Sorra nyílnak az új bölcsődék Szilágyságban

A növekvő gyermeklétszám és az igény arra ösztönözte a helyi önkormányzatok képviselőit, hogy akár országos, akár magyarországi támogatások révén bölcsődéket építsenek azokon a településeken, ahol hiány volt e téren. Ami a magyar községeket érinti, bölcsőde épült Sarmaságon, és Szilágyperecsenben bölcsődévé alakítják a tanoda épületét. Zilahon pedig az ősszel nyitották meg a magyar kormány támogatásával létrejött óvodát és bölcsődét. 

Az országra jellemző bölcsődehiány a Szilágyságban is tapasztalható, a megyében az elmúlt években mindössze egy, a 75-80 férőhelyes zilahi Voinicel bölcsőde működött. Tavaly szeptember 20-án Zilahon átadták a magyar kormány támogatásával készült Dávid Keresztyén Óvoda és Bölcsődét, amelyben egy bölcsődei és három óvodai csoport van, közel 100 gyermeknek adva lehetőséget ezáltal a növekedésre és tanulásra.

A sarmasági új bölcsőde | A szerző felvételei

Dombi Attila, Sarmaság polgármestere a Maszolnak elmondta, a községben egyre többen alapítanak családot, vállalnak gyermeket, rájuk gondolva kezdték el a családbarát programot, ezen belül a bölcsőde építését 2019-ben, ami 60 kisgyerek számára biztosít majd jó feltételeket, ha a szülő vissza akar térni a munkahelyére. ,,Bízom benne, hogy ezzel, és az óvodák felújításával még vonzóbbá válik Sarmaság, s még többen tervezik itt, ebben a csodálatos környezetben a jövőjüket” – hangsúlyozta a polgármester.

Zilahon, a Meszes negyedben 2019 októberében egy négycsoportos, 55 gyereket foglalkoztató hosszított programú napközi és bölcsőde építéséről döntöttek, az épület már elkészült, a munkások a külső munkálatokat végzik, ezt követően az udvarrendezéshez, játszótér kialakításához kezdenek.

A tervek szerint 28 személyt foglalkoztatnak majd az új épületben, három csoportban tizenöt 2-3 éves gyermek, egy csoportban tíz 1-2 év közötti gyermek lesz.

Az épülő zilahi bölcsődében 55 gyermeknek lesz hely

A projektet európai forrásokból finanszírozzák a Regionális Operatív Program keretében.

,,Ez a beruházás hozzájárul az oktatási infrastruktúra fejlesztéséhez, és támogatja a szülők munkaerő-piaci részvételét. A beruházás összértéke közel ötmillió lej, ebből közel hárommillió lej helyi hozzájárulás. Fontosnak tartjuk azon gyermekek ellátását, akiknek szülei még a gyes alatt visszatérnének dolgozni. Sok szülő jelezte, hogy ismét munkába állna, de nincs, akire hagynia gyermekét, mert a nagyszülők szintén dolgoznak, vagy más településen laknak, dadát fogadni pedig szinte lehetetlen. Olyan megoldást kellett találnunk, ami a gyermek fejlődését és biztonságát garantálja, ezért a jövőben bölcsődéket és hosszított programú óvodákat fogunk működtetni” – mondta Fazakas Miklós, Zilah alpolgármestere, aki hozzátette, a tavaly helyi költségvetésből olyan fiatal családokat támogattak, akiknek a gyerekei nem járnak bölcsődébe vagy óvodába, és a szülők dadát alkalmaztak gyermekeik mellé.

Kapcsolódók

Kimaradt?