Tóga István: idén sokkal bőkezűbb lesz a háztartási gépek roncsprogramja

A háztartási gépek roncsprogramjának költségvetése szinte a duplája lesz a tavalyi keretösszegnek | Fotó: AgerpresAz uniós pályázatok szakértőjének számító magyar igazgatót neveztek ki a Környezetvédelmi Alap élére. Tóga István szerint az intézmény működésén és a megítélésén is javítani kell. A Maszolnak azt is elmondta, a háztartási gépek idei roncspogramja április végén indul.

A szatmári Tóga István a Környezetvédelmi Alap új igazgatója. A gépészmérnöki, pszichopedagógusi és projektmenedzseri diplomával rendelkező szakember volt már helyi-, illetve megyei önkormányzati képviselő, parlamenti kép viselői tanácsadó, a tasnádi önkormányzat pályázati osztályának a vezetője, az utóbbi nyolc évben pedig a kistérségi fejlesztés céljából létrehozott Délnyugat-szatmári Akciócsoport vezetője.

A Maszolnak elmondta, a Környezetvédelmi Alap élére való kinevezése óta a napjai intenzív munkával telnek, az elmúlt héten naponta egyeztetett a Környezetvédelmi, Víz- és Erdőgazdálkodási Minisztérium vezetőivel, munkatársaival. Az intézmény költségvetés-tervezetét kidolgozták, azt követően, hogy egy kormányhatározattal életbe lép, indulhatnak a lakosság számára fontos roncsprogramok.

A háztartási gépek roncsprogramja április végén indul. "A programot korábban meghiúsító szoftverproblémát megoldottuk, a tesztelését elvégeztük. A program idei költségvetése lényegesen nagyobb a tavalyinál, 40 millió helyett 75 millió lej” – nyilatkozta Tóga István a Maszolnak.

Több pénz jut elektromos autókra

Ugyancsak számottevően megemelték a két roncsautóprogram, a Klasszikus Roncsautó (Rabla Clasic) és a Roncsautó Plusz (Rabla Plus) költségvetését. Előbbi 405 millió lejről 440 millióra nőtt, utóbbi pedig megduplázódott, a 2021-es keretösszeg 400 millió lej. Előbbi keretében régi személygépkocsi leadása ellenében lehet újat vásárolni. A Roncsautó Plusz program hibrid vagy szászszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését támogatja.Tóga István | Fotó: Facebook

Tóga István szerint nagy előny, hogy éveken át uniós pályázatokkal foglalkozott, a megszerzett tapasztalatoknak nagy hasznát veszi jelenlegi munkahelyén. „Rengeteg változtatásra van szükség az intézményen belül, a pályázati útmutatóktól kezdve a pályázatok elbírálásáig. Elkezdjük egy digitalizált rendszer kiépítését az uniós pályázatok számára. Ez meg fogja könnyíteni a pályázók dolgát, de a miénket is, a pályázatok elbírálását. Egyelőre azzal főzünk, amink van, de a 2022-es kiírás már új alapokon fog történni. Van rálátásom a folyamatra, s nem kell feltalálnunk a spanyolviaszt, mivel vannak már jól működő rendszerek” – mondta az intézményvezető.

Az intézmény megítélésén is javítani kell

Véleménye szerint dolgozni kell a Környezetvédelmi Alap közmegítélésének a javításán is. Jelen pillanatban az intézménynek elég rossz a megítélése, amihez nagyban hozzájárult a háztartási gépek roncsprogramja körüli botrány. Mint ismert, a tavaly decemberre beütemezett programot pár perccel az indítása előtt elhalasztották, mivel hackertámadás érte a Környezetvédelmi Alap informatikai rendszerét. A szakemberek szerint a biztonsági résen át behatolók a programra jelentkezők online regisztrációja során szerettek volna csalást elkövetni.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A botrány miatt menesztették a Környezetvédelmi Alap akkori vezetőjét, Dan-Cătălin Vatamanut. A leváltott igazgató helyére Ștefan-Andrei Cazacut nevezték ki, az ő utódja Tóga István. A Környezetvédelmi Alap igazgatói tisztsége államtitkári rangnak felel meg.

(Címlapfotó: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?