5 milliárd lej volt, hívja fel a figyelmet az RMDSZ közleménye. A különböző programok újdonságai a következők:

Rabla Clasic program:

  • A támogatás 6500 lejről 7500 lejre nőtt, ami megközelítőleg 1500 euró.
  • A nem konnektoros hibridautó esetében az ökobónuszt 2500 lejről 3000 lejre növelték.
  • A GNC/GPL/ 96 g CO2/km-nél kisebb szén-dioxid-kibocsátású autók esetében az ökobónusz 1000 lejről 1500 lejre nőtt.
  • A program teljes költségvetését 405 millió lejről 440 millió lejre növelték.
  • Amennyiben a választott autó két ökobónusz kritériumainak is megfelel, akár 2250 euróval olcsóbban juthat hozzá a vevő a személygépkocsihoz. A megnövelt költségvetés és a kombinálható ökobónuszok azt a célt szolgálják, hogy több új autót vásároljanak az emberek, olyanokat, amelyek kevésbé szennyezőek.

Rabla Plus program:

  • Ezzel a programmal a zéró emissziós és az ahhoz közelítő közlekedést szorgalmazzák.
  • Az eddigi legnagyobb költségvetést, 400 millió lejt, kétszer annyit szánnak erre a programra, mint 2020-ban.
  • Ez a költségvetésnövelés nem véletlen, azt szeretnék, ha minél több elektromos autó járna a romániai utakon. Az elektromos autók aránya Romániában jelenleg mindössze 1 százalék a hagyományosokhoz képest.
  • Változatlan marad a legnagyobb összegű támogatás, amit Európában elektromos autóra igényelni lehet: 10 000 euró a teljesen elektromos autókra és hozzávetőlegesen 4500 euró a konnektoros hibridautókra, de a finanszírozás nem haladhatja meg az autó teljes árának 50 százalékát.
  • Az idei év költségvetése tehát kb. 6600 teljesen elektromos és 5000 konnektoros hibridautó beszerzésében nyújthat jelentős támogatást.

A Rabla és a Rabla Plus programok idén teljes mértékben elektronikusan fognak működni. Az erre a célra létrehozott alkalmazásnak és informatikai rendszernek köszönhetően nem kell majd e-mailben küldözgetni a dokumentumokat. Továbbá az applikáció automatikusan ellenőrzi majd az autókereskedések által feltöltött számlákat, így a vásárlók hamarabb visszakaphatják a támogatás összegét.

Ezeknek az újításoknak a gyakorlatba ültetése az év második felétől várható. A két program gördülékeny lebonyolítása érdekében a működési szabályzatban is változtatásokat eszközölnek, hogy a költségvetés kimerüléséig az év vége után is lehessen igényelni a támogatást, még mielőtt az az évi költségvetést jóváhagynák.

Háztartási gépek roncsprogramja:

Amint arról a Maszolnak Tóga István, a Környezetvédelmi Alap igazgatója is beszélt, a háztartási gépek roncsprogramjára előirányzott költségvetés az eddigi legnagyobb, 75 millió lej. A program lebonyolítására létrehozott platform tesztelése az utolsó fázisban van, a Speciális Távközlési Szolgálat folyamatosan optimalizálja a rendszert, hogy az zavartalanul működjön, amikor élesítik. Technikai egyeztetések zajlottak a kereskedelmi vállalatokkal is azért, hogy az applikáció kompatibilis legyen az ő software-jeikkel és honlapjaikkal. A program elindítása előtt még lesz lehetőségük más kereskedelmi vállalatoknak is a programhoz való csatlakozásra.

A jutányos áron megvásárolható háztartási gépek listája nem változik, továbbra is hűtőszekrények, mosógépek, mosogatógépek, légkondicionáló berendezések és televíziók beszerzésére lehet támogatást igényelni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Energiatakarékos ház (fűtési rendszer, ökovilágítás, szigetelés):

A Környezetvédelmi Alap költségvetéséből 429 millió lejt arra irányoztak elő, hogy minél több romániai háztartást tegyenek energetikai szempontból hatékonyabbá. Első körben a már benyújtott kérelmekre koncentrálnak, hogy mielőbb aláírhassák az első finanszírozási szerződéseket. Továbbá a program népszerűbbé tételéért tervben van a költségvetés növelése és a működési szabályzatban módosítások eszközölése is. Abban az esetben, ha lesznek ilyen jellegű változtatások, mindent meg fognak tenni azért, hogy ne szenvedjenek hátrányt azok sem, akik már benyújtották a kérést.

Egy háztartásra maximum 15 000 euró igényelhető, és a tervek szerint 6–8 000 kedvezményezettje lesz a programnak.

Ez a program a középületek energiatakarékosabbá tételére is megpályázható, 1,4 milliárd lejt különítettek el erre a költségvetésből. Első körben iskolák számára gondolták ki a programot, de számításba vették a program más közintézményekre való kiterjesztését is.

A Környezetvédelmi Alap a fotovoltaikus pannók finanszírozásával kapcsolatos elmaradásokat törleszteni fogja, és szeretné újra meghirdetni a programot, hogy kioszthassa az erre a célra elkülönített, még fel nem használt összegeket.

(Címlapkép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?