Áruszállító terminállal bővítenék a nagyváradi repteret

A Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér mellett, egy 14 hektáros területen építenék meg az úgynevezett cargo-terminált, munkálat befejezésének határideje 2023.

Partnerségre lép a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Bihar Megyei Tanács, a Nagyváradi Nemzetközi Repülőtér és a Nagyváradi Helyi Fejlesztési Ügynökség (ADLO) az áruszállító terminál megépítése érdekében, jelentette be kedden Florin Birta nagyváradi polgármesterrel közösen megtartott sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan megyei tanácselnök.

Mint elmondta, a repülőtér szomszédságában lévő 14 hektáros terültet 2013-ban egy kormányhatározat révén tíz évre kapta meg a megyei önkormányzat, azzal a feltétellel, hogy ott megépítik a cargo-terminált.

Kimerevített kép az online sajtótájékoztatóról | A szerző felvétele

A váradi tanács keddi, illetve a megyei tanács szerdai ülésén elfogadják a partnerségről szóló határozatot, illetve a területet holnap a megye közvagyonából a megye magánvagyonába helyezik át, így kereshetnek majd privát befektetőt a beruházás kivitelezésére, hangzott el. A repülőtérnek kell majd elkészítenie a kifutópályához vezető bekötőutat, az ADLO dolga pedig az lesz, hogy a 2-es számú ipari parktól bővítse az infrastruktúrát a majdani terminál felé.

A megyei tanácselnök szerint elvégzik a terület értékének felbecsülését, júliusban elkészül majd a feladatkiíró füzet és a júliusi tanácsülésen dönthetnek a közbeszerzési eljárás kiírásáról. Augusztusban meghirdetik a közbeszerzést, és remélhetőleg szeptemberben meglesz a kivitelező is. Ilie Bolojan azt is elmondta, hogy a befektető az ipari parkokba települő cégekhez hasonlóan kedvezményekre számíthat majd, ugyanakkor két éven belül el kell készülnie legalább a csarnokok egy részével, hogy ne fussanak ki a tízéves határidőből, s a terület ne kerüljön vissza állami tulajdonba.

(Címlapkép: Aeroportul Oradea | Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?