Döntött a kormány: fejlesztik és bővítik a csíkszeredai kórházat

Döntött a kormány csütörtöki ülésén: jelentős beruházások indulnak el a következő időszakban a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórháznál. Egyrészt a tüdőgyógyászat és a járványrészleg új épületet kap, másrészt a sürgősségi osztályt fejlesztik és bővítik, a beruházásokra a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium nyújt támogatást.

Az RMDSZ kormányzati munkájának egyik prioritása az egészségügyi intézmények fejlesztése, új kórházak építése– mutatott rá Kelemen Hunor kormányfő-helyettes.

„Az elmúlt félévben jelentős pénzösszeget fordítottunk erre a célra. A 2021-es állami költségvetés kidolgozásakor pontszerű fejlesztésekre biztosítottunk pénzkeretet, az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztérium pedig azóta is olyan beruházásokat támogat, amelyek új kórházak építésére, régiek bővítésére irányul. És ezt tekintjük feladatunknak a következő években is, a helyreállítási alapból 2,4 milliárd eurót szánunk többek között harminc kórház bővítésére és felújítására, háromezer háziorvosi rendelő építésére” – fogalmazott a miniszterelnök-helyettes.

Cseke Attila fejlesztési miniszter elmondta: a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház tüdőgyógyászatának és járványrészlegének jelenlegi ingatlana mintegy 200 éves, nem felel meg a mai követelményeknek, hiányzik a szellőzési rendszere, és a fűtésrendszer is elavult, ezért van szükség az új épületszárnyra, amely a jelenleginél több betegágyat és új laboratóriumokat is tartalmaz majd. A szükséges 71 millió lejből 68-at a fejlesztési szaktárca biztosít.

További 70 millió lejes támogatásból a csíkszeredai kórház sürgősségi osztályát újítják és bővítik, amelynek jelenleg nincs külön sürgősségi kijárata, de a helikopterleszálló is 12 kilométrre van a kórháztól.

„A fejlesztésnek köszönhetően a betegek jobb, minőségi egészségügyi szolgáltatásokhoz férnek majd hozzá, és a beutalások idejét is csökkenteni lehet. A kormánydöntéssel annak az ígéretnek teszünk eleget, amelyet a Hargita megyei látogatás során tettek a kormány RMDSZ-es tagjai” – mutatott rá Cseke Attila.

(Címlapkép: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház – Facebook)

Kapcsolódók

Kimaradt?