Új „roncsprogram”: pénzt adnak a használt háztartási gépekért

Több programot is bővítenek vagy indítanak a Környezetvédelmi Alapon keresztül, és Bihar lesz az első megye, amely egy kísérleti program keretében csatlakozhat az Eurovelo nemzetközi kerékpárút-hálózathoz, jelentette be a környezetvédelmi miniszter kedden Nagyváradon.

Graţiela Gavrilescu miniszter munkalátogatáson járt Bihar megyében, bihari polgármesterekkel is találkozott, majd Ioan Mihaiu prefektus, Pásztor Sándor Bihar megyei tanácselnök és Traian Bodea alelnök, illetve Dorin Corcheş, a Környezetvédelmi Alap alelnöke és Szép Róbert, a környezetvédelmi minisztérium államtitkára, az Országos Környezetvédelmi Őrség helyettes főbiztosa társaságában számolt be újdonságokról és folyó projektekről is.

Több témát is érintett a tárcavezető, aki szerint a szakértői kormány után nem folytatta az általa elkezdett projekteket, ezért jó néhányat késedelemmel tudtak befejezni. A 2019 januárjától bevezetendő, 74-es sürgősségi kormányrendelet kapcsán elmondta, hogy a szelektív gyűjtés bevezetésétől az újrahasznosítási ipar fellendülését is remélik.

Jelenleg a hulladék 10-11 százalékát hasznosítják újra, s miniszter az is elmondta: szeptember második felére kidolgozzák a támogatási útmutatót az újrahasznosítással foglalkozóknak, kis- és közepes vállalkozások is pályázhatnak majd erre. Az új hulladékgyűjtési rendszerről való tájékoztatása is adnak majd támogatást, mind a polgármesteri hivataloknak, mind civil szervezeteknek.

Az üvegház-hatású gázok kibocsátásának csökkentését többek között az elektromos autók használatának bátorításával érnék el. A kormányprogram szerint 2020-ra százezer elektromos gépkocsit használnának az országban, ezek vásárlását 10 ezer euró értékű úgynevezett ökobónuszal támogatják.

Az elektromos autók töltőállomásainak kialakításáról már megjelent a támogatási útmutató a megyeszékhelyek számára, s ugyancsak azokat támogatják egy 100 millió euró értékű keretből, ebből elektromosok buszokat, trolikat, villamosokat vásárolhatnak. Az Európai Bizottság előtt van annak az állami támogatási rendszernek a tervezete, mellyel a közutak mentén alakítanának ki elektromos töltőállomásokat, ezt remélhetően augusztus végéig jóváhagyják, mondta a tárcavezető, aki azt is hozzátette: a roncsautó-programot is bővítették, további 30 ezer gépkocsit cserélhet le tulajdonosa.

Elindítják a háztartási gépek „roncsprogramját” is, jelentette be Graţiela Gavrilescu. A program támogatási útmutatója augusztus 15-ig elkészül, a  rendelkezésre álló keret 20 millió lej lesz, és mind magánszemélyek, mind közintézmények pályázhatnak majd használt elektromos háztartási gépeik cseréjére.

A centenáriumi év jegyében napelemekkel szerelnek fel olyan háztartásokat, ahol nincs áram, a tervek szerint a 100 millió eurós keretből 26 ezer háztartásnak lesz saját áramforrása. A megtermelt energiafölösleget az országos hálózatba vezetnék a tulajdonosok, de olyan helyeken is biztosítanák az áramellátást, ahol eddig nem volt, például hegyvidéken.

Bihar lesz ország első megyéje, ahol kísérleti projektet indítanak az Eurovelo nemzetközi európai kerékpárúthoz való csatlakozásra, jelentette be Graţiela Gavrilescu. Ennek tapasztalatai alapján más határmenti megyéket is csatlakoztathatnak a kerékpárút hálózatba. Pásztor Sándor hozzátette: kidolgozzák a megfelelő terveket, és jövőre elkezdhetik megvalósítást, erre figyelmeztették a határátkelőkkel rendelkező települések polgármestereit. Az is elhangzott, hogy változtatnának a csődeljárás szabályzásán. Például a dernai veszélyeshulladék-tároló egy csőd alatt álló magáncég tulajdonában van, és egyelőre keresik a megoldást a tároló lezárására, az országban összesen 38 polgármesteri hivatal szembesül hasonló gondokkal.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?